ApropoPolitic

De ce Maia Sandu trebuie să viziteze neapărat Memorialul?

După 9 mai c., asupra președintei Maia Sandu s-a abătut un val de critici pentru că a depus flori și a ţinut un minut de reculegere la complexul din Chișinău numit și Memorialul gloriei militare.

Criticile au fost declanșate de către Octavian Țâcu, politician și doctor în istorie, care cu o zi înainte a vorbit public despre impactul negativ care-l au asupra mentalității monumentele sovietice. 

Îi dau dreptate aici istoricului or, atâta timp cât vom avea în orașele și satele țării soldați sovietici de beton, puști model ”Mosin” puse în piramidă, puțin probabil să ne simțim independenți. Acest lucru l-au înțeles polonezii – ei demolează masiv monumentele care invocă eliberarea și prietenia de arme sovieto-poloneză. Totuși, sunt de părere că Maia Sandu, care-și exercită mandatul de șefă a Statului, era obligată să viziteze Memorialul din simplul motiv că trebuie să aducă un omagiu conaționalilor noştri, dar și în-tregului popor pentru care al Doilea Război Mondial a fost o adevarată tragedie, iar 9 mai semnifică nu Victoria, ci încetarea atrocităților militare în Europa și revenirea la pace. 

În aceeaşi ordine de idei, trebuie să dăm o definiție mai precisă acestui război, care s-a terminat de fapt la 2 septembrie 1945, când a capitulat Japonia. Acolo, apropo, operațiunile militare s-au întins pe un teritoriu de vreo 6 ori mai mare decât în Europa și li s-a pus capăt cu bombardamentul atomic al orașelor Hirosima și Nagasachi. 

Am mai scris despre asta și nu o dată, dar nu am putut trece peste faptul că un analist politic aruncă săgeți că Maia Sandu ar fi căutat să împace lupul și capra la trecerea cu luntrea peste râu – să omagieze Ziua Europei în contextul Zilei Victoriei. Să dumirim pe cititorul care poate nu ştie ce este cu aceste două date și cum ar trebui serbate. 

Actul de capitulare a Germaniei a fost semnat la 8 mai 1945, la ora 22 şi 45 min, ora Berlinului. Dar întrucât fusul orar al Moscovei diferă de cel al Berlinului cu 2 ceasuri şi în capitala URSS era deja 9 mai, ora 00.45 minute, Stalin, conducătorul URSS a declarat 9 mai Ziua Victoriei. Și dacă în URSS, apoi în Federaţia Rusă ziua asta este serbată neîntrerupt din 1965  (din 1948 până în 1965 n-a fost serbată), apoi țările din fosta Coaliție antihitleristă o omagiază la 8 mai prin depuneri de flori la memoriale, cimitire militare și morminte ale soldatului necunoscut. Adică îl vedem pe președintele Franței, pe premierul Marii Britanii la ceremonii similare foarte sobre și modeste, fără parade şi salve de tun. Tot la 9 mai este consemnată Ziua Europei grație Declarației de la 9 mai 1950 a lui Robert Shuman, ministrul de Externe francez și fost unter-ofițer (grad similar sergentului) în armata kaizerului german din Primul Război Mondial. Adică un fost militar neamț, devenit peste 33 de ani ministru de Externe al Franței, s-a adresat cu o declarație către cancelarul vest-german Konrad Adenauer pentru a crea o uniune economică între cele două țări, astfel ca cele 2 țări care s-au dușmănit timp de 900 de ani, încă din timpurile lui Carol cel Mare să nu se mai dușmănească nici odată. Declarația a stat la baza creării Uniunii Europene. M-am adresat dlui Vasile Șoimaru, deputat în două legislaturi, inclusiv în primul parlament al RM, pentru a afla cum s-a întâmplat că am moștenit acest 9 mai, adică ziua victoriei staliniste, mai degrabă ziua victoriei Kolâmei asupra Oświęcim-ului, care acum face atâtea dispute?

”Primul parlament trăia febra transformărilor democratice.A căzut Zidul Berlinului, demara parada suveranităților în imperiu.

Avantajele UE au devenit evidente din 1993, când pieței unice i se adaugă cele „patru libertăți”: libera circulație a mărfurilor, serviciilor, persoanelor și capitalurilor. 

Tot după mandatul nostru au fost semnate încă două tratate: Tratatul de la Maastricht privind Uniunea Europeană (1993) și Tratatul de la Amsterdam (1999). Către acest timp alte partide au câștigat alegerile astfel cei de după noi nu au intuit necesitatea unor reforme care ne-ar rupe definitive de fosta URSS. Amintesc că noi am intrat în CSI, adică de Uniunea Europeană, Declarația lui Shuman au început să vorbească mai târziu, diferențele de fus orar între Berlin și Moscova au fost ignorate. 

Dar în acel an 1990 am anulat sărbătorile sovietice, chiar am încercat să schimbăm ziua de 8 martie, o sărbătoare creată de două fanatice comuniste Klara Zetkin și Roza Luxemburg și s-o înlocuim cu Ziua Mamelor după exemplul Estoniei, care trebuia s-o consemnăm la 16 mai. Dar nu a fost să fie. În ce privește 9 mai – am numit-o Ziua Victoriei și comemorării eroilor căzuți or, ne-am gândit la toți conaționalii noștri căzuți și la cucerirea Odesei, dar și cucerirea Berlinului. Ne-am dezis și de monumentele sovietice, iar față de memorial am avut grijă ca el să se transforme într-un loc de reculegere pentru victimele războiului, nu pentru isterizarea nostalgicilor după URSS, cum s-a întâmplat ulterior. Și apoi, ideea noastră a fost să mai reducem din sărbători, dar acestea (peste 60) au apărut după noi”, a remarcat ex-deputatul.

În opinia dlui Șoimaru, noua majoritate parlamentară care ar câștiga alegerile după 11 iulie, trebuie să se clarifice cu niște realități, inclusiv debarasarea de moștenirea sovietică la nivel mental, odată ce trebuie să ne despărțim pentru totdeauna de trecutul care a fost unul păgubos pentru poporul nostru. 

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker