Dezbateri publicePolitic

Cel ce se îneacă, se agață şi de-un pai

„Alianța PCRM-PSRM, stringență politică sau frică de a pierde puterea?”, aceasta a fost tema propusă de CUVÂNTUL pentru dezbaterea publică de astăzi. 

Respondenţii, de asemenea, se referă la şansele pe care le-ar avea acest bloc în scrutinul din 11 iulie vizavi de alte formaţiuni politice.

Ion Tudose s. Ghiduleni, raionul Rezina: După obținerea independenței Republicii Moldova, guvernarea comunistă, apoi cea agrariană, apoi democra-ţii, socialiştii, înhăitaţi cu şoriştii au tot mimat schimbarea spre democrație, puterea poporului, bunăstarea. În realitate, 30 de ani am tot bătut pasul pe loc.

După destrămarea URSS, Partidul Comu-niștilor a fost scos în afara legii, dar s-au găsit forțe care l-au reabilitat. Iar discipolii acestui partid s-au perpetuat dintro grupare politică în alta, mulți fiind de acum în PSRM. Cert este faptul, că majoritatea lor absolută s-au developat ireversibil ca hoți, corupţi, implicați în furtul miliardului, prin „culioace”, angajați în interesele meschine ale Rusiei „eliberatoare”, de care ni se părea că scăpasem…

Cuibăriți întro alianță majoritară în Legislativ, capturând întreaga putere de stat, cei din PSRM nici de gând n-au avut să activeze pentru bunăstarea poporului. 

Dar se conturează de acum condiții care avantajează aspirațiile pentru o guvernare a „oamenilor buni”:

1. Datorită posibilității de a se informa din ziare independente, TV, internet etc., populația nu mai poate fi manipulată la infinit, ea vrea o Schimbare.

2. E și aportul celor plecaţi, de nevoie, în Vest, şi care furnizează la vatră nu doar bani, ci și informații referitoare la muncă, trai, justiţie veridică în țările UE.

3. E și rezultatul încurajator al alegerilor prezidenţiale, care denotă că ieşirea din această mocirlă în care ne bălăcim ani la rând, e Schimbarea clasei politice perverse, a sistemului administrativ, legislativ și justiţional corupt.

Aşadar, e situația când „cei de jos” nu mai vor să trăiască pe vechi, iar „cei de de sus” nu mai polor interes fiind de a se menţine la treuca puterii.

Iar Schimbarea poate fi realizată numai prin alegeri libere și corecte, ceea ce lor nu le convine.

Astfel, în opinia mea, anume frica de a-şi pierde puterea i-a presat pe cei din PSRM să se alieze cu cei de-o teapă cu ei din PCRM. Socialiştii vor ca această Alianță să le aducă niște voturi în plus și asta pentru ei e într-adevăr  și o stringenţă politică de moment. Căci cel ce se îneacă, se agaţă și de-un pai.

Însă acest aşa-zis partid bolşevic e deja de domeniul trecutului. Dar mai sunt în Basarabia oameni nevinoveţi având conștiința mutilată de ideologia comunistă; avem și cozi de topor care se vând celor corupţi pentru hrişcă și tuşonka, pentru kulioace etc. Avem și de acei care, camuflat sau deschis, activează pentru „ruskii mir”. În așa situație e necesară consolidarea, alături de PAS, a tuturor forțelor pro-europene și pro-unioniste. Căci destrămate fiind, (situație la moment), speranța spre o Schimbare veridică – un Legislativ majoritar proeuropean, e cam îndoielnică. 

Doar urmând dezideratul unirii forțelor din diaspora și celor de la vatră, vom obţine Schimbarea pentru o viaţă decentă aici, acasă. Așa să ne ajute Dumnezeu.

Gheorghe Migoreanu, Rezina: Referitor la alianţa PSRM – PCRM, e una de conjun-ctură. Liderul PCRM. V. Voronin îşi dă seama foarte bine că de unul singur nu va trece pragul electoral. A păţit-o la alegerile trecute. După ce l-a blamat ani la rând pe I.Dodon, acum s-au înţeles de minune. Bănuiesc că V.Voronin i-ar întoarce „datoria”. Să vedem. Zilele trecute în emisiunea Lorenei Bogza socialistul C.Furculiţă afirma că blocul va acumula nu mai puţin de 53 de mandate. Vorba ceia: vrabia mălai visează. Am convingerea că dacă forţele de dreapta vor manifesta responsabilitate, alianţa PSRM-PCRM va ajunge acolo unde-i este locul. Electoratul îşi va spune cuvântul, aşa cum a fost şi pe 15 noiembrie 2020. Nu vom permite aflarea la putere a grupării nocive Dodon-Şor-Plahotniuc.   

Eugenia Mereacre, s. Ignăţei, raionul Rezina: Ei se unesc acum pentru că tremură să nu cedeze puterea Maiei Sandu şi PAS. Dar lumea trebuie să nu-i voteze, că socialiştii şi comuniştii au lucrat nu pentru popor, dar pentru familiile lor. Nouă ne-au majorat pensia cu 3%, iar lor, celor din Parlament, îşi alocă bani suplimentar la salarii ca să se poată duce să se odihnească în lux prin ţări străine. De la plug se hrăneşte ţara, dar plugul e bătut în cap, agricultorii nu sunt ajutaţi să ţină această ţară. PSRM şi PCRM nu au avut grijă să creeze locuri de muncă, lumea a sărăcit la limită, cei tineri fug din ţară. Dar Covid-ul? Cei aflaţi până acum la putere se bat cu pumnul în piept că ţin situaţia sub control. De unde? Lumea moare ca muştele, iar ei se îmbogăţesc din pandemie. Ei fac legi pentru dânşii şi dacă au văzut că vor pierde alegerile prezidenţiale, s-au întrunit noaptea şi au votat legi ca să nu-şi piardă business-urile personale, să continuie să jupoaie poporul. Trebuie un Parlament din oameni noi, cinstiţi, patrioţi. 

Ion Codreanu, Orhei: PSRM şi PCRM s-au aliat din teama de a pierde puterea. Credeți că de flori de cuc l-au părăsit în 2013 Dodon și Greceanâi pe Voronin, votându-l pe Timofti și au format ulterior PSRM? De atâta ca să se mențină la putere. Și electoratul de stânga a văzut atunci în Dodon un nou mesia roșu, pe care l-au votat într-o veselie. Nu știu care va fi rezultatul lor la următoarele alegeri,  Voronin este deja copleșit de senilitate (bătrâneţe), situație evidentă după ce liderul comunist a ieșit cu declarații rasiste și xenofobe la TV. Babacul însă n-a înțeles că electoratul nu mai este precum cel din 2001 – parte a decedat, parte mai tânăr fiind a înțeles că ideologia comunistă este păguboasă. Eu nu cred că mariajul ăsta va fi unul de  succes, că Dodon şi Voronin vor lua multe voturi. 

Vasile Popovici, Orhei: Bandiţii îşi urmăresc scopul lor, caută să-şi salveze cu orice preţ averile şi să scape de închisoare. Noi însă trebuie să ne dăm seama cine şi ce poate face pentru ţară şi popor. Acum chiar nu avem altă ieşire decât să votăm necondiţionat cu PAS, să nu ne împrăştiem voturile cu alte partide şi partiduţe, chiar dacă acestea au doctrine apropiate de inima noastră şi merg în aceeaşi direcţie. Dacă nu vom vota cu PAS, iarăşi nu vom avea o majoritate fermă în Parlament, vor începe ambiţiile, principiile, luptele şi certurile între „ai noştri”, nu va putea fi format un Guvern loial preşedintei Maia Sandu şi patru ani vom bate pasul pe loc ori vom cădea într-o şi mai mare sărăcie.  

Ion Corman, s. Ciulucani, Teleneşti: Este o coaliție mai degrabă ridicolă decât monstruoasă, sclipuită la repezeală din dorința de a se menţine la putere cu orice preț. Apropo de pericolul revenirii la putere a comuniștilor – bine zicea Aleksandr Soljenițin că dacă-i scapi pe ăștea la putere, apoi pe 20-30 de ani înainte și că vor face tot felul de tertipuri să rămână la treucă. Așa că fenomenul apariției acestei coaliții este unul crestomatic. După ce și-au turnat zoi cu cisterna unul peste altul, Dodon și Voronin trebuiau să apară alături și bine scăldați în apă de colonie ”Troinoi”.  Nu știu care va fi opțiunea electoratului din nordul țării la alegerile anticipate, unde tradiţional au votat stânga. Dar aici, în centrul republicii, lumea își dă prea bine seama că ideea stângii este falită şi ruşinoasă. Ce ne poate oferi Dodon cu Voronin în afară de sărăcie, românofobie, corupție, ură către tot ce este românesc? Pe mine mă consternează lipsa discernământului la o parte din electorat, care trebuie să-și dea seama că Dodon ca președinte a fost de fapt dușmanul statalității Republicii Moldova și în mandatul lui n-a făcut altceva decât să ne închine rușilor.   

Elena Zgardan, Şol-dăneşti: Cei care aveţi un dram deminte, lămuriţi-le bătrânilor că din urma lui Dodon şi Voronin nici nu pute a socialismul şi comunismul la care visau ei în tinereţe, amăgiţi de soviete. S-au înhăitat şi alde Şor şi Usatâi, tot nişte hoţi. Şi că dacă îi vor vota pe ăştea, apoi vor fugi din ţară toţi tinerii şi nu vor avea cine le plăti nici măcar aceste pensii mizere.   

Ala Musteaţă, Orhei: Oameni buni, nici în Rusia care a fătat socialismul şi comunismul nu mai sunt la putere aceste partide, am rămas numai noi ca proştii în mijlocul Europei. Dacă ei se trădează unul pe altul, se beştelesc ani la rând, dar totodată se acoperă reciptoc să prade ţara şi să nu facă duba, cum vreţi să-i mai credeţi că vor acţiona în interesul poporului? Ei se vând de la un bandit la altul pentru milioane şi posibilitatea de a mulge Moldova, iar vouă 30 de ani de sărăcie, hoţie, ruşine nu vă ajunge? Eu mă tem că această alianţă nenorocită va smulge încă voturi, pentru că prin sate mulţime de familii n-au pus mâna pe un ziar de decenii, au înţepenit în prostie şi ignoranţă (să am iertare, dar e adevărat) şi vorbeşti ca în pustiu, nici nu te aud.

Lăsaţi, stimaţi com-patrioţi, ramoliţii ăştea care dorm pe scaun în Parlament, să stea pe la vilele lor, ei şi-au trăit traiul şi şi-au mâncat mălaiul, nu mai au nici forţe, nici dorinţă, nici minte să mai lucreze.                

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker