Evenimente

„Ziua Daciei” într-un sat de ucraineni

Ediţia a XI-a a festivalului raional „Ziua Daciei” a avut loc la Fuzăuca, sat unde majoritatea locuitorilor sunt ucraineni şi vorbesc preponderent limba rusă. Asta, însă, nu a fost un impediment pentru gazde şi oaspeţi să cânte în limba română.

 

Organizatorii festivalului „Ziua Daciei” spun că ediţia curentă s-a deosebit de precedentele. Chiar şi întâmpinarea oaspeţilor a fost inedită. Moderatorii au vorbit în limbile rusă şi română.

Potrivit Adrianei Bulat, specialistă la Secţia Cultură, Tineret şi Sport Soldăneşti, la festival au participat 12 colective artistice de maturi şi de copii din raion, cu dansuri şi cântece culese din foclorul local. Artiştii amatori de la Rogojeni au venit în scenă cu o secvenţă despre tradiţiile de Sfântul Gheorghe.

Printre oaspeţii evenimentului au fost şi tinerii de la un club sportiv din oraşul Râbniţa, care şi-au demonstrat măestria la lupte tradiţionale şi marţiale. Unii din ei au rude în Fuzăuca. Tragerea otgonului a fost una din cele mai spectaculoase competiţii. Gazdele au fost mai puternice şi au învins. În ritm de dans, fetele de la Râbniţa au prezentat în scenă elemente de fitness. 

Spre deosebire de celelalte ediţii, la Fuzăuca au lipsit expoziţiile meşterilor populari.

Participanţii au primit diplome şi trofeie din partea Consiliului Raional. Ştafeta festivalului a fost transmisă satului Rogojeni, unde ani la rând s-a desfăşurat această sărbătoare.

Natalia Golub

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker