SocialTelenești

Noaptea muzeelor la Telenești: lansări de carte, spectacole muzicale și expoziții ale meșterilor populari

Pentru o seară, curtea Muzeului Raional de Istorie și Etnografie din Telenești, dar și sălile acestuia, au devenit o atracţie pentru iubitorii de cultură.

Aceștia bucurat de expoziţii inedite, inclusiv cu obiecte istorice valoroase, de un spectacol literar-muzical pregătit de copiii de la Centrul de Creație, dar și de ateliere educaționale organizate de pedagogii de la Școala de Arte Plastice „Nicolae Moisei”. 

expozitie la noaptea muzeelor

Toate activităţile au fost dedicate Zilei Internaționale și Nopții Europene a Muzeelor, ediția a 13-a, cu genericul: „Viitorul Muzeelor: Recuperați şi reimaginați’’. La ceremonia de deschidere, jurnalistul  Ion Cernei, din partea lui Iacob Cazacu, directorul executiv al Consiliului Mondial Român, originar din Vadul-Leca şi stabili în Canada, a înmânat semne de gratitudine ”Pentru promovarea valorilor culturii naționale și activitatea de reîntregire a Basarabiei cu România pe plan cultural” dnelor Elena Ilescu, directoarea muzeului, Veronica Bunu, custode-șefă, Speranța Rusu, muzeografă.

De un asemenea semn de gratitudine a beneficiat și dl Ilie Cazacu, profesor de istorie, solist al formației ”Poiana Codrului”, când  colectivul respectiv a prezentat un spectacol după-amiază. În cadrul sărbătorii a fost vernisată  expoziția de fotografii și materiale istorice  cu genericul: ,,160 de ani de la nașterea lui  Dionisii Petrovici Gulkin’’, dedicată unui teleneștean ilustru, deputat în Duma de Stat a Imperiului Rus legislatura 1908-1912, care a solicitat predarea limbii materne pentru  moldoveni în școala primară. Inițiativa nu a fost susținută de către deputații Dumei din partea Guberniei Basarabia, totuși gestul  acestui originar din Telenești a lăsat  o notorie urmă în istorie.

Manifestările au continuat cu lansarea  plachetei de versuri a lui Tudor Roşca, întitulată ,,Țară de dor, patimi și voie bună”, au fost desfășurate ateliere educaționale  de creație a meșterelor populare Olga Mardari și Svetlana Caprian și expoziții personale temporare, master-class ale meșterelor populare Olga Ropot și Nadejda Tanachi din satul Mândrești.


                                          Reporter „C”

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker