Economie

Salariile în Moldova: Ce specialități sunt cel mai bine plătite

Câștigul salarial mediu lunar nominal brut la unitățile din sectorul real cu patru și mai mulți salariați, dar și la toate instituțiile bugetare, în trimestrul întâi al anului curent, a constituit 8 468,6 lei, transmite Știri.md citat de tv6.

Cifra este în creștere cu 10,9% față de aceeași perioadă a anului trecut și în scădere cu 4,4% față de trimestrul patru al anului 2020. 

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar în primul trimestru s-au înregistrat în informații și comunicații – 19 914,5 lei. 

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, informațiile și comunicațiile sunt urmate de activități financiare și de asigurări, unde salariul mediu lunar a constituit 15 428,9 lei, precum și de activități din producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 12 243 lei.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în agricultură, silvicultură și pescuit – 4 835,7 lei. Urmează activitățile din artă, activități de recreere și de agrement – 5 908,4 lei, dar și activitățile de cazare și alimentație publică – 5 105 lei.

Comparativ cu trimestrul unu 2020, anul acesta, în majoritatea activităților economice s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial. Cele mai semnificative au fost înregistrate în sănătate și asistență socială – cu 50,2%; activități financiare și de asigurări – cu 12,4%; informații și comunicații– cu 12%.

Datele BNS mai arată că în sectorul bugetar, în trimestrul unu al anului curent, câștigul salarial mediu lunar a constituit 7 463 lei (+5,3% față de trimestrul I 2020), iar în sectorul real – 8 839,8 lei (+12,8% față de trimestrul I 2020).

Indicele câștigului salarial real în trimestrul unu 2021 față de trimestrul unu 2020 (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum) a fost de 110%.

La începutul anului, numărul mediu al salariaților a rămas practic la nivelul trimestrului unu 2020 (cu 0,2% mai puțin). Totodată, în unele activități economice s-au înregistrat fluctuații considerabile ale numărului mediu de salariați.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker