Evenimente

Moldova mai are o mijlocitoare la Dumnezeu – Fericita Agafia

Sâmbătă, Sfânta Mănăstire Cușelăuca din raionul Șoldănești a găzduit un eveniment istoric pentru Biserica și Patria noastră – slujba de cano-nizare a Fericitei Agafia (Maranciuc). Numeroși credincioși din toate colțurile țării dar și de peste hotarele ei au poposit la Mănăstire, pentru a înălța rugăciuni și pentru a-i aduce slava cuvenită Sfintei Fericitei Agafia.

 

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS mitropolit Vladimir, căruia i-au coliturghisit ÎPS Sava, arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, ÎPS arhiepiscop Alexei de Balta și Ananiev (Ucraina), PS Petru, episcop de Ungheni și Nisporeni, PS Anatolie, episcop de Cahul și Comrat, PS Marchel, episcop de Bălți și Fălești, PS Nicodim, episcop de Edineț și Briceni și PS Ioan, episcop de Soroca, vicar al Mitropoliei Moldovei. În cadrul serviciului divin a fost săvârșită ultima panihidă pentru Fericita Agafia, după care, a fost dat citirii Tomosul de Canonizare și citită viața pe scurt a Sfintei.

 

Momente unice, de aleasă bucurie duhovnicească au trăit ierarhii, preoții și credincioșii, când a fost intonat pentru prima dată Troparul Sfintei, timp în care Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir dimpreună cu soborul de arhierei au dat cinstea cuvenită, închinându-se la racla cu moaștele Sfintei Fericitei Agafia.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiat un Tedeum de mulţumire pentru binecuvântările revărsate de Dumnezeu asupra Bisericii noastre și a poporului binecredincios.

„Este un eveniment foar-te important pentru viața noastră spirituală – canoni-zarea Fericitei Agafia, care de azi devine o mare mijlocitoare între poporul nostru binecredincios și bunul Dumnezeu”, a menționat în rostirea prediactorială Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Totodată, Mitropolitul Vladimir a venit și cu un cuvânt de mulțumire pentru toți cei implicați, ani la rând în procesul de cercetare a dosarului de canonizare a ascultătoarei Agafia (Maranciuc), în special Egumenei Vera (Spinei), stareța Mănăstirii Cușelăuca, membrilor comisiei pentru canonizarea Sfinților din Rep. Moldova și președintelui acestei comisii, Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni.

La final, Mitropolitul, ie-rarhii, preoții și credincioșii, împliniți duhovnicește, în liniște și după rânduia-la cuvenită s-au închinat moaștelor Sfintei Fericitei Agafia, ce au fost așezate într-o raclă.

Data de pomenire a Sfintei Fericitei Agafia a fost stabilită ziua trecerii sale la cele veșnice 9 (22) iunie.

Să ne bucurăm împreună că ne-am învrednicit de încă o rugătoare la Dumnezeu pentru noi. Să o lăudăm în cântări pe Fericita Agafia căci „celor drepți li se cuvine laudă” (Ps. 32, 1)

Sfântă Fericită Agafia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker