APIDezbateri publiceSocial

VIDEO// Piața din Telenești, un motor economic nefuncțional

O simplă trecere prin piaţa comercială ne dovedeşte că tema dezbaterilor publice ”Piața, motorul economic al Teleneștilor, probleme și căi de depășire” aleasă de noi este una foarte actuală. Problemele existente de ani de zile aici sunt un bolovan în casa APL, de care se poticnesc toți, riscând să-și frângă grumazul în condițiile când soluții există. 

Începând să invit participanţii la dezbateri, unii comercianţi mi-au declarat că nu vor veni, spunând că s-ar teme de persecuții din partea Mariei Mihailovna (Maria Rotari, șefa Cooperativei de Consum Telenești, arendatoarea pieței). Altcineva mi-a spus că nu va fi prezent nimeni de la primărie – primarul Vadim Lelic îl va delega pe Tudor Roșca, specialist în probleme de ecologie, Roșca la rândul său o va împuternici pe Tamara Corman, specialistă „mai bună de gură”. Așa s-a şi întâmplat: dna Corman s-a zburlit la noi doar când a văzut o cameră video pe stativ: ”Aveți camere video? Nu stau!” – și dusă a fost. 

Participanți la dezbateri au fost Tudor Orbu, specialist ANSA- Călărași, Sergiu Putină, specialist ANSA oficiul Telenești, Iurie Darabană, consilier independent în Consiliul Orăşenesc Telenești,  Maria Ioniță, Nicolae  Chihai, Dumitru Șoltoian, comercianți care arendează spații de la APCA COOP Telenești, Ecaterina Furculiță, familia căreia are un spațiu privat în piața din Telenești. 

A moderat dezbaterile Ion Cernei.

E suficient să treci măcar o dată prin această piaţă, ca să-ţi dai seama că o dezbatere la tema ”Piața, motorul economic al Teleneștilor, probleme și căi de depășire” este una din cele mai delicate, un bolovan în casa administraţiei publice locale, de care se poticnesc toți, riscând să-și frângă grumazul în condițiile când soluții există.  

Ion Cernei: Am iniţiat dezbaterile de azi sperând că vom avea un dialog între principalii actori care operează sau conduc, mai bine zis se hrănesc din Piața de la Telenești, pentru a atrage atenția asupra vulnerabilităților specifice acestui obiect, socotit pe bună dreptate unul dintre principalele motoare economice ale urbei. Unele probleme se văd cu ochiul liber: după ploi oamenii sunt nevoiți să meargă prin băltoace, produsele lactate se comerializează în afara unor pavilioane special amenajate, care de fapt nici nu există. Totodată, mai mulţi comercianţi se plâng de comportamentul administrației, de faptul că marfa este în nesiguranță pe timp de noapte. Cumpărătorii au pretenții vizavi de calitatea și siguranța produselor alimentare, de dată ce pe teritoriu nu este un laborator de expertiză sanitar-veterinară. 

Tudor Orbu, medic –veterinar, specialist în cadrul Direcției zonale ANSA Călărași: Relațiile noastre cu autoritățile din Telenești sunt relativ recente, dacă am ține cont de faptul că Direcția Teritorială Călăraşi a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa alimentelor (ANSA), din care face parte şi oficiul Teleneşti s-a format acum doi ani. Activitatea pieței a fost un subiect foarte șubred nu numai din cauza situațiilor de care a amintit dl Cernei, dar și din motiv că aici conducerea pieței nu investește mijloace pentru a îmbunățăți starea de lucruri. Cu ceva timp în urmă piața a fost autorizată sanitar-veterinar, dar am fost nevoiți să permitem doar comercializarea  producției non-animale. Însă la scurt timp după asta administrația pieței a admis comercializarea  producției animale, deși nu dispune de autorizația respectivă. 

Au fost înaintate prescripții  și recomandări în privința îmbunătățirii condițiilor tehnice și igienice a controlului produselor care au acces pe piață, în vederea intrării și ieșirii fluxului pe piață a agenților economici. Cu regret, controalele efectuate în timpul sărbătorilor de iarnă au demonstrat că aceste încălcări persistă, fapt pentru care am sancționat administrația pieței conform legislației în vigoare. Administrația pieței a reacționat bolnăvicios, chiar dur față de organele de control, totodată reacția administrației a fost dea dreptul disproporționată și a interzis în genere comercializarea legumelor, fructelor și a producţiei animale pe teritoriul pieței. 

Pe teritoriul pieței activa laboratorul de expertiză  sanitar-veterinară impus prin Hotărâre de Guvern privind  funcționarea piețelor agricole, care efectua controlul calităţii produselor înainte de a fi comercializate, adică  exista un filtru de siguranță alimentară. La moment putem declara cu toată certitudinea, că la Telenești nu există o piață unde consumatorul și-ar putea procura produse vegetale sau animale. În ultimul timp am avut discuții cu structurile desconcentrate în teritoriu, Inspectoratul de Poliţie Telenești, Primăria, Consiliul Raional. Au fost abordate toate problemele menționate mai sus, istoricul acestor probleme, dar nu au fost înregistrate schimbări în bine. Autoritățile au fost  puse la curent printr-o notă informativă, am avertizat despre comerţul stradal ilicit, despre faptul că aceste produse nu sunt supuse nici unor verificări, ceea ce prezintă risc major pentru siguranța consumatorilor. La moment piața are un plan de remediere a prescripțiilor pe care le-am înaintat în timpul ultimelor controale, s-a dat un termen de remediere destul de mare, însă constatăm și astăzi că nu se întreprind măsuri semnificative în acest sens. Termenul de prescripție este dat pe jumătate de an, astfel dacă nu vor fi luate măsuri de redresare a situaţiei vom fi nevoiți să sistăm autorizarea de funcționare a pieței. 

Respectarea unor măsuri de protecție împotriva Covid-ului pe teritoriul pieței a fost obţinută cu mare greu. Conform informațiilor primite, am înțeles că terenul este pe jumătate privat, chiar dacă înaintezi o prescripție administraţiei pieţei, aceasta este greu de îndeplinit or, alături se află și alţi agenți economici, este o situație dificilă, care se cere soluționată. Iată de ce administrația pieței trebuie să ia atitudine față de situația dată și să găsească resursele financiare de comun acord cu Consiliul Raional și Consiliul Orăşenesc pentru a asigura o piață funcțională, astfel ca lumea să procure produse sigure.

Ion Cernei: Ați putea să ne faceți pentru comparație cunoștință cu starea de lucruri la piața din Călărași,  spre exemplu, aflată în zona dumneavoastră de activitate?

Tudor Orbu: La Călăraşi piața corespunde cerințelor. În 2012-2013 autoritățile au efectuat lucrări de renovare, cu respectarea rigorilor și exigențelor pentru securitatea alimentelor. Sunt hale de carne și produse lactate, dar și spații deschise pentru vânzarea produselor vegetale sau de origine non-animală. Adică în ce privește comercializarea produselor alimentare activitatea este bine pusă la punct. Consider că și la Telenești pot fi trebuie să fie create condiții pentru ca produsele alimentare să fie comercializate în condiții sigure, conform rigorilor stabilite.  

Ion Cernei: Dle Iurie Darabană, consilierii locali de Telenești cunosc despre starea de lucruri la piață nu din auzite. Încercaţi să întreprindeţi ceva?

Iurie Darabană: Noi, consilierii orăşeneşti, am căutat să fim mai receptivi față de problemele pieței, chiar la una din ședințele Consiliului Orăşenesc din anul trecut am micșorat taxa de piață cu scopul ca ea să fie mai atractivă pentru comercianții pentru care această activitate reprezintă unica sursă de existență. Rezultate pozitive însă nu se observă. Apropo, în ce privește activitatea pieței agricole am constituit o comisie care a pregătit pentru consilieri o informație, am emis o prescripție care, cu regret, nu a fost îndeplinită. Recunoaștem că ceea ce se face în piață  este un lucru urât, adică nu este normal când produsele se vând în stradă, în condiții insalubre, fără control sanitar.  Nu o dată ne-am adresat conducerii pieței – haideţi să organizăm condițiile necesare! Comerciantul nu este vinovat, acesta trebuie să aibă un loc în piață, dar nu în afara teritoriului ei. Puteți să vă convingeți – oamenii vând răsaduri, pește etc. în afara teritoriului pieței și sincer să fiu nu sunt sigur că comercianții aceștea achită taxe cui trebuie.  

Ion Cernei: Apropo, pe stânga este o hală semiacoperită, dar care stă în permanență fără a fi folosită, între timp lumea vinde produse lactate pe drumul între gardul PAMU și fostul Magazin Universal până în strada centrală… 

Iurie Darabană: Asta ne miră, că acest spațiu nu se folosește. Noi am pus în discuție mai multe probleme or, acolo nu era apă curgătoare, WC, nu se evacua gunoiul…

Ion Cernei: Dle Putină, întrucât sunteți parte din oficiul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) Telenești, cunoașteți mai bine istoricul relațiilor instituţiei cu piața…

Sergiu Putină: De fapt, problema legată de comercializarea produselor animale ține din anul 2016, când carnea și produsele lactate se vindeau la nivelul I al fostului Magazin Universal. Noi însă i-am făcut o prescripție dnei Maria Rotari, șefa APCA COOP vizavi de starea neadecvată, în primul rând  starea  antisanitară a localului. În loc să investească în reparație, dna Rotari a închis cu totul spațiul respectiv, astfel produsele nominalizate se vând pe unde se nimerește. S-au emis prescripții peste prescripții, dar nu s-a schimbat nimic.

Ion Cernei: Dnă Furculuță, s-a încercat a se vinde gherete cu teren afe-rent persoanelor private. În opinia Dumneavoastră, posesorii de gherete private au probleme mai puține?

Ecaterina Furculiță: Piața cândva a aparținut în întregime Cooperativei de Consum. Noi, după ce am cumpărat ghereta și spațiul respectiv, nu mai avem nimic cu APCA COOP – plătim doar taxele de rigoare către primărie. Este adevărat că trebuie să ne îngrijim de toate: salubrizare, pază etc. Celor care arendează spațiu le vine mai greu, adică se ciocnesc de problemele pe care trebuie să le soluţioneze arendatorul. Iată de ce este nevoie nu de ceartă, dar de o conlucrare între actorii  implicați or, până la urmă toţi suntem cetăţenii acestui stat, iar statul trebuie să aibă grijă de cetățenii săi.

Ion Cernei: Am la mână un apel întocmit la 24 februarie curent de către patentarii din piața Telenești, care așa și nu a fost expediat în instanțe. ”Suntem blocați, furați, impuși să dăm mită și bătuți.  În noiembrie 2020 au fost sparte 6 buticuri. De furturi nu răspunde nimeni, deși avem un acord cu Cooperativa de Consum”, scrie în acel apel. Dnă Maria Ioniță, cum comentați acest apel?

Maria Ioniță, comerciantă: Eu am fost furată ceva timp în urmă. S-a furat totul din butic. Dacă mai ținem cont de faptul că iau marfa de la cineva pentru a o vinde – unul Dumnezeu ştie cum am putut stinge această datorie. A fost gard la piață – a dispărut. Nu-i pază, nu-i WC, nu-i apă, în același timp lumea plătește, adică și paza, și alte comodități necesare pentru funcționarea pieței sunt incluse în taxa noastră. 

Nicolae Chihai, co-merciant: Nu avem pază, piața devine un fel de curte de trecere după ce se închide, situație nefirească pentru o instituție de comerț care trebuie să aibă un statut special. Comportamentul administrației în cazul dacă solicitam aceste condiții era unul nefiresc – dl Lozovan, administratorul, putea să lovească cu piciorul în masă și să ne cărăm tocmai la școala specială. Motive să se comporte în așa mod nu a avut. Am rămas fără buticul cumpărat de mine. I l-a dat unui preot  fără nici un ban, dar acela l-a vândut peste un an cu suma de 2000 de dolari. Am avut judecată, dar au câștigat ei, nu eu.   

Ion Cernei: Ați încercat să faceţi ceva, să recurgeţi spre exemplu la acțiuni de protest? Apropo, cine este  Lozovan?

Dumitru Șoltoian, comerciant: Nu mai lucrează Lozovan, fie și-a dat demisia, fie a fost eliberat – nu știm. Dar se teme lumea să protesteze. Noi am venit aici de atâta că nu mai avem ce pierde. Am rugat să ni se permită să procurăm gheretele, dar nu ni s-a permis.

Ion Cernei: Dle Darabană, întrucât reprezentați în aceste dezbateri autoritatea publică,  cum comentați asemenea situații?

Iurie Darabană: În linii generale – da, oamenii care muncesc în piaţă au dreptate! Ba mai mult, ei au un loc de muncă, plătesc impozite și taxe. Trebuie să ajutăm acești oameni, care ne-au delegat în administraţia publică locală. Am invitat la o ședință conducerea pieței, care ne-a făgăduit că va remedia situația. Subiectul s-ar cere pus în discuție la o ședință extraordinară a Consiliului Orăşenesc…

Ion Cernei: Firește, administrația pieței trebuia să se prezinte la aceste dezbateri publice. Dar am putea să întocmim acum împreună o listă de revendicări, propuneri pentru a ameliora cumva activitatea pieței?

Maria Ioniță: Avem nevoie de un contract de arendă pe 5-10 ani bine definit, cu preț de arendă egal pentru toți. Să se facă ordine pe teritoriu. Am avut un caz când într-o groapă de scurgere a căzut un om. Bine că omul a rămas în viață. Eu nu pot înțelege de ce administrația pieței se adresează aşa către lume – la tot pasul te ciocnești de atitudine neomenească față de cei care lucrează aici.  

Ion Cernei: Într-o scrisoare adresată unui grup de patentari  de la piața din Telenești, Va-dim Lelic, edilul orașului, îi informa că, în cadrul unei consfătuiri care a avut loc în iulie anul trecut, Maria Rotari a făgăduit că va instala lămpi electrice suplimentare și va repara gardul. Primarul mai scrie că patentarii trebuie să negocieze cu dna Rotari remunerarea paznicului și că specialiștii  primăriei Tudor Roșca și Tamara Corman au monitorizat modul de salubrizare a teritoriului. În același mesaj se precizează că țeava avariată urma să fie conectată la rețeaua de apeduct din piață. Cum au evoluat totuşi evenimentele după aproape un an?

Maria Ioniță: Teritoriul este insalubru, tot așa de slab iluminat ca mai înainte, apa nu curge… O soluție ar fi instalarea camerelor video – acestea sunt eficiente în ce privește contracararea furturilor. Cu regret, piața rămâne obiectul care pune la încercare primăria. Dacă problemele nu vor fi ameliorate, s-ar putea să lovească asemenea bumerangului în edil și echipa lui. 

Ion Cernei: Vă mulțumesc pentru implicare. Materialul pregătit îl vom expedia Consiliului Raional şi Consiliului Orăşenesc Telenești pentru a lua atitudine. 

Foto, video: Victor Sofroni

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Un comentariu

  1. Totul se intimpla deoarece in toate functiile cheie stau niste risuri,pe care Ion Cernei le venereaza prin articole..Ca au donat diaspora citeva mii de euro nu ai facut articol.Da sa ii speli fata de corupt si hot a lui Bivol ai avut grija ..Ticalosilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker