Social

Bilete de tratament sanatorial, pentru recuperarea sănătăţii

Am muncit 45 de ani în agricultură. Aud că unii periodic primesc bilete la sanatoriu pe gratis, dar nu ştiu dacă mi se cuvine şi mie. Vă rog să scrieţi să ştie toată lumea, cine are acest drept.

Vladimir Untură

Doamna Ecaterina Furculiță, șefă-adjunctă la Casa Teritorială de Asigurări Sociale (CTAS) Telenești, ne-a relatat în această ordine de idei, că există trei tipuri de bilete de tratament: bilete de tratament sanatorial gratis pentru anumite categorii de beneficiari, bilete de tratament balneosanatorial pentru persoanele asigurate, bilete de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor şi adolescenţilor.

Bilete de tratament sanatorial eliberate gratuit

În conformitate cu Regulamentul privind condiţiile, modul de asigurare, evidenţă şi distribuire a biletelor de tratament sanatorial acordate veteranilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.190/2010, Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) efectuează procedurile de achiziţii publice pentru achiziţionarea serviciilor de tratament sanatorial în conformitate cu prevederile Legii nr. 131/2015 privind achiziţiile publice.

După încheierea contractelor cu instituţiile prestatoare de servicii, CNAS repartizează biletele de tratament sanatorial Caselor Teritoriale de Asigurări Sociale (CTAS) din Republica Moldova.      

CTAS eliberează în mod gratuit bilete de tratament  sanatorial veteranilor de  război, veteranilor muncii, veteranilor serviciului militar, veteranilor organelor afacerilor interne, ai Centrului Naţional Anticorupţie, ai organelor securităţii statului şi ai sistemului administraţiei penitenciare – fiecărui solicitant o dată la trei ani.

Deasemenea, o dată la trei ani, în mod gratuit, CTAS eliberează bilete de tratament sanatorial altor categorii de persoane, care cad sub incidenţa Legii nr.190/2003 şi anume:

– soţiilor / soţilor supravieţuitori, inapţi de muncă, ai participanţilor la cel de-al Doilea Război Mondial sau la acţiunile de luptă în timp de pace din rândul militarilor căzuţi la datorie ori soţilor persoanelor cu dizabilităţi de pe urma războiului decedate, dacă nu s-au recăsătorit;

– copiilor acestora până la atingerea vârstei de 18 ani sau după această vârstă, dacă îşi continuă studiile în instituţiile de învăţământ la cursurile de zi, până la terminarea studiilor (însă cel mult până la atingerea vârstei de 23 de ani).

CTAS  mai  eliberează anual bilete de tratament sanatorial în mod gratuit persoanelor cu dizabilităţi de pe urma războiului şi  persoanelor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl.

Pentru a beneficia de bilet de tratament sanatorial persoanele cu dizabilităţi de pe urma războiului, veteranii de război, veteranii muncii, veteranii serviciului militar, veteranii organelor afacerilor interne, ai Centrului Naţional Anticorupţie, ai organelor securităţii statului şi ai sistemului administraţiei penitenciare, soţiile/soţii supravieţuitori, persoanele care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl depun cerere la CTAS de la locul de domiciliu. 

Bilete de tratament balneosanatorial pentru persoanele asigurate

CNAS repartizează biletele de tratament balneosanatorial Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), pentru entităţile în care există organizaţie sindicală primară şi Caselor Teritoriale de Asigurări Sociale (CTAS) din Republica Moldova, pentru entităţile în care nu există organizaţie sindicală primară.

Entitatea eliberează biletele asiguraţilor care îşi desfăşoară activitatea la locul de muncă de bază – o dată la trei ani.

Pentru a beneficia de bilet de tratament balneosanatorial asiguraţii depun cerere la locul de muncă de bază.

Bilete de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor  şi adolescenţilor

În scopul executării prevederilor Legii bugetului asigurărilor sociale de stat anual, care prevede că, organizarea odihnei şi întremării sănătăţii copiilor se efectuează de către CNAS, cu participarea sindicatelor, CNAS anual încheie contracte privind achiziţionarea serviciilor de organizare a odihnei şi întremării sănătăţii copiilor şi adolescenţilor cu instituţiile prestatoare de servicii (tabere).

După încheierea contractelor, CNAS transmite biletele de odihnă Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM). CNSM repartizează biletele de odihnă centrelor sindicale naţional ramurale, care la rândul său le repartizează organizaţiilor sindicale, unităţilor economice. Organizaţiile sindicale, unităţile economice repartizează, în mod gratuit, biletele de odihnă, angajaţilor care au copii în vârstă de la 7 ani până la 18 ani, în baza procesului verbal al comisiei din cadrul unităţii, indiferent dacă părinţii sunt membri sindicali sau nu.

Pentru a beneficia de bilet de odihnă angajatul depune cerere la locul de muncă. 

Ecaterina Furculiță, șefă-adjunctă la Casa Teritorială de Asigurări Sociale Telenești

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker