
I-au adus omagiu lui Andrei Suruceanu
Centrul Raional de Cultură din Orhei a găzduit un concert deosebit în memoria celui căruia îi poartă numele – regretatului Andrei Suruceanu. ”V-am cântat cu drag și eu” a fost genericul spectacolului, care a întrunit zeci de admiratori ai creației regretatului animator de cultură, de asemenea rude și prieteni.
Cu recunoştinţă s-au adresat publicului soţia Silvia Suruceanu, fiul Adrian, scenograf la unul din teatrele chișinăuiene, Tudor Țărnă, director general al Centrului de Artă și Cultură ”Ginta Latină” şi regizoarea Zinaida Țărnă, Tudor Soltan, conducător artistic la Centrul de Cultură din Orhei ş.a.
Participanții la eveniment au evocat personalitatea lui Andrei Suruceanu, om de suflet, atașat idealurilor naționale și reîntregirii neamului românesc, cel care mulți ani a făcut o carieră onestă de la conducător artistic până la șeful Secției CulturăOrhei. Andrei Suruceanu interpreta cântece patriotice de susţinere a Renașterii Naționale, melodii care și astăzi răsună în înregistrări cu ocazia sărbătorilor din oraș. În scenă au evoluat zeci de dansatori și interpreți locali.
Potrivit domnului Avelin Tabarcea, artist emerit, directorul a Centrului Raional de Cultură „Andrei Suruceanu“, în memoria Maestrului urmează să se organizeze anual „Festivalul Zonal de Muzică Andrei Suruceanu“.
După cum ne-a relatat dna Silvia Suruceanu, un asemenea spectacol era preconizat mai înainte, dar pandemia a dat peste cap toate planurile. Acțiunea a fost posibilă doar după ce au mai fost ridicate restricțiile.
A vent multă lume, sala a ascultat în picioare cântecele lui. Am mulțumit sălii pentru atașamentul față de creația sa, arta lui interpretativă, dar şi respectul pentru memoria lui”, a remarcat dna Silvia.
Andrei Suruceanu s-a născut în 1947 la Suruceni, raionul Ialoveni, într-o familie respectată în părţile locului. Ion Suruceanu, bunicul lui Andrei, a fost deputat în Sfatul Țării, fiind delegat în funcția respectivă din partea soldaților basarabeni aflați în garnizoana Odesa și care la 27 martie 1918 a votat Unirea cu România. Andrei a absolvit Institutul de Arte din Chişinău, după care a fost repartizat la Orhei, unde a muncit întreaga viaţă. A fost în rândurile militanților pentru Renașterea Națională. A decedat în martie 2008.Din anul 2009 numele său îl poartă Centrul Raional de Cultură.
Ion Cernei