Apropo

Nu poți prosti o lume la nesfârșit

Duminică, în sala de ședințe a CR Orhei și-a ținut lucrările congresul VII al Mișcării Social Politice ”Ravnopravie”. Adică s-a produs ceea ce avanii patrioți și militanți pentru renașterea națională de la Orhei nu și-au închipuit nici în cel mai rău vis. Or, ”Ravnopravie” este un partid politic fondat în 1998, cu 4700 de membri anunţaţi, care reprezintă interesele populației rusofone și susţine separatismul din Transnistria. Liderul partidului este primarul de Orhei Ilan Şor, iar președinte de onoare Valeri Klimenko.

Niciodată de la fondare ”Ravnopravie” nu a intrat în parlament, adică nu a fost votată chiar de populația rusolingvă. La alegerile din februarie 2001 aceasta a obținut 0,44 % din voturi,  în 2014 s-a înregistrat în campania electorală pentru parlamentare cu sloganul ”Pentru Moldova în componența Rusiei”, ca peste o lună să se retragă din cursă. La alegerile locale din 2015 „Ravnopravie” a obținut doar 0,03% din voturi în consiliile raionale și municipale și 0,57% în consiliile orășenești și sătești. În schimb candidatul „Ravnopravie”, mili-onarul Ilan Şor, a câștigat funcția de primar în orașul Orhei.

Băieți de la Chișinău care păzesc primăria nu mi-au permis să particip la congres. În sală, dacă s-ar fi adunat vreo 40 de inși. Între aceștea am cunoscut doar un singur orheian – pe B.Dariev. Încă o orheiancă, Ina Popenco, până mai ieri o anonimă, în calitatea ei de candidată la președinția RM a stat în prezidiu alături de Valeri Klimenko. Iar consiliera Tamara Plămădeală, membră a fracţiunii „Ravnopravie” în CO Orhei, pe care am întâlnit-o la autogară, mi-a spus că este doar consilieră, iar cu partidul lui Klimenko n-are nimic.        

Congresul mișcării conduse de Şor şi Klimenko a trecut neluat în seamă de orheienii promotori ai renașterii naționale, deși mesajul lui Șor, care a vrut congres anume la Orhei, trebuia să-i pună în gardă. Din discuţiile cu mai mulţi orheieni am înţeles că lumea de aici nu este chiar așa de mulțumită de ceea ce face Șor. Pe lângă cei care afirmă că două decenii în urbe nu s-a făcut nimic și că Dumnezeu l-a adus pe Șor, este și multă lume îngrijorată de ceea ce se întâmplă or, nici pe timpul serdarilor ușa primăriei nu a fost păzită. La ședința extraordinară a CO consilierii PLDM și PPPN au adresat critici dure coaliției majoritare or, mai mult de 4 luni Consiliul Orăşenesc nu s-a convocat în şedinţe, deşi s-au acumulat multe probleme care trebuie soluţionate. ”Lipsă totală de responsabilitate și de respect față de comunitate”, astfel a calificat situația Vitalie Colun, ex-primarul localității.

Când a venit vorba de realizările lui Șor, Colun ne-a spus că mass-media angajată exagerează: ”N-are nici o atribuție Șor la reparația străzilor Livezilor și Orheiului. Tenderul s-a făcut pe timpul mandatului nostru, banii ni s-au alocat din Fondul Rutier. Iluminarea stradală a fost un proiect comun al nostru și al orașului Telenești, pe care l-am aplicat împreună cu primarul de Teleneşti Vadim Lelic. Noua autoritate a instalat doar lămpile. Altă aventură a noului primar a fost reducerea tarifului la apă, deși finanțatorii au cerut respectarea contractului de livrare pentru consumatori așa cum a prevăzut proiectul de finanțare. În consecință, Regia „Apă-canal”, care a fost impusă să plătească diferența de tarif, a adunat către luna iunie c. datorii de peste 14 milioane de lei. Wi-Fi -ul din centrul orașului de asemenea a fost conectat tot până a intra Șor în primărie…Sunt o mulțime de proiecte demarate de noi și care-s finalizate acum” a declarat ex-primarul.

Igor Chișlari, consilier PPPN susţine că trezește nedume-riri activitatea magazinelor sociale, deoarece nu se cunoaște din ce surse sunt subvenționate acestea. ”Ce le vom spune alegătorilor dacă se află că banii cheltuiți cu nemiluita sunt și ei furați de undeva? Credeți că nu am făcut interpelări? Toate au fost dea surda! Ne-a avertizat Chetraru de la CNA că, dacă se dovedește că banii cheltuiți în Orhei sunt furaţi din bănci, vom fi nevoiți să-i retrocedăm”, spune Igor Chișlari, care nu crede în ”minunea orheiană”, apreciind-o ca manipulare şi PR din partea mass-media plătită de Șor.  

Avocatul și consilierul Valeriu Covaș mi-a spus: ”cât privește Șor – e ridicol s-o faci pe mecenatul, primarul investitor, să fii în arest la domiciliu, sub anchetă și să organizezi congrese și gloate de susținători. Cu ajutorul acestora el încearcă să se salveze de răspunderea pentru tot ce a făcut. Zădarnice eforturi! Nu poți prosti o lume la nesfârșit, mizeria asta trebuie să se termine cu o mahmureală grandioasă”, crede avocatul.

Foto radioorhei.info

                                                                         Ion Cernei                                    

                                                      

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker