ApropoRezinaSocial

Cine şi cum a „crescut Rezina”

Ministerul Finanţelor, în răspunsul cu nr. 25-05-12/695, adresat consilierei în Consiliul Raional Rezina Stepanida Druță, a menţionat un şir de încălcări, după cum urmează: 

Consiliul Raional Rezina n-a întreprins măsuri în vederea restituirii indemnizaţiei unice achitate  neîntemeiat vicepreşedinţilor de raion în sumă de 29,2 mii lei, precum și a compensației pentru concediu  de odihnă anual nefolosit în sumă de 15,9 mii lei. 

În rezultatul managementului defectuos în admi-nistrarea patrimoniului din proprietatea Consiliului Raional Rezina în perioada 2016-2020 au fost ratate venituri de 217,2 mii lei. 

Prin nerespectarea cadrului legislativ au fost admise cheltuieli neîntemeiate de 2 448 800 lei, printre care în a. 2018-2019 neîntemeiat au fost casate produse alimentare şi băuturi de 406 mii lei. 

Au fost neîntemeiat majorate  cheltuielile bugetare  cu suma de 811,8 mii lei la calcularea uzurii casei de locuit, nefinalizată, cu 72 de apartamente  din str. 1 Mai, oraşul Rezina. 

Au fost neîntemeiat suportate cheltuieli în sumă de 176,4 mii lei, exprimate prin costul a 11 bilete de avion pe ruta Chişinău-AbuDhabi-Chişinău 165 mii lei și cheltuieli de remunerare a muncii specialiştilor  din aparatul preşedintelui care s-au aflat neîntemeiat în delegaţie. 

În lipsa deciziei Consiliului Raional, au fost reflectate neîntemeiat la cheltuieli bugetare mijloace fixe nemateriale în sumă de 330,5 mii lei chipurile pentru strategia de dezvoltare a turismului 79 mii lei, materiale foto-video de promovare a turismului 76 mii lei, pagini web pentru promovarea turismului 69 mii lei, sistem informatic de management al instituţiei în sumă de 79,5 mii lei, servicii de analiză funcţională  a structurii Consiliului Raional în sumă de 96 mii lei. 

De către Consiliul Raional Rezina au fost efectuate cheltuieli neîntemeiate în sumă de 382 mii lei, inclusiv  262 mii lei alocaţi Întreprinderii Municipale „Servicii Comunal Locative Rezina” pentru curăţirea şi întreţinerea drumurilor, care nu au fost curăţate.  

Au fost calculate  neregulamentar plăţi în sumă de 338 mii lei.  În perioada 2018-2020 de către Consiliul Raional, neregulamentar, au fost suportate cheltuieli pentru participarea la competiţii republicane de fotbal în afara raionului Rezina în sumă de un milion 32 mii lei. 

Au fost efectuate cheltuieli în sumă de 18 milioane 795 mii lei pentru renovarea grupurilor sanitare în clădirile ce nu sunt în gestiunea Consiliului Raional precum la Şcoala Sportivă din or. Rezina, reparaţia sălii de sport a LT „Olimp”, casa de locuit din str. 1 Mai care nu este finalizată.

În perioada 2018-2020 au fost neregulamentar reflectate la cheltuieli  bugetare servicii de transport  în sumă de 503 mii lei  în lipsa documentelor justificative.

Au fost efectuate cheltuieli bugetare cu depăşirea  alocaţiilor bugetare anuale în sumă de 101,7 mii lei. 

La situația din 31.12.2020 au fost înregistrate plăţi anticipate neîntemeiate în sumă de 259,1 lei, în acelaşi timp formând datorii  creditoare în sumă de un milion  862 mii lei.

Cred că cititorul a cam obosit de atâtea cifre ce indică nivelul de spălare a banului public. Una ne  mai înviorează, că în curând pe meleagurile noastre va poposi deputata PD – Pro Moldova – Pentru Moldova – Şor, să ne mai cerşească un mandat în Parlament, că doar aşa poate scăpa de atragerea la răspundere  pentru „binele” cu care ne-a fericit. Ce ziceţi, dragi rezineni, o realegem?

Victor Cibotari

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker