Social

I-au adus omagiu lui Andrei Suruceanu

Centrul Raional de Cultură din Orhei a găzduit un concert deosebit în memoria celui căruia îi poartă numele – regretatului Andrei Suruceanu. ”V-am cântat cu drag și eu” a fost genericul spectacolului, care a întrunit zeci de admiratori ai creației regretatului animator de cultură, de asemenea rude și prieteni.

Cu recunoştinţă s-au adresat publicului soţia Silvia Suruceanu, fiul Adrian, scenograf la unul din teatrele chișinăuiene, Tudor  Țărnă, director general al Centrului de Artă și Cultură ”Ginta Latină” şi regizoarea Zinaida Țărnă, Tudor Soltan, conducător artistic la Centrul de Cultură din Orhei ş.a.

Participanții la eveniment au evocat personalitatea  lui  Andrei Suruceanu, om de suflet, atașat  idealurilor naționale și reîntregirii neamului românesc, cel care mulți ani a făcut o carieră onestă de la conducător artistic până la șeful Secției CulturăOrhei. Andrei Suruceanu interpreta cântece patriotice de susţinere a Renașterii Naționale, melodii care și astăzi răsună în înregistrări cu ocazia sărbătorilor din oraș. În scenă au evoluat zeci de dansatori și interpreți locali. 

Potrivit domnului Avelin Tabarcea, artist emerit, directorul a Centrului Raional de Cultură „Andrei Suruceanu“, în memoria Maestrului urmează să se organizeze anual „Festivalul Zonal de Muzică Andrei Suruceanu“.

După cum ne-a relatat dna Silvia Suruceanu, un asemenea spectacol era  preconizat mai înainte, dar pandemia a dat peste cap toate planurile. Acțiunea a fost posibilă doar după ce au mai fost ridicate restricțiile. 

A vent multă lume, sala a ascultat în picioare cântecele lui. Am mulțumit sălii pentru atașamentul față de creația sa, arta lui interpretativă, dar şi respectul pentru memoria lui”, a remarcat dna Silvia.

Andrei Suruceanu s-a născut în 1947 la Suruceni, raionul Ialoveni, într-o familie respectată în părţile locului. Ion Suruceanu, bunicul lui Andrei, a fost deputat în Sfatul Țării, fiind delegat în funcția respectivă din partea soldaților basarabeni aflați în garnizoana Odesa și care la 27 martie 1918 a votat Unirea cu România. Andrei a absolvit Institutul de Arte din Chişinău, după care a fost repartizat la Orhei, unde a muncit întreaga viaţă. A fost în rândurile militanților pentru Renașterea Națională.  A decedat în martie 2008.Din anul 2009  numele său îl poartă Centrul Raional de Cultură.  

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker