Drepturile omului: garanții versus realități

Numai omul care-şi cunoaşte bine drepturile şi obligaţiunile poate fi un cetăţean activ, cu o poziţie civică pronunţată

Asociaţia Presei Independente (API) în parteneriat cu săptămânalul regional CUVÂNTUL şi Coaliţia Nediscriminare au organizat, în cadrul proiectului „Eforturi consolidate ale mass-media în promovarea drepturilor omului şi diversităţii”, o întâlnire cu membrii Clubului tinerilor jurnalişti care activează la Centrul de Tineret Orhei.

Potrivit Rodicăi Chicuş, coordonatoarea serviciului media la Centru, din club fac parte 15 elevi de la mai multe instituţii şcolare din oraş şi localităţile din împrejurimi. Membrii clubului se familiarizează aici cu principiile jurnalismului, deontologia profesiei, îşi încearcă în practică aptitudinile editând buletinul lunar Orh-ideea, o publicaţie print destul de interesantă, cu un conţinut variat şi ca tematică, şi ca genuri.

După cum s-a menţionat în cadrul discuţiei, nu toţi membrii clubului sunt decişi să-şi aleagă jurnalismul ca profesie, dar toţi au fost de acord că activităţile din cadrul Clubului şi a Centrului sunt foarte utile şi le ajută să fie mai informaţi, mai descurcăreţi, contribuie la îmbogăţirea vocabularului, aptitudinilor de socializare etc.

Tinerii jurnalişti din start s-au implicat într-o discuţie activă cu avocatul, juristul Coaliţiei Nediscriminare Dumitru Rusu, care a făcut o prezentare la tema întrunirii (în imagine). Dânsul a vorbit despre drepturile şi libertăţile omului garantate de legislaţia naţională şi internaţională, posibilităţile şi modalităţile de apărare a acestor drepturi, despre libertăţile şi responsabilităţile cetăţeanului în societate.

Elevii, la rândul lor, au demonstrat că destul de bine cunosc drepturile şi libertăţile omului, s-au referit şi la mai multe cazuri de încălcare a acestora.

Ion Mazur, şeful Departamentului Advocacy, Publicații și Dezvoltare API a remarcat că prin acest proiect Asociaţia Presei Independente urmăreşte scopul de a fortifica cunoştinţele tinerei generaţii în domeniul de referinţă or, numai omul care-şi cunoaşte bine drepturile şi obligaţiunile poate fi un cetăţean activ, cu o poziţie civică pronunţată. Dânsul a mai accentuat că API, al doilea an, în perioada martie-octombrie, organizează pentru elevi un concurs de eseuri la tema drepturile omului şi diversitate. Autorii  celor mai bune eseuri sunt premiaţi în cadrul unei festivităţi organizate la Chişinău, la finele anului. “În 2015, la prima ediţie a concursului au participat 60 de elevi de la 11 licee, iar 25 dintre aceștia au fost premiaţi cu diplome şi cadouri”, a concretizat Ion Mazur, invitând tinerii jurnalişti de la Orhei să se implice activ în concurs.

Apropo, evenimentul a fost organizat de API cu suportul Civil Rights Defenders (Suedia), în cadrul proiectului “Promovarea drepturilor omului, toleranţei şi diversităţii prin mass-media”.

 Tudor Codreanu

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker