Social

Autorităţile sunt puternice dacă-s susţinute de comunităţi

Scopul proiectului ”În sate MAT şi Calitate” (monitorizare, anticorupţie, transparenţă şi servicii de calitate), realizat de ADR „Habitat” în localităţile Cuizăuca, Saharna Nouă, Sârcova, Solonceni din raionul Rezina a fost îmbunătăţirea interacţiunii dintre autorităţile publice antrenate în aprovizionarea populaţiei cu apă potabilă de calitate, evacuarea şi epurarea apelor reziduale şi cetăţeni, antrenarea comunităţilor în monitorizarea acestor procese, a calităţii serviciilor prestate.

În procesul realizării pro-iectului, în localităţile vizate a fost analizat detaliat mersul construcţiei sistemelor de aprovizionare cu apă şi de evacuare, epurare a reziduurilor, iar săptămânalul CUVÂNTUL, în calitatea sa de partener al ADR „Habitat”, a publicat câteva anchete reportericeşti privind problemele, ilegalităţile existente la obiectivele respective. În fiecare localitate situaţia a fost examinată la adunările generale ale sătenilor, care au ales comitete locale ale cetăţenilor împuternicite să monitorizeze procesele de construcţie şi de exploatare a sistemelor de aprovizionare cu apă potabilă, evacuare şi epurare a apelor utilizate. În cadrul acestor întruniri oamenii din toate localităţile s-au arătat indignaţi că lucrările la apeducte şi sistemele de canalizare se tărăgănează cu anii, deşi contractele respective prevăd doar luni; că lucrările se îndeplinesc necalitativ, cu multe abateri de la proiecte; că resursele finanţatorilor, dar şi contribuţiile populaţiei se cheltuie netransparent ş.a.m.d. Sugestiile şi opiniile oamenilor au fost sistematizate şi transmise autorităţilor publice locale, antreprenorilor implicaţi în realizarea acestor proiecte şi Fondului Ecologic Naţional, principalul finanţator.

Ulterior în localităţile de referinţă au fost organizate forumuri ale cetăţenilor cu genericul „E timpul soluţiilor pentru a asigura în sate apă de calitate pentru sănătate”. Analizând încă o dată situaţia privind reali-zarea proiectelor în cauză, participanţii la forumuri au adoptat rezoluţii în care, după un şir de constatări privind drepturile populaţiei asigurate de legislaţia naţională şi internaţională, starea extrem de nesatisfăcătoare care s-a creat în ţară şi localităţile respective din cauza deficitului de apă potabilă calitativă, lipsa sistemelor de evacuare şi epurare a apelor uzate şi consecinţele nefaste ale acestor dificultăţi asupra sănătăţii şi vieţii oamenilor,  au formulat sarcini concrete în domeniul dat pentru autorităţile publice locale şi centrale, comitetele locale ale cetăţenilor.

Potrivit semnatarilor rezoluţiilor forumurilor din cele patru comunităţi, autorităţile publice de toate nivelurile şi structurile subordonate lor responsabile de aprovizionarea populaţiei cu apă potabilă de calitate, protecţia şi menţinerea mediului într-o stare normală trebuie să acorde o atenţie primordială acestor domenii.

Participanţii la toate forumurile au fost de părerea că proiectele privind aprovizionarea populaţiei cu apă potabilă şi evacuarea apelor uzate, epurarea lor trebuie să fie gestionate de finanţatorul principal, adică de Fondul Ecologic Naţional, aşa cum procedează Fondul de Investiţii Sociale din Moldova. Or, primăriile nu au nici specialişti, nici posibilităţi de a realiza calitativ asemenea proiecte, a monitoriza în mod calificat lucrările şi a interveni prompt în sitaţiile necesare.

O altă cerinţă a cetăţenilor a fost verificarea de către organele de drept, (poliţie, procuratură, CNA) a abuzurilor, ilegalităţilor comise în realizarea proiectelor din domeniul apei şi salubrizării din comunele Saharna Nouă, Sârcova, Solonceni şi s. Cuizăuca şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate; elaborarea de către autorităţile publice locale a unor măsuri concrete privind prevenirea actelor de corupţie în domeniul achiziţiilor publice, valorificarea mijloacelor financiare destinate pentru proiecte sociale.

Rezoluţiile forumurilor au fost transmise Parlamentului R.Moldova, prim-ministrului, Ministerelor Agriculturii şi Industriei Alimentare, Mediului, Sănătăţii, precum şi reprezentanţelor din Republica Moldova ale ONU şi UE.

În imagine: Participanţii la forumul de la Saharna Nouă votează rezoluţia prin care cer transparenţă, calitate, investigarea posibilelor acte de corupţie şi respectarea termenelor. 

Aceste evenimente au fost organizate în cadrul proiectului “Parteneri în Îmbunătăţire”, finanţat de Uniunea Europeană prin programul „Facilitarea acţiunilor regionale a societăţii civile din vecinătate”, gestionat de Asociaţia de Politici pentru o Societate Deschisă (PASOS) şi cofinanţat de Ambasada Olandei în proiectul „Consolidarea statului de drept şi democratic: contribuţia societăţii civile” prin ”Programul Fondului de responsabilitate”. 

 

Tudor Iaşcenco

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker