Social

O familie din Cuizăuca se plânge că fiul lor este bătut de o educatoare

Niște părinți din Cuizăuca, Rezina, se plâng că o educatoare de la grădiniță îl bate pe fiul lor. Aceștia au scris la poliție, iar educatoarea riscă să fie sancționată conform legislației. Zilnic, în instituțiile de învățământ din R. Moldova se înregistrează cazuri de violență asupra copiilor, de cele mai multe ori părinții știu, dar se tem să vorbească, deoarece nu au încredere în organele de drept.

Elena Clima, mama unui copil de șapte ani din satul Cuizăuca, raionul Rezina, ne-a spus că, săptămâna trecută, copilul său s-a întors acasă cu un obraz roșu și le-a spus părinților că nu mai vrea la grădiniță deoarece educatoarea „îl trage de obraz”.

„El spune că stătea la masă și, în acest timp, educatoarei i-a sunat mobilul. Copilul s-a întors să îi spună ceva unei colege, iar educatoarea s-a enervat și l-a tras de obraz. Nu este pentru prima oară când îl trage, am iertat-o de două ori, dar acum nici măcar nu și-a cerut scuze”, ne-a spus mama acestuia.

„Copilul le-a spus și polițiștilor că educatoarea îi lovește cu palma și pe alți copii din grupă. Și părinții știu, dar tac, eu nu mai pot să rabd. În grupă sunt copii și de-ai rudelor sale, însă la ei nu ridică mâna”, a observat femeia.

„Cadouri de sărbători așteaptă, dar nu știe cum să se comporte cu copiii. Am lucrat și eu educatoare, dar nu am lovit niciodată pe nimeni. Am scris plângere la directoare, lămuriri la poliție, dar nu și-a cerut scuze nici astăzi educatoarea. Directoarea, la rândul ei, mi-a reproșat că am ajuns tocmai la ziar să mă plâng”, ne spune Elena, mama copilului.

Directoarea grădiniței regretă

Directoarea instituției preșcolare din Cuizăuca regretă cele întâmplate și nu exclude faptul că acest copil ar fi fost lovit de către educatoare. „Eu mi-am cerut scuze de la părinți, nu vă pot spune dacă a avut loc un caz de violență. E o educatoare cu studii, dar cine știe ce a avut ea pe suflet în acel moment”, a menționat Elena, directoarea instituției.

 

Sesizări

În noiembrie 2017, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat două publicații referitoare la protecţia copilului faţă de violenţă în instituţia de învăţământ. Ministe-rul susține că va reacţiona prompt şi în conformitate cu legea la toate sesizările. Pe de altă parte, părinții susțin că, de cele mai multe ori, ministerul nu reacționează la sesizările depuse.

Educatoarea Victoria Luchian respinge acuzațiile părinților. „Nu s-a întâmplat nimic, pur și simplu, el nu era atent și i-am întors fața cu mâna, nu l-am tras de obraz, cum spun părinții”, a spus ea.

Polițistul Eugen Atamanenco, care a fost la fața locului și a discutat cu fiecare parte, ne-a dec-larat că investighează cazul, iar dacă educatoarea va fi găsită vinovată, va fi trasă la răspundere.

Psihologa Liceului Teoretic „Ion Creangă”, Claudia Mursa, care a fost prezentă la investigarea cazului, ne-a spus că „nu se amestecă”.

 

Numărul cazurilor de violență e în creștere

Dacă părinții de la sate tac de cele mai multe ori privitor la cazurile de abuz fizic și psihic asupra copiilor lor în instituțiile de învățământ, cei din capitală dau alarma. În vara anului 2017, mama unui copil care frecventează Grădinița nr. 55 a echipat copilul cu un dispozitiv de înregistrare și l-a trimis cu el mai multe zile la grădiniță.

„Dimineaţa mergeam cu plânsete la grădiniță din cauza că nu voia”, ne-a povestit mama copilului, Olesea Sârbu. „M-a tras de mână şi m-a dat jos şi apoi m-a tras de păr şi m-am sculat”, spunea copilul. Mai mult, în unele înregistrări se aude cum îi insultă educatoarele pe micuţi, iar uneori se aud şi lovituri.

„Copilul a venit acasă şi a spus că a fost bătut pentru că nu dorea să doarmă, o dată, de două ori. Unicul răspuns pe care îl primeam era că este obraznic. Seara, când am făcut baie, am văzut vânătăi pe spate”, a relatat o altă mamă din aceeași grădiniță.

Educatoarea și directoarea acestei instituții și-au recunoscut vina doar după ce au ascultat înregistrările. Nu se știe cu ce s-a terminat acest caz.

O fostă profesoară de limba rusă de la Gimnaziul Mihalaşa, Teleneşti, a fost sancționată recent cu amendă în mărime de 17.000 de lei pentru că, în perioada 2014–2015, în timpul orelor, a obligat trei elevi să facă fiecare câte 1000 de genuflexiuni.

www.jurnal.md

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker