APISocial

Păpuşa ca artă populară, renăscută la Mândreşti

Pentru a supraviețui avem nevoie de susținerea TA! Susține presa independentă!

Şi-a transformat pasiunea în artă, iar arta – într-o disciplină care o predă în cadrul unor cercuri de interese la gimnaziul din sat.

Este vorba de Olga Ropot, una din cele trei meștere populare din satul Mândrești, raionul Teleneşti, care a devenit cunoscută pentru păpușile pe care le confecționează. 

La biblioteca din sat ne întâlnesc Păcală și Tândală, Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana, păpușa iubirii, păpușa bunăstării, păpușa sănătății, păpuși care reprezintă simbolurile anului conform calendarului chinezesc – un șobolan nostim, cocoșul, câinele, draconul. Sunt și păpuși care reprezintă minoritățile naţional-culturale din republica noastră.                                              

”Titlul de meșteră populară l-am obținut de 6 ani, dar păpuși confecționez de 18 ani deja. Toate au pornit de la faptul că am stat acasă o perioadă mai îndelungată din cauza suferinței unui copil al nostru. Am fost  pasionată de ţesături şi îmbrăcăminte, am lucrat în croitorie, iată de ce păpușile mi s-au dat ușor la confecționat”, ne spune meșterița.

La început doamna Olga a lucrat numai cu resturile de stofă rezultate din activitatea sa de bază. Apoi a început să confecţioneze și un schelet din sârmă, pentru ca păpușile să capete rezistenţă şi o oarecare flexibilitate.

„Când eram copilă mă jucam cu păpuşile, le coseam, potriveam hăinuţe. Am început această activitate la maturitate aşa, dintr-o joacă, din glumă. Dar văzând că îmi reuşeşte, mi-am zis că trebuie să fac ceva care să atragă privirea şi să ofere un zâmbet celor care le privesc. Lucrând cu elevii, cel mai mult ne-am inspirat din poveștile populare, apoi din fiecare moment ritualic popular care păstrează adânci rădăcini în tradiție cum ar fi naşterea, botezul, nunta, Anul Nou, Crăciunul cu mascați, capre, fără să uităm de cele două ocupaţii principale ale țăranului – agricultura şi păstoritul.

Încercăm să repre-zentăm aspecte din viaţa moldoveanului, cum ar fi, de exemplu, femeia care țese sau bărbatul în meşteşugurile tradiţionale – fierarul, cizmarul, cosaşul, tâmplarul şi toate celelalte, – ne spune meșterița.

Obiectele sunt lucrate minuţios pentru a reda cât mai bine chipul uman în ipostaza respectivă.  Apoi meșterița le coase îmbrăcămintea, le adaugă accesoriile, le aşează în poziţie naturală şi cât de cât hazlie pe un suport din lemn  sau fără acesta. 

”Le-am dus, păpușile, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Telenești – dna Elena Ilescu, directoarea instituției, este președinta asociației raionale a meșterilor populari. Am participat la expoziții și târguri ale meșterilor populari, la Ziua satului… Lumea este intrigată că materialele din care sunt făcute sunt de calitate, că păpușile poartă ie, şorţ cu dantelă, batic, bondiţă, ciorapi, căciulă, iţari, până şi opincile sunt din piele naturală. Toate sunt lucrate manual, folosim materiale obişnuite, din cele pentru îmbrăcămintea şi încălţămintea adulţilor. Dar, desigur, trebuie îndemânare să brodezi o ie, de exemplu, pentru o păpuşă de o şchioapă.  Dacă nu m-aş pricepe la croitorie foarte bine, nu ar ieşi aşa frumoase, pentru că hainele trebuie să fie pe corpul păpuşii. Însă dacă munceşti zi de zi, eşti pasionat de ceea ce faci, ai un pic de imaginaţie, iese ceva frumos, care place privitorilor“, consideră dna Olga Ropot.

Răzgândește păpușile astfel, încât să arate cât mai natural, iar cel care le priveşte să cunoască diverse aspecte din gospodăria ţărănească. Este o muncă foarte migăloasă, după cum şi recunoaşte dna Olga Ropot, dar atunci când îţi place ceea ce faci, restul nu mai contează. Îmbrăcatul unei păpuşi poate dura o zi întreagă, cel mai mult timp necesitând detaliile vestimentare.

”Noi nu considerăm că ceea ce facem este muncă, o considerăm o delectare. Nu este uşor să faci o hăinuţă atât de mică sau dinţii la un ferestrău. Pe toate le lucrăm cu plăcere, mai ales când la urmă vedem că lucrările realizate redau foarte bine situațiile reale, pe care le întâlnim în viaţa de zi cu zi“, mai spune meșterița.

Şi primara comunei Mândreşti, Oxana Guzun, ne-a vorbit cu căldură despre arta practicată de Olga Ropot:  

”Avem mai mulți meșteri populari în sat, dar un loc aparte îl are dna Ropot, care învăță copiii ce frecventează două cercuri de interese să facă diverse aplicații pe pânză, dar și păpuși. Este o ocupație serioasă, o pasiune care a avut un trecut de secole. Păpușa odată era făcută pentru copii chiar în casa gospodarului, acesta le putea personaliza, adică confecționa un fierar, un cosaș ori o bunicuță, un căluț sau un cățeluș. Dna Olga a renăscut un meșteșug vechi, dar și îi învață pe copii să-și dezvolte imaginația, să creeze, să se bucure de rezultate. Este un lucru necesar și susținut de primărie”, a menționat primara de Mândrești.

Ion Cernei

Foto, video: Victor Sofroni

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker