Social

Vitalie Călugăreanu – primul jurnalist care primește „Premiul Tudor Iașcenco”, instituit de API

Începând cu anul 2021, Asociația Presei Independente (API) oferă „Premiul Tudor Iașcenco” în memoria cunoscutului jurnalist Tudor Iașcenco, directorul ziarului regional „Cuvântul”, unul dintre fondatorii, primul președinte și membru de onoare al API.

În acest an, Consiliul de Administrare API a decis să ofere Premiul jurnalistului Vitalie Călugăreanu pentru curaj și demnitate în exercitarea misiunii de jurnalist.

Vitalie Călugăreanu: „Mulțumesc pentru această apreciere și sper că de acum încolo să avem cât mai mulți jurnaliști în Republica Moldova care să merite acest premiu, pentru curaj și devotament față de această meserie importantă pe care noi toți o exercităm. Din păcate, în ultima vreme, destul de puțini jurnaliști acceptă provocările unei societăți complicate, cum este cea din Republica Moldova. Aceste provocări presupunând și anumite pericole, să știți că meseria de jurnalist, într-o societate unde justiția nu este foarte ok, unde corupții și oamenii care au făcut bani necinstiți controlează anumite segmente, este complicată… Dar în alte țări, cum este Belarus, lucrurile sunt și mai complicate. E de datoria noastră a tuturor, ca cetățenii și jurnaliștii, să facem tot posibilul să nu ajungem o dictatură. Jurnaliștii de investigație, așa cum a fost și Tudor Iașcenco au o misiune grea într-o societate în tranziție. Eu sunt onorat de acest premiu.”

Vitalie Călugăreanu este jurnalist cu experiență de circa 25 de ani în mass-media din Republica Moldova și în presa internațională. A fost reporter și redactor-şef la Agenţia de presă FLUX, a moderat talk-show-uri politice la Euro TV și TV7, a fost director de programe la „Radio Plai” și „Radio Noroc”, actualmente moderează talk-show-ul „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV. Vitalie a fost corespondent la Chișinău al unor instituții media din România, iar din 2004 este corespondent în Moldova al postului Deutsche Welle din Germania. Este și jurnalist de investigație, fiind membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație. Echipa de jurnalişti de investigaţie din Republica Moldova, România şi Ucraina, coordonată de Vitalie Călugăreanu, a obţinut la Geneva premiul „Global Shining Light Award” 2010 pentru realizarea investigaţiilor jurnalistice în condiţii extreme.

„Premiul Tudor Iașcenco” a fost înmânat în cadrul festivității de decernare a premiilor anuale API, care a avut loc la 31 mai 2021. Vitalie Călugăreanu este primul laureat al acestui premiu și a primit o placă pe care este schițat profilul lui Tudor Iașcenco și un premiu bănesc din partea API.

***

Acum cinci ani, în februarie 2016, domnul Tudor Iașcenco, președintele de atunci al Asociației Presei Independente (API), a oferit pentru prima dată un premiu personal, pe care l-a numit „Curaj + Demnitate = Reputaţie”, iar în anii următori a devenit tradiție ca președintele API să ofere un premiu special unuia din cei mai curajoși jurnaliști din țară. După decesul lui Tudor Iașcenco, Consiliul de Administrare al API a decis să redenumească acest premiu în „Premiul Tudor Iașcenco” și să-l înmâneze anual unui jurnalist sau unei jurnaliste din Republica Moldova care manifestă curaj și demnitate în exercitarea misiunii sale profesionale.

Tudor Iașcenco a fost unul dintre cei mai buni jurnaliști din Republica Moldova, director al ziarului regional independent „Cuvântul” din orașul Rezina, unul dintre fondatorii, primul președinte și membru de onoare al API, membru al Consiliului de Presă. Tudor Iașcenco a decedat la 26 martie 2021 la vârsta de 72 de ani, din cauza infecției cu noul Coronavirus.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker