ReutersSocial

Profesorul care îşi sculpta materialele didactice, iar acum face statui şi troiţe

Timp de mai bine de trei decenii troițe din beton turnate, dar și basoreliefuri și statui cu chipuri alegorice, semne de hotar au apărut la margini sau în centre de sate, acestea concurând cu articolele confecționate de meșterii recunoscuţi în republică.

Cel care le edifică se numește Andrei Cușnir, are 85 de ani, a lucrat până la pensionare profesor de fizică și matematică la Gimnaziul din Căzănești, raionul Teleneşti. 

35 de ani a profesat pedagogia, dar statui și compoziții sculpturale face pe parcursul a mai bine de jumătate de secol. Ne-a primit în casă, unde păstrează statuiete modelate de el din gips și metal, care reprezintă zeițe din mitologia greacă, dar și basoreliefuri cu chipurile lui Alessandro Volta și Piotr Ceaikovski, scene istorice, peisaje etc. Una din statuiete este executată din bronz și reprezintă o felină la pândă gata să atace. Toate ne dovedesc faptul că Andrei Cușnir are dezvoltat perfect simţul proporţiilor şi al culorilor, ochiul de artist plastic şi tehnica sculpturii. Ne spune că a umplut Moldova cu diverse monumente și că mai are comenzi și acum.  

”Lucram pe atunci în școală… Am citit cartea lui Irving Stown ”Chinuri și bucurii” despre tânărul Michelangelo, mai târziu ”Biblia în ilustrații”, dar mai mult m-a ajutat revista ”Kwant”, în care se publicau biografii de savanți şi portretele lor. Am început să confecționez basoreliefuri cu Volta, Faradei, Om, Newton etc., care-mi serveau ca material didactic la lecții. Ba mai mult decât atât – tirajam aceste basoreliefuri, pe care le dăruiam colegilor mei veniți să asiste la lecții publice. Făceam forme în care turnam pe oricine. Mai țin minte că făceam până la 50 asemenea basoreliefuri ale lui Gaus, un matematician german. Înainte lumea era mai interesată de așa ceva”, își amintește pedagogul. 

Pentru a supraviețui avem nevoie de susținerea TA! Susține presa independentă!

A executat şi compoziţii de hotar, şi monumente funerare cu chipul îngerului îndurerat, inclusiv la locul de veci al părinților săi:

”Avem la biserica din sat un monument din marmură cu acest înger instalat la începutul sec. XX de către familia Uvaliev ori Ovaliu, cum i se zicea în părțile noastre. Odată acest monument a fost furat și Ion Mocreac, primarul nostru, a depus eforturi pentru a-l recupera. Am făcut o formă ceva mai mică, de pe care am făcut vreo 10 exemplare. Mi-au comandat asemenea troițe prin tot raionul, dar şi variante creație proprie. Tocmai din raioanele Cahul şi Taraclia am fost solicitat să le execut”, continuă dl Andrei.

În cei 35 de ani a predat nu numai fizica și matematica, dar și geografia, chimia, istoria. La Brânzeni mergea cu bicicleta la lecții. Zice că a umplut și acolo școala cu tot felul de basoreliefuri și statuete, care trebuiau să le dea elevilor o închipuire despre cei care au mișcat înainte știința în lume. 

Iar răstignirea din centrul satului Căzănești (în imagine) conţine și o inscripție plină de învățăminte: ”Doamne, luminează mintea poporului tău!”, care într-un fel ilustrează starea de spirit în societatea moldoveneacă:

”Am făcut această răstignire pe vremea mandatului lui Vasile Rubanov. Nu am luat nici un ban pe ea, a fost darul meu pentru sat. Am mai făcut o asemenea Troiță chiar în fața primăriei Codrul Nou.  Mai am comenzi de la Gura Bâcului, de la Basarabeasca la Cojușna. Așa că sunt asigurat cu volum de lucru or, după zeci de ani în care ne zbatem să ridicăm un lider veritabil, am ajuns să votăm hoți”, susține meșterul. 

Nu lucrează numai cu ciment, dar și cu metale. Una dintre cele mai interesante lucrări este o copie a patului regelui Ludovici al XIV-lea, dar meșterul s-a abţinut să ni-l arate – aparține unui om de afaceri de la Chișinău, care a dorit să-și păstreze anonimatul. 

”Prin internet este originalul patului respectiv, astfel pot să vă asigur că l-am executat întocmai, spre a dovedi că nu suntem meșteri mai slabi decât cei din vremea regelui-soare. Depinde dacă am așa comenzi. Fiul Alexandru, care lucrează în Belgia, toarnă în fontă, bronz tot ce vrei – de la statui până la clopote”, ni se destăinui Andrei Cușnir. 

Boris Burcă, ex-președinte de raion și fost lider agricol local, a opinat că așa meșteri precum Andrei Cușnir trebuie susținuți:

”Nu este kitchi sau o oarecare artă naivă ceea ce sculptează dumnealui. Este un om pasionat, care a promovat și promovează frumosul”- astfel dl Burcă a apreciat lucrările fostului profesor.    

Ion Cernei, Victor Sofroni

Foto, video: Victor Sofroni

Acest material apare în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker