
„Gazprom” a acționat RM în judecată: Cere de la „Moldovagaz” 370 milioane de dolari
Compania rusă „Gazprom” a depus la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie din Rusia o cerere pentru a recupera de la „Moldovagaz” o datorie de 370,5 milioane de dolari pentru gazul furnizat în 2018.
Recursul a fost trimis instanței în februarie, se arată în raportul trimestrial al companiei, citat de finance.rambler.ru.
„În februarie 2021, „Gazprom” a solicitat Curții Internaționale de Arbitraj Comercial pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse o cerere de recuperare de la „Moldovagaz” SA (Republica Moldova) a datoriei pentru gaze naturale furnizate în 2018, în valoare de 370.518.092,46 dolari SUA. Data procesului nu a fost stabilită”, scrie presa rusă.
Anterior, „Gazprom” a anunțat că arbitrajul internațional la Camera de Comerț și Industrie a Rusiei a satisfăcut pe deplin cererea de recuperare de la „Moldovagaz” a unei datorii de 246,4 milioane de dolari pentru gazul furnizat în 2017.
Sursa: Jurnal.md.
Joaca de-a ”datoriile” pentru gazele consumate de separatiști
Ana Guțu, secretară de stat, Guvernul României, Departamentul de Stat pentru Relaţia cu Republica Moldova, scrie pe pagina sa de Facebook: „Politica Rusiei de șantaj economic ia amploare în preajma campaniei electorale din Republica Moldova”.
„Gigantul rusesc pretinde în arbitraj internațional achitarea ”datoriilor” pentru gazele naturale rusești, consumate de zona secesionistă din stânga Nistrului. Joaca de-a ”datoriile” a început în 2007, și acum, deja a 16-a oară, „Gazprom” înaintează o altă cerere prin care pretinde plata a 370 milioane de dolari pentru gazele consumate de separatiști în 2018. Suma totală a acestor pretinse datorii se ridică la circa 7 miliarde dolari.
Care este soluția? Aplicarea urgentă a Pachetului Energetic 3 (furnizorul de gaze NU trebuie să fie și distribuitorul lor pe teritoriul unui stat), acest Pachet Energetic 3 întârzie să fie respectat de Republica Moldova, stat membru al Comunității Energetice Europene din 2010.
Astfel, este necesară interconectarea Republicii Moldova la conducetele de gaze românești, deci – europene. Republica Moldova trebuie să decidă animarea conductei de gaze naturale Iași – Ungheni – Chișinău, capacitatea căreia este de circa 1 miliard 500 milioane metri cubi de gaze naturale – cantitate anuală suficientă pentru a asigura independența energetică a Republicii Moldova.
Din păcate, timp de 30 de ani NU a existat voință politică în a reda libertatea energetică Republicii Moldova.
Unde e voința politică? Să o căutăm în urnele de vot la alegerile din 11 iulie!”, îndeamnă Ana Guţu.