Social

Valeria Florea-Dascăl, un destin scris cu penița muiată-n călimara timpului

Astăzi, când anii mei cei buni mă împresoară, mă simt mai mult împlinită și formată prin cei ce-i am în preajma mea. Sensibilizez pulsul vieții Valeriei Florea-Dascăl, o prozatoare de stofă rară și multpătimită.

A reușit și continuă să „croiască” destine omenești, să șteargă colbul de pe cronicele-ngălbenite de timp și istorie și lacrimile ce se preling pe obrajii celor, care au îndurat Siberia de gheață pe propria lor piele. Este ea, Valeria Dascăl, scriitoarea care scrie cu inimă și din inimă. Născută la Chiperceni, raionul Orhei, în familia lui Dionisie Florea și Parascovia Șatravca-Florea. 

Tot aici și-a dus neprihănita copilărie, mai apoi a urmat facultatea de Jurnalism la USM. Timp de 20 de ani a activat la Televiziunea de Stat a Moldovei ca moderatoare a emisiunilor la rubricile „Lumea în viziunea copiilor”, „La izvorul melodiilor”, „Memoria anilor de foc”, „Puncte de vedere”, „Clubul tinerei familii”. De un deosebit succes s-a bucurat rubrica „Schițele jurnalistei Valeria Dascăl”. Aflându-se la Viena (regretatul Petru Dascăl, soțul ei, a fost ambasador în Austria), a realizat pentru Televiziunea Moldovei emisiunea „Eseuri vieneze” și a scris „Jurnalul vienez” cu variate și numeroase publicații în „Literatura și Arta”.

Schițele jurnalistei Valeria Dascăl au stârnit interesul telespectatorilor, încât deveniseră un reper de maximă audiență.

Cărțile ei mereu te incită la lectură, ele conțin o vastă mărturisire a lumii. „Valeria Florea-Dascăl este o prozatoare nepereche. La orice lansare de carte rămân pătrunsă de un sentiment de satisfacție intelectuală. Interpretarea lingvistică a textelor demonstrează vocația scriitoarei, care a fost  și rămâne un fenomen perpetuu al spiritualității basarabene”, a conturat Aurelia Stratan, profesoară de liceu. 

„Prozatoarea Valeria Florea-Dascăl este un om al Soarelui. Biografia personajelor ei atestă cădere și înălțare. Textul narativ nu este înșirat în fuga condeiului, el te cuprinde prin siguranța ideilor, întâmplărilor și convingerea dialogului. Eroii nuvelelor, romanelor nu sunt lăsați la întâmplare și nici în furtuna timpului vitreg, ei parcurg drumul vieții pline de încărcături emoționale”, a marcat Tatiana Croitor, tânără prozatoare din Orhei, psihologă.

„Valeria Dascăl este un exemplu de omenie, de rezistență și de o cumsecădenie deosebită. Claritatea gândurilor, simplitatea limbajului și rafinamentul expresiei reprezintă particularitatea definitorie a manierei literare a creației prozatoarei. Cărțile ei m-au făcut să gândesc mai profund la ce fac, ce am şi m-au convins ce este necesar să prețuiesc cel mai mult: viaţa, familia, inima”, a reliefat Nina Mihailov-Globa, angajată la BPR  „A.Donici” din Orhei.    

”La finalul imperioaselor lecturi, închizi Cartea și simți că ai nevoie să meditezi o perioadă nedeterminată de timp… Măînclin în fața acestui fenomen, care mă face să fiu mândră că-mi curge în vene sânge de Român!”, a evidențiat Anișoara Cotovan, studentă la Colegiul „V.Lupu” din Orhei.

În palmaresul creației Valeriei Dascăl sunt înscrise romanele „Antisomn”, „Iertarea în straie de ploaie”, „Arde gheața de pe gură”, „A fi și a iubi”, „Ursitul rătăcind pe orbită”, „Spune-mi, Viață, că mă iubești”, nuvelele „Brad frumos cu amintiri”, „Desertul amar”, „Femeia de la picioarele bărbatului meu”, „Ecoul dragostei dintâi”, „Nu te-am uitat”, „Vânduți la comedie”, „Din autoizolare, pentru urmași” și monografiile documentar-istorice „Comorile neamului”, „Caznele”, „Calul, pușca și nevasta”, „Ilarion Buiuc: portret de familie și de grup”, „Chiperceni: file de istorie” (coautoare). Este prezentă în antologiile „Anotimpul cailor”, „Singur”, „Frumoasă toamnă, bogată”, „O altfel de istorie a literaturii române actuale”, „Țara de glorie și de dor”. 

„Astăzi ficţiunea este în vogă. Eu însă am fost şi am rămas adepta reprezentării, care îşi are corespondent în realitate, fiindcă e mai credibilă şi mai sufletească. Am scris și continui să scriu despre ceea ce îmi este mai aproape şi, nu rareori, cuvântul se cere, el se rupe din mine ca pruncul din mamă la timpul sorocului…”, a conturat Valeria Florea-Dascăl. 

Condeiera și-a întâlnit eroii pe drumul vieții sale, care i-au destăinuit gândurile, necazurile, durerile spirituale mai mult decât cele materiale, dar și bucuriile vieții.  Anul 2020 atestă două cărți: „Spune-mi, viață, că mă iubești” și „Din autoizolare pentru urmaşi”. Actualmente a ieșit de sub tipar proza scurtă cu titlul „Plata pentru eșafod”, Editura Pontos.  În loc de epilog: „Mă gândesc cât de scurte sunt clipele de fericire. Am evoluat ieri la Moldova-1, pe care continui să o consider televiziunea mea, şi am avut un car de emoții, dar şi de fericire. Citiți cât mai mult, oameni buni! Mă gândesc, dacă mi s-ar da posibilitatea să-mi iau viața de la început,  aș acorda mai multă atenție oamenilor dragi, iubindu-i mai vădit. În rest, îmi trăiesc viaţa pe 10. Mă bucur şi sunt mândră de mine”, a concluzionat Valeria Florea-Dascăl. 

Ludmila Botnariuc

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker