Politic

Lansare… sau niște sfaturi pentru Mariana Durleșteanu

Ca să cunoști câte partide politice sunt în Moldova nu te ajută decât lansarea unui scrutin parlamentar. Imediat, toate formațiunile se trezesc din somn și ne aduc la cunoștință că nu sunt moarte, s-au vaccinat, au imunitatea necesară și sunt gata să participe la împărțirea cireşii de pe tort.

Pentru a supraviețui avem nevoie de susținerea TA! Susține presa independentă!

Și CEC-ul ne anunță triumfător ce nivel înalt de conștiință și activitate politică avem, de dată ce tocmai 54 de partide își fac apariția în scenă. Păcat că la acest capitol Cartea recordurilor Guinness ne-a dat uitării. Și când mai conștientizezi faptul că fiecare partid mai are “doctrine și programe”, ”principii și valori” ce-l “identifică”, mândria pentru elita politică “națională” nu are limită. 

Dar la modul serios, dacă eu, cu o experiență politică în spate, m-am încurcat definitiv, ce să mai zicem de omul de la țară? Cei mai interesanți pentru el sunt candidații car, atunci când apar în fața alegătorilor, uită de “doctrine” și se folosesc de alte “momeli”: pensii și salarii majorate, ajutor social, subvenții, culioace și lupta cu ele, corupția, est-vest etc. Adică ce are la moment priză la public.

Recent a reapărut în spațiul public Mariana Durleșteanu cu o declarație că se lansează în alegeri: „Am venit acum două zile și venirea mea este legată de opțiunea de a mă lansa în viața politică din Moldova”, – declara doamna Durleşteanu la un post TV.

Patosul ei îmi trezeşte nedumeriri şi semne de întrebare. Nu știu de ce, dar la noi mulţi se “lansează” în politică numai în perioada electorală, pe urmă uită de lansare și ‘satelitul arde în atmosferă’. Doamna Durleșteanu nu face excepție.

Ceva timp în urmă, M.Durleşteanu a acceptat propunerea unei majorități parlamentare corupte, alianța PSRM-Șor, de a candida la funcția de prim-ministră. Ulterior s-a retras. Eu am apreciat acest pas. Nu cunosc cauza – a fost forțată sau a fost o decizie personală. Dar evenimentul a avut loc și norii negri deasupra capului dânsei nu s-au împrăștiat, electoratul nu uită ușor acest fapt. În scrutin va fi taxată. Nu e logică lansarea în acest moment.

“Vom merge cu un partid, care are ideologie creștin- democrată, valori – familie, educație, sănătate și economie dezvoltată”, declară candidata de ieri la funcția de premieră. E spus bine. Dar… ieri erai cu socialiștii, iar azi cu creștin-democrații? Și totuși, “doctrinal”, Mariana, a cui ești?

“Foarte mult mi-am dorit să merg în echipă cu cineva, care a adus valoare acestei țări”, spune în continuare doamna.

Aici apare altă întrebare: ce valoare a adus Partidul Legii și Dreptății al lui Nicolae Alexei, la care a aderat dna Durleşteanu? Recunosc meritele generalului Alexei, a comis și unele greșeli, dar… de partid își aduce aminte numai în campaniile electorale!

Și acum niște recapitulări personale. Faptul că Mariana Durleşteanu e o femeie deșteaptă, cu capacități de a analiza și a lua decizii corecte, nu-l pun la îndoială. Sunt conștient că la un timp oportun va fi solicitată și în spațiul politic. Pentru aceasta e necesar să se manifeste cu adevărat în spațiul public: prin întâlniri cu cetățenii, lansări în mass-media cu analize și expuneri pe problemele vulnerabile, organizare și formare a echipei de membri, susținători și simpatizanți etc. Adică e necesară o activitate de durată și nu o lansare  “acum două zile”! 

Și totuși, de unde așa dorință și insistență? O campanie electorală fără o echipă bună, fară surse financiare ce rost ar avea? Accept că există resurse, și nu personale. Nu trăim în R.Moldova de un an-doi, cunoaștem politica moldovenească și ce fiertură drăcească dă în clocot în oficiile unor partide, inclusiv în ce condiții cine arvonește și plătește muzica. Dacă mai adaugi și o doctrină anunțată creștin-democrată, este clar pentru ce a apărut dna Durleșteanu în alegerile din 11 iulie! Exact: să rupă niște voturi de la alegătorii de dreapta.

Să nu înțeleagă dna Durleșteanu că își sacrifică viitorul?

PS. Aştept ca Mariana Durleșteanu să-mi demonstreze că gândesc greșit și că lansarea ei în politică are ca scop doar propășirea Republicii Moldova și nu tertipuri electorale.

Constantin Tampiza, ex-viceministru al Economiei, ex-vicepremier

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker