Economie

Studiu CNA/ Implicarea în acte de corupţie ar fi cauzată de înregistrarea unor salarii mici

Studiu CNA/ 92 la sută dintre inculpații care au comis infracțiuni de corupție sunt bărbați: implicarea în acte de corupţie ar fi cauzată de înregistrarea unor salarii mici.

92 la sută dintre bărbaţi reprezintă ponderea inculpaţilor, implicaţi în acte de corupere pasivă și activă, dar şi trafic de influenţă, se arată într-un studiu al Centrului Național Anticorupție (CNA), elaborat în baza analizei sentinţelor pe dosarele de corupţie pronunțate în 2020, transmite zdg.md

Potrivit CNA, vârsta celor condamnaţi pentru corupţie este între 35 şi 45 de ani, iar majoritatea anterior nu au comis astfel de infracţiuni.

Datele studiului arată că implicarea în acte de corupţie ar fi cauzată de înregistrarea, de către inculpați, a unor salarii mici la locul de muncă sau în cazul unora, de lipsa unor surse de venit pentru a-şi putea întreţine familia.

„Femeile care activează în sectorul public sunt mai puţin predispuse la comiterea actelor de corupţie, comparativ cu femeile din sectorul privat. Această concluzie însă nu se referă şi la bărbaţi, care, fie activează în sfera publică sau privată, sunt mai predispuşi de a comite infracţiuni de corupţie”, susțin reprezentanții CNA.

„Practica de a „cere şi de a da mită” poate fi rezultatul nesancţionării persoanelor corupte sau aplicarea unor pedepse prea blânde care nu descurajează implicarea în acte de corupţie.

Aplicarea pedepselor care nu presupun privarea de libertate şi a pedepselor blânde măreşte considerabil numărul actelor de corupţie şi scade încrederea populaţiei în sistemul judecătoresc”.

Studiul „Profilul infractorului pe cazurile de corupere pasivă, corupere activă și trafic de influență, în baza sentinţelor pronunțate în anul 2020” a fost elaborat de angajații Direcţiei analitice a CNA.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker