Politic

Profilurile ultimilor candidați în cursa pentru prezidențiale

Silvia Radu, candidată independentă

Silvia Radu a activat în cadrul companiei „Gas Natural Fenosa” din anul 2000, ocupând funcția de directoare executivă opt ani. A plecat în noiembrie anul trecut, motivând că are nevoie de o pauză. Radu este preşedinta Asociaţiei Businessului European şi una dintre fondatoarele Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova, un ONG care și-a propus creşterea potenţialului feminin în domeniul afacerilor.

 

Ina Popenco, Mișcarea social-politică „Ravnopravie”

Medica terapeută Ina Popenco de la Spitalul raional Orhei, a activat toată viața în domeniul medical, fiind în trecut asistentă medicală la Policlinica raională Orhei, apoi rezidentă în domeniul bolilor interne la Clinica de pe lângă Ministerul Sănătății.

 

Vadim Brânzan, candidat independent

Vadim Brânzan, specialist în finanțe și absolvent al HarvardBusinessSchool, s-a numărat printre cei nouă candidați la șefia Băncii Naționale a Moldovei. Este stabilit în Statele Unite ale Ame-ricii, iar din 2014 este fondatorul și partenerul principal al companiei de investiții „Logos Advisors” cu sediul în Miami, care se ocupă cu investiții în domeniile financiar, imobiliar sau tehnologii. Anterior, a lucrat în fonduri de investiții la New York și Londra, gestionând miliarde de dolari. „Trebuie să faci ordine la tine în ogradă, până a face ordine în toată ţara. Pentru aceea trebuie să fie o dorinţă care să vină atât de sus, cât şi de jos, dorinţa guvernanţilor de a face ceva, de a gândi strategic cu 5, 10, 15, 20 de ani înainte şi, totodată, din partea cetăţenilor de rând, atunci când ei îşi fac alegerea, mergând la alegeri de toate nivelurile”, spunea Brânzan într-un interviu acordat luna trecută postului de radio Europa Liberă.

 

Mihail Garbuz, Partidul Patrioții Moldovei

Garbuz este lider al Partidului Patrioții Moldovei din 2008, formațiune care se opune vehement unionismului și pledează pentru apropiere de Federația Rusă. În 2012, Garbuz a fost cercetat penal după ce Marșul Unirii organizat la Bălţi pe 5 august a degenerat în confruntări violente între organizatori și un grup de persoane condus de reprezentanți ai comuniștilor, socialiștilor, Ligii Tineretului Rus şi ai Partidului Patrioţii Moldovei. Liderul mișcării susţinea atunci că dosarul intentat pe numele său este o comandă politică.

 

Anatol Plugaru, candidat independent

Anatol Plugaru este fost deputat în Legislativ și fost ministru al Securității Naționale (președinte al Comitetului pentru Securitatea Statului) în anii 1991-1992. Ulterior a ocupat fotoliul de viceministru al Afacerilor Externe în cabinetul Sangheli. Tot el este unul din cei 278 de semnatari ai Declarației de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991. Plugaru a mai candidat independent la postul de șef al statului în 1996, când președinte a devenit Petru Lucinschi. La alegerile parlamentare din anul 2001 a candidat pentru postul de deputat în Legislativ, fiind plasat pe poziția 8 pe lista PNL.

În 2011, Procuratura municipiului Chişinău a iniţiat o cauză penală pe numele lui Plugaru și al nepotului său în calitate de conducători ai societăţii comerciale „Plugarul” SRL, pe faptul escrocheriei săvârşite în proporţii deosebit de mari. Firma se obligase să construiască un bloc locativ pe str. Ciuflea din Capitală. Beneficiarii au achitat în total 363.000 de euro pentru viitoarele apartamente, însă compania nu a mai efectuat lucrări de finisare a construcţiei. Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au scris anterior despre acuzaţiile criminale şi mişcările suspecte în dosarul Plugaru, care a fost suspendat o lungă perioadă de timp. Într-un final, primul conducător al actualului Serviciu de Informaţii şi Securitate a pierdut procesul și a fost obligat să restituie păgubașilor circa 300.000 de euro.

 

Vasile Tarlev, candidat independent 

Vasile Tarlev a fost cel mai longeviv prim-ministru al Republicii Moldova – din 2001 până în 2008. În această perioadă, oficialul a fost acuzat că a îndeplinit mai multe comenzi politice nejustificate venite de la președintele republicii Vladimir Voronin. Fostul demnitar a fost acuzat anterior că ar fi adus fabrica de dulciuri „Bucuria” în prag de faliment în perioada în care a deținut funcția de director al întreprinderii.

 

Pe 9 septembrie, ultima zi de depunere a cererilor pentru înregistrarea grupului de inițiativă, la CEC urma să se prezinte și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, cercetat penal pentru escrocherie și spălare de bani. Platon urma să meargă la sediul Comisiei Electorale escortat de oamenii legii. Dimineaţa însă, administrația Penitenciarului nr.13, acolo unde a fost plasat în arest Platon, a anunțat sistarea activității instituției, „pentru desfășurarea eficientă a lucrărilor de dezinfectare și deratizare”.

Ana Ursachi, una dintre avocații lui Platon, crede că este vorba doar de un tertip prin care s-a încercat obstrucționarea participării lui Platon la alegeri. „Actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă au fost deja depuse. Era nevoie doar ca domnul Platon să se prezinte la CEC pentru a le semna”, a declarat Ursachi pentru portalul Anticoruptie.md.

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker