
Dor, țesut în păretare de Olga Mardari
Olga Mardari, meșteră populară de la Mândrești, raionul Teleneşti și profesoară la Școala de Arte Plastice ”Nicolae Moisei”, s-a pregătit într-un mod original de expoziția ”Dor țesut în păretare”, vernisată miercuri, 8 iulie, în cadrul festivalului ”Hora Sânzienelor”. Dânsa zi de zi a plasat pe rețelele sociale mostrele de păretare sub formă de trăistuțe, pe care le fotografiază într-un cadru pitoresc.
La expoziția în cauză meșterița a prezentat 100 de modele de păretare, pe care le-a achiziționat de la sătencele mai în vârstă din Ciulucani, satul ei de baștină.
”În anul trecut, de Sânziene, la festivalul care s-a desfăşurat doar în primării, am prezentat o colecţie mai restrânsă de păretare. Acum, după numărul de vizualizări se poate de spus că interesul pentru păretar n-a dispărut, precum n-a dispărut nostalgia după copilăria noastră”, a remarcat dna Mardari.
Olga Mardari. Colaj „C”.
Svetlana Caprian, directoarea Şcolii de Arte Plastice, a remarcat că salută această extraordinar de frumoasă şi sufletistă inițiativă:
”Cu tot regretul, dar meșteșugul țesutului păretarelor dispare, astfel colega noastră atrage atenția asupra lui. A procurat sau a primit în dar cea mai mare parte a exemplarelor pe care le are. Sperăm că expoziția va avea succes”, – a remarcat dna Caprian.
Gutiera Prodan, pictoriță și jurnalistă, care a realizat o serie de interviuri cu Olga Mardari, urmărește cu interes postările cu trăistuțele făcute din păretare, expuse de meșteriță în internet:
”Olga este şi o profesoară extraordinară, care a reușit să organizeze o expoziție din 50 de măști confecţionate de elevii dumneaei la Biblioteca Municipală ”Onisifor Ghibu” din Chișinău în perioada 6-20 ianuarie anul curent. Între timp, a pregătit această expoziţie de păretare foarte diversă şi interesantă. Valoarea ei se amplifică şi prin faptul că nimeni nu a atras atenție până acum la aceste țesături date uitării în tumultul urbanizării și a utilizării materialelor industriale. Sunt parte a culturii noastre tradiționale și trebuie promovate”, – a fost de părere Gutiera Prodan.
Ion Cernei