SocialTelenești

Teleneştenii nu-şi uită baştina

Asociația Băștinașilor din Telenești, numită „Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni”, a marcat cinci ani de activitate în sprijinul baştinii. Această organizație a diasporei întrunește deja circa 700 de membri. 

Cu ocazia aniversării, membrii mai activi ai „Frăţiei” au desfăşurat o întrunire on-line, la care au participat Ghenadie Ivașcenco, istoric, membru al Consiliului de administrare, Chișnău; Tudor Bogdan, pedagog de la Orhei; Mihai Roșcovan, președintele Consiliului de administrare al Asociației; Dumitru Roșcovan şi Elena Gavton din Chișinău, Ion Rotari din Portugalia, Natalia Iacov din Franța, Aurel Sârghi din Spania, Olesea Roșca-Knipper din Austria, Cristian Tăietu din România. A moderat întrunirea Diana Nastas din Chișinău. 

Mihai Roșcovan, președintele Asociației, a prezentat un raport pentru perioada care a trecut. Dânsul a remarcat că, în cei cinci ani, au fost implementate 15 proiecte în valoare totală de trei milioane de lei, din care contribuția băștinașilor a constituit 500 000 de lei, contribuția Primăriei Teleneşti – un milion de lei, cotribuția partenerilor de dezvoltare – 1,4 milioane de lei. 

Primul implementat a fost proiectul de construcţie a unui complex sportiv în Dealul Teleneștilor. În cadrul altor câteva pro-iecte au fost amenajate terenuri de joacă, investiţia însumând 5700 de lei. 

Un proiect foarte important este Platforma industrial-funcțională, care are obiectiv dezvoltarea economică, crearea lanțului valoric în agricultură, crearea locurilor de muncă. Proiectul are un buget de peste 1,6 milioane de lei și presupune racordarea terenului de 10 hectare la utilități publice: gaze naturale, energie electrică, apă și canalizare.

Se lucrează și în pro-iecte comune cu Guvernul Republicii Moldova, unul dintre acestea fiind „Diaspora Acasă Reușește”. Acest proiect a permis dotarea gospodăriei comunale cu echipament pentru colectarea deșeurilor. Au fost achiziționate 100 de containere, 120 de pubele, 100 de urne și 35 de bănci de odihnă. 

Asociația de juniori a băştinaşilor a reușit să obțină un grant pentru plantarea și regenerarea spațiilor verzi. Astfel, cu un sprijin de 1550 de lei din partea PNUD-Moldova au fost plantați 1000 de puieţi de arbori pe o suprafaţă de 1,2 hectare. La fel, au fost amenajate spații pentru picnicuri și recreiere și salubrizată o zonă de pădure lângă satul Mihalașa.  

Încă un proiect de succes a fost schimbul de experiență extraordinar cu Asociaţia Băștinașilor din Pepeni, raionul Sângerei – vizite reciproce și un meci de fotbal amical. 

”Am fi realizat mult mai multe, dacă nu ne încurca pandemia, dar suntem hotărâţi să finisăm mai multe proiecte demarate întru binele comunității şi să iniţiem altele”, a remarcat dl Roșcovan.

În cadrul întrunirii a fost reales Consiliul de administrare. Președinte al Asociației Băștinașilor  din Telenești a fost reales Mihai Roșcovan; vicepreședinte pentru zona Orientului Apropiat a rămas Naum Chijner, Israel; Ion Rotari va fi vicepreședinte pentru Portugalia și zona Europei de Vest, iar  Diana  Nastas – vicepreședintă  responsabilă pentru Republica Moldova și ţările din CSI. 

Ion Cernei 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker