APISocial

VIDEO// Alexandru Lebedev, despre importanța presei regionale, calitatea de patron al ziarului Cuvântul și fenomenul știrilor false

Alexandru Lebedev, fondatorul „Diez”, despre importanța presei regionale, calitatea de patron al ziarului Cuvântul și fenomenul știrilor false.

Săptămâna trecută, am mers în vizită la platforma „Diez”, unde ne-a întâlnit directorul și fondatorul Alexandru Lebedev. Am făcut cunoștință cu întreaga echipă, am savurat cu Alexandru o cafea, am discutat pe diverse teme și am filmat un scurt interviu. 

Fondarea platformei „Diez”, știrile false, importanța presei regionale în Republica Moldova, monetizarea în mass-media, Bill Gates, măștile, vaccinurile  „care ne ucid” și alte diverse teorii ale conspirației au fost subiectele discuției noastre cu Alexandru. 

1. Alexandru, cum ți-a venit ideea de a înființa platforma „Diez”?

– Înființarea platformei „Diez” a fost din dorința de a face fiecare zi din săptămână mai bună și de a aduce zâmbetul pe fețele oamenilor care aleg să ne urmărească, de a relata zilnic istorii despre oameni frumoși de la noi din țară. 

2. Platforma „Diez” – o necesitate financiară la momentul înființării sau o pasiune puternică pentru jurnalism și tot ce înseamnă acesta?

– În mare măsură, este vorba de pasiune pentru a găsi și a prezenta oamenilor o informație veridică. Eu, ca persoană, mă identific în mare măsură ca fiind un comunicator, decât un jurnalist. „Diez” a fost gândit ca o platformă de Lifestyle, care aduce zilnic noutăți și curiozități despre Chișinău și în general din toată țara, cum ar fi traficul infernal, unde găsești cea mai bună bere, cea mai bună pizza, unde poți găsi o muzică live etc. Ulterior, platforma a devenit și o afacere, care aduce și un venit. 

3. Vorbind de latura financiară, când ai câștigat primii bani?  

– Primii bani i-am câștigat în clasele primare. Pe atunci colecționam diverse stickere, iar pentru a menține și suplini colecția aveam nevoie de bani. Astfel, am început să adun modele de stickere pe care deja le aveam, iar ulterior le vindeam și cumpăram modele pe care nu le aveam încă în colecție. 

4. Cum e să fii jurnalist și să deții o companie media în Republica Moldova anului 2021?

– Piața din Republica Moldova este foarte mică. Este o luptă continuă pe care trebuie să o ducem, trebuie mereu să lupţi ca cititorii să fie satisfăcuţi de articolele și produsele pe care le oferi, să te îngrijeşti de echipa pe care o ai, în așa fel încât ea să fie stimulată să producă content eficient mai departe, trebuie să fii în stare să satisfaci și interesele finanțatorilor sau agenților economici. Astfel, mereu ești încadrat într-o avalanșă mare de lucruri pe care uneori nu reușești pur și simplu să le faci. Nu este ușor. Nu cred că a face media merge sustenabil în Moldova, mai ales dacă vorbim de o sursă media independentă, însă noi încercăm să ne menținem. 

5. Vaccinul ucide, Bill Gates ne urmărește prin satelit, toți oamenii vaccinați au microchip în umăr, măștile de protecție provoacă cancer… Ca platformă media, cum luptați cu fenomenul știrilor false și manipularea pe rețelele sociale?

– Noi încercăm să punem accent pe noutățile mai pozitive, cum ar fi numărul în creștere de oameni vaccinați, scăderea morbidităţii, scăderea mortalității în rândul persoanelor infectate. Sunt de părerea că dacă promovăm ştirile negative sau dacă încercăm să combatem aceste falsuri, doar le înmulţim. Deci, nu le promovăm. 

6. Amploarea știrilor false, dezinformării publicului este în creștere în Republica Moldova. Un adevărat război informaţional.

– Știrile false mereu au existat în Republica Moldova, dar acum oamenii au mai mare acces la rețelele sociale, sunt extrem de mobili, lucru care automat aduce cu sine și propagarea știrilor false într-o măsură mai mare. Totuși, aș vrea să remarc că generațiile care vin din urmă au o capacitate mai mare de analiză și acest lucru nu poate să nu bucure. 


7. Ce ai refuza să promovezi ca persoană publică sau prin intermediul platformei „Diez”, chiar dacă ți s-ar propune o sumă enormă de bani?

– Ceea ce contravine valorilor noastre. Suntem o platformă care încearcă mereu să evidențieze partea plină a paharului, astfel, cu siguranță am refuza pentru orice sumă denigrarea oamenilor.

Alexandru Lebedev, despre importanța presei regionale, calitatea de patron al ziarului Cuvântul și fenomenul știrilor false

8. Recent ai devenit Patronul redacției Cuvântul. Cum ai aflat despre noi, de ce ai decis să ne susții printr-o donație?

– Eu cred că presa regională este foarte importantă pentru țară. Una e când ai un portal media care este localizat pe toată țara și altceva e atunci când te focusezi doar pe anumite regiuni ale țării și povestești oamenilor ce se întâmplă și în interiorul țării, ce lucruri frumoase și nu prea se petrec acolo, ce locuri frumoase sunt de vizitat în Republica Moldova, iar acest lucru o poate face doar o presă regională. Despre ziarul Cuvântul am aflat dintr-un proiect în care suntem angajați în prezent împreună, și chiar nu știam că aveți un asemenea sistem de donații. Când am aflat, imediat am donat, pentru că e important ca fiecare din noi să susțină presa locală pentru ca apoi să nu zicem că în localitățile din Republica Moldova nu se întâmplă nimic. Voi sunteți cei care povestiţi despre ce se întâmplă în raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești, Telenești, despre tinerii din aceste localități, despre alte inițiative frumoase, și dacă nu ați fi voi, multe din aceste lucruri nu ar fi fost prezentate publicului larg. 

9. Ce le-ai transmite cititorilor ziarului Cuvântul?

– Să fie activi și în cazul în care aceștia citesc și ziarul pe suport de hârtie, să simtă că ei personal contribuie la formarea acestui ziar. Dacă au ceva interesant de relatat – să transmită redacției informația necesară. Să facă o donație în contul companiei, să acceseze mai frecvent site-ul, paginile de Facebook și Instagram ale ziarului, pentru că în acest fel susțin oamenii care produc zilnic aceste știri pentru ei. Fiți activi!

– Alexandru, îți mulțumim pentru acest scurt interviu și îți dorim mult succes în continuare în dezvoltarea platformei „Diez”!

Anton Zabelinschi

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker