OrheiSocial

120 de trepte în urcuș

Azi, 24 mai se împlinesc 120 de ani de lectură publică la Orhei. De la începutul istoriei sale, biblioteca din Orhei s-a dezvoltat încontinuu, fiind parte integrantă activă a vieții sociale și culturale din comunitate.

Primele încercări documentate de deschidere a unui cabinet de lectură publică la Orhei datează din 1888 și au fost făcute de mic-burgheza Maria Bilkis, cererea fiind adresată guvernatorului Basarabiei. Astfel de cereri au fost adresate guvernatorului Basarabiei şi de alți intelectuali din acea vreme. După mai multe încercări eșuate, R. I. Ravici, de naționalitate evreiască, pune la dispoziția locuitorilor târgului Orhei biblioteca personală în număr de 500 de exemplare, care îi purta numele, amplasată în casa familiei, iar la 24 mai 1901 a fost înregistrată oficial ca bibliotecă publică. Cu permisiunea primarului se colectau bani pentru achiziții, iar cărțile cumpărate erau citite mai întâi de donatori. Se organizau spectacole cu artiști amatori, iar din banii acumulați de la spectatori se cumpărau cărți, lămpi şi gaz lampant, lemne pentru foc și se acopereau alte cheltuieli pentru întreținerea bibliotecii.

biblioteca orhei 1

În anul 1902 prețul anual pentru un membru de onoare al bibliotecii era de 50 de ruble, pentru primul permis 6 ruble, iar pentru înnoirea permisului 2 ruble  (articol din Bessarabskie Gubernskie Vedomosti, 19 noiembrie 1902, pagina 3). În acest fel, într-o casă ce se afla undeva pe strada N.V. Gogol activa o bibliotecă publică la Orhei. Momentul a fost documentat printr-un articol din Bessarabskie Gubernskie Vedomosti de la 17 iulie, pagina 4. 

În 1902 a fost aprobat statutul bibliotecii. La 1903 direcția bibliotecii a expediat la Russkaî Polâna o scrisoare adresată lui Lev Tolstoi, în care printre altele se menționează: „Când am deschis biblioteca noastră, ne-am gândit să vă alegem pe dumneavoastră, scump învățător, membru de onoare al acestui lăcaș de luminare, dorind prin aceasta să accentuăm scopul: de a urma porunca dumneavoastră de a iubi oamenii și de a insufla și altora această dragoste”.Din 1903 biblioteca a purtat numele lui Lev Nikolaevici Tolstoi, acesta, printre alți scriitori ruși mari din acele timpuri, era numit membru de onoare al bibliotecii.

În raportul „Activitatea Asociației Culturale “Astra” Basarabeană, de la înființare până la Sfintele Paști”, publicat la Chişinău în anul 1930, pag. 4, se spune despre faptul că „în Orhei era o Bibliotecă a Ligii Culturale Evreiești”.
În perioada celui de-al Doilea Război mondial biblioteca și-a sistat activitatea pentru o perioadă scurtă de timp, ca mai apoi, în 1946, să se redeschidă într-o casă aflată undeva în spatele actualei clădiri a Consiliului Raional Orhei, prima directoare a Bibliotecii Județului Orhei fiind Karnauhova Aleksandra Aleksandrovna.

Din 1976 devine centru metodologic pentru bibliotecile din raionul Orhei. În 1990 i-a fost conferit numele „Alexandru Donici”.  În anul 1991, conform Hotărârii Comitetului Executiv,  este denumită Bibliotecă Publică Orășenească, iar printr-o Hotărâre a Consiliului Județean din 17.XII.1999 – Biblioteca Publică Orășenească „A.Donici” este calificată drept Bibliotecă Județeană. Biblioteca la acea vreme și-a dezvoltat colecția prin donații personale ale intelectualilor târgului. După mai multe schimbări ale sediilor, în anul 1966 biblioteca a fost mutată în actualul sediu – cu un spațiu generos de 1338 m2, cu geamuri mari, luminoase și cu tavane înalte. Până la acea dată aici s-a aflat Casa Învățătorilor. Clădirea bibliotecii are trei nivele: demisol, parter și etaj, și include zone pentru lectură, instruire și relaxare. 

Astăzi, pe lângă sediul central, Biblioteca Publică Raională „Alexandru Donici” are și cinci filiale: Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă”, și câte o filială în cartierele Nordic, Bucuria, Lupoaica și Slobozia Doamnei.
BPR „A. Donici” a devenit cel mai mare și cel mai important centru comunitar, unde este binevenit oricine îi calcă pragul, adică peste 4000 de persoane anual. Dacă în 1946 erau 3 bibliotecari și un director, acum sunt 26 de bibliotecare instruite, care primesc aproape 90 000 de vizite anual. Din 2016 biblioteca este condusă de doamna Stepanida Țugui. 
Și colecția de publicații a bibliotecii a crescut. Punem la dispoziția publicului peste 175.000 de exemplare. Începând cu anul 2000 biblioteca a intrat într-un proces continuu de tehnologizare.

Au fost implementate mai multe proiecte, astfel încât să oferim publicului orheian acces la 37 de calculatoare, 10 tablete, 3 roboți lego „Mindstorm”, proiectoare, imprimante, copiatoare, scanere și un Laborator de Fabricație Digitală. Acesta reprezintă un spațiu dotat cu echipamente și utilaje de ultimă generaţie: două imprimante 3D, Laser cutter, Mașină de cusut, Vinyl cutter, stație de sudare, asistate de calculator, destinat celor pasionați de tehnologii, inovație și meșterit. Serviciile pe care le oferim sunt diverse, derivă din necesitățile utilizatorilor și satisfac interesele de studiu, lectură, informare, documentare, educare și recreere ale locuitorilor raionului.
Aici oricine poate veni să citească, să împrumute publicații, să beneficieze de instruiri, inclusiv instruiri de utilizare a tehnologiilor sau de studiere a limbilor străine, să participe la evenimente culturale, să viziteze expoziții de publicații, să se relaxeze. 

Biblioteca Publică Raională “Alexandru Donici” este responsabilă de arhivarea patrimoniului local cultural scris, adică conservăm și promovăm toate documentele editate despre Orhei, dar și toate lucrările scriitorilor orheieni, indiferent de suport. De exemplu, deținem arhiva completă a ziarelor locale începând cu anul 1951. De la începutul istoriei sale, biblioteca din Orhei s-a dezvoltat încontinuu, fiind parte integrantă activă a vieții sociale și culturale din comunitate. Ne străduim să oferim publicului orheian inovații, modificăm și adaptăm serviciile, implementăm proiecte, valorificăm patrimoniul local scris, căutăm parteneri și voluntari, ca împreună să devenim și mai buni.

Valentina Frunză, specialistă principală, BPR „A. Donici”, Orhei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker