Social

Dor, țesut în păretare de Olga Mardari

Olga Mardari, meșteră populară de la Mândrești, raionul Teleneşti și   profesoară la Școala de Arte Plastice ”Nicolae Moisei”, s-a pregătit într-un mod original de expoziția ”Dor țesut în păretare”, vernisată miercuri, 8 iulie, în cadrul festivalului ”Hora Sânzienelor”. Dânsa zi de zi a plasat pe rețelele sociale mostrele de păretare sub formă de trăistuțe, pe care le fotografiază într-un cadru pitoresc.

La expoziția în cauză meșterița a prezentat 100 de modele de păretare, pe care le-a achiziționat de la  sătencele mai în vârstă din Ciulucani, satul ei de baștină. 

”În anul trecut, de Sânziene, la festivalul care s-a desfăşurat doar în primării, am prezentat o colecţie mai restrânsă de păretare. Acum, după numărul de vizualizări se poate de spus că interesul  pentru păretar  n-a dispărut, precum n-a dispărut nostalgia după copilăria noastră”, a remarcat dna Mardari. 

Olga Mardari. Colaj „C”. 

Svetlana Caprian, directoarea Şcolii de Arte  Plastice, a remarcat că salută această extraordinar de frumoasă şi sufletistă inițiativă:

  ”Cu tot regretul, dar meșteșugul țesutului păretarelor dispare, astfel colega noastră atrage atenția asupra lui. A procurat sau a primit în dar cea mai mare parte a  exemplarelor pe care le are. Sperăm că expoziția va avea succes”, – a remarcat dna Caprian. 

Gutiera Prodan, pictoriță și jurnalistă, care a realizat o serie de  interviuri cu Olga Mardari, urmărește cu interes postările cu trăistuțele făcute din păretare, expuse de meșteriță în internet:

”Olga este şi o profesoară extraordinară, care a reușit să organizeze o expoziție din 50 de măști confecţionate de  elevii dumneaei la Biblioteca Municipală ”Onisifor Ghibu” din Chișinău în perioada 6-20 ianuarie anul curent. Între timp, a pregătit această expoziţie de păretare foarte diversă şi interesantă. Valoarea ei se amplifică şi prin faptul că nimeni nu a atras atenție până acum la aceste țesături date uitării în tumultul urbanizării și a utilizării materialelor industriale. Sunt parte a culturii noastre tradiționale și trebuie promovate”, – a fost de părere Gutiera Prodan.

Ion Cernei        

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker