
Produsele ecologice devin din ce în ce mai populare în Republica Moldova, iar oamenii sunt tot mai dispuși să plătească mai mult pentru o viață sănătoasă.
Poluarea cu plastic a atins cote maxime pe glob, devenind una dintre cele mai presante probleme de mediu. În fiecare an, aproximativ 8 milioane de tone de deșeuri din plastic ajung în oceane. Dar produc zilnic deșeuri din plastic și toate localitățile terestre, inclusiv cele din Republica Moldova, care infectează apele, solul, aerul.
Subiectul este unul sensibil și pentru Republica Moldova, în contextul în care mulți oameni din țară ignoră această problemă, privesc sceptic reciclarea deșeurilor din plastic, iar când li se spune că un produs BIO e mai scump, se încruntă și te privesc cu neîncredere.
Pentru oferi o privire de ansamblu, dar și pentru a distruge unele mituri, am mers în ospeție la compania MyEco, care se ocupă de comercializarea produselor Eco. La întrebările săptămânalului CUVÂNTUL răspunde Otilia Botnaru, reprezentantă MyEco.
- Ce este myeco.md și ce stă la baza acestei afaceri?
-My eco este o afacere eco-friendly care distribuie în R.Moldova produse de menaj, detergenți, produse de îngrijire personală ecologice. Convingerile ce stau la baza acestei afaceri sunt sustenabilitate și cultivarea unei responsabilități ecologice, reutilizare și reciclare, cruelty-free.

2. Cum v-a venit ideea de a porni o afacere ECO în Republica Moldova, mai ales în contextul în care mulți oameni de la noi încă nu sunt dispuți să plătească prețul real al unui produs BIO?
-Ideea acestei afaceri a pornit mai mult de la o necesitate, întrucât la momentul înființării, produsele ecologice nu erau atât de promovate și nu se găseau prea ușor. Într-adevăr, este răspândit un anume scepticism în legătură cu produsele ecologice, bazat pe neîncrederea cu privire la eficiența lor și prețul ridicat. Totodată, este mai puțin răspândită conștientizarea ecologică, ceea ce înseamnă că oamenii nu sunt pregătiți și nu vor să-și schimbe modul de viață pentru a contribui la protecția mediului. Totuși, oamenii fac această alegere când înțeleg beneficiile personale ce le implică folosirea produselor ecologice, iar aici câștigă tot mai mult teren dorința oamenilor de a duce un mod de viață mai sănătos.
3. Ce înseamnă totuși un produs ecologic? Ce ingrediente găsim și nu găsim în compozitia acestora și ce importanță are compoziția unui produs de menaj?
Un produs ecologic conține ingrediente de origine naturală, a cărui fabricare și utilizare nu vine cu un impact negativ asupra mediului și asupra sănătății. Vorbind despre detergenți, în compoziția unui astfel de produs ecologic găsim ingrediente de origine vegetală în locul substanțelor de origine petrochimică, nitraților, fosfaților și altor substanțe chimice toxice. De exemplu, putem găsi în lista de ingrediente trestie de zahăr, ulei de cocos, ulei de floarea soarelui. Totodată, ambalajele sunt reciclabile sau produse din plastic reciclat.
4. Care sunt avantajele pentru sine vs avantajele pentru mediu în cazul folosirii produselor ecologice în detrimentul celor clasice?
Majoritatea detergenților conțin: dodecilbenzensulfonatul de sodiu, dodecilsulfatul de sodiu (SDS), centrimoniu bromura, centrimoniu clorura și alte substanțe folosite pentru înălbire, culoare, parfum. Aceste ingrediente pot fi foarte periculoase și pot provoca iritații și boli ale sistemului respirator sau ale sistemul nervos. De aceea și se folosesc, de regulă, mănuși și măști, dar aceste substanțele chimice se absorb în piele prin haine, unele reziduuri rămân pe vase și sunt preluate de produsele alimentare pe care noi le consumăm, iar altele se absorb în piele prin simpla atingerea a suprafețelor curățate anterior. Spre deosebire de acești detergenți, produsele ecologice conțin enzime de curățare și ingrediente active naturale, extrase din plante care se dizolvă ușor în apă și astfel nu rămân aceste reziduuri chimice toxice.
Totodată, folosirea produselor ecologice reduce riscul iritațiilor și alergiilor, întrucât nu conțin substanțe chimice.
Cu referire la avantajele pentru mediu:
– Nu sunt epuizate resursele naturale pentru a crea un produs, deoarece ingredientele sunt regenerabile.
– Extragerea acestor ingrediente nu este dăunătoare pentru mediu, spre deosebire de extragerea substanțelor petrochimice ce stau la baza detergenților obișnuiți. În plus, chiar și în situațiile în care este necesară o anumită procesare, aceasta consumă mult mai puțină energie.
– Ingredientele din aceste substanțe nu sunt toxice pentru mediul acvatic. În compoziția detergenților chimici se adaugă nitrați și fosfați, care, odată ajunși în mediul acvatic, conduc la o scădere dramatică a vieții acvatice deoarece determină înmulțirea algelor și astfel – la scăderea nivelului de oxigen din apă, dar și la infectarea solului cu sulfat de alchilbenzen – substanță conținută în majoritatea detergenților.
– Datorită faptului că ingredientele produselor eco se dizolvă mai ușor în apă, este utilizată o cantitate mai mică de apă decât în cazul detergenților convenționali.
– Recipientele produselor eco sunt biodegradabile și reciclabile, fiind produse din plant-plastic și PCR (plastic reciclat).
– Produsele eco nu sunt testate pe animale.

5. Pe ambalajele produselor voastre apare mențiunea “plant-plastic”. Ce înseamna asta și ce consecințe are asupra mediului?
Majoritatea ambalajelor sunt fabricate din 25% plastic reciclat și 75% plant-plastic. Plasticul din plante este de origine vegetală, fabricat din trestie de zahăr. Avantajele sunt: folosirea unui material regenerabil, în locul substanțelor petrochimice; este ușor reciclabil și conduce la o reducere a emisiilor de CO2.
6. Ce le-ați transmite cititorilor ziarului CUVÂNTUL pentru a-i ajuta să devină consumatori eco?
În primul rând aș transmite că a folosi produse ecologice nu este atât de costisitor și dificil precum se presupune, iar pe lângă avantajele personale ce le implică folosirea unor astfel de produse, contribuim și la soluționarea problemei ecologice, care este una globală și care ne afectează direct și pe termen lung.
Vă mulțumim și vă dorim mult succes mai departe!
Anton Zabelinschi