Economie

„Gazprom” a acționat RM în judecată: Cere de la „Moldovagaz” 370 milioane de dolari

Compania rusă „Gazprom” a depus la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie din Rusia o cerere pentru a recupera de la „Moldovagaz” o datorie de 370,5 milioane de dolari pentru gazul furnizat în 2018.

Recursul a fost trimis instanței în februarie, se arată în raportul trimestrial al companiei, citat de finance.rambler.ru.

„În februarie 2021, „Gazprom” a solicitat Curții Internaționale de Arbitraj Comercial pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse o cerere de recuperare de la „Moldovagaz” SA (Republica Moldova) a datoriei pentru gaze naturale furnizate în 2018, în valoare de 370.518.092,46 dolari SUA. Data procesului nu a fost stabilită”, scrie presa rusă.

Anterior, „Gazprom” a anunțat că arbitrajul internațional la Camera de Comerț și Industrie a Rusiei a satisfăcut pe deplin cererea de recuperare de la „Moldovagaz” a unei datorii de 246,4 milioane de dolari pentru gazul furnizat în 2017.

Sursa: Jurnal.md.

Joaca de-a ”datoriile” pentru gazele consumate de separatiști 

Ana Guțu, secretară de stat, Guvernul României, Departamentul de Stat pentru Relaţia cu Republica Moldova, scrie pe pagina sa de Facebook: „Politica Rusiei de șantaj economic ia amploare în preajma campaniei electorale din Republica Moldova”. 

„Gigantul rusesc pretinde în arbitraj internațional achitarea ”datoriilor” pentru gazele naturale rusești, consumate de zona secesionistă din stânga Nistrului. Joaca de-a ”datoriile” a început în 2007, și acum, deja a 16-a oară, „Gazprom” înaintează o altă cerere prin care pretinde plata a 370 milioane de dolari pentru gazele consumate de separatiști în 2018. Suma totală a acestor pretinse datorii se ridică la circa 7 miliarde dolari. 

Care este soluția? Aplicarea urgentă a Pachetului Energetic 3 (furnizorul de gaze NU trebuie să fie și distribuitorul lor pe teritoriul unui stat), acest Pachet Energetic 3 întârzie să fie respectat de Republica Moldova, stat membru al Comunității Energetice Europene din 2010. 

Astfel, este necesară interconectarea Republicii Moldova la conducetele de gaze românești, deci – europene. Republica Moldova trebuie să decidă animarea conductei de gaze naturale Iași – Ungheni – Chișinău, capacitatea căreia este de circa 1 miliard 500 milioane metri cubi de gaze naturale – cantitate anuală suficientă pentru a asigura independența energetică a Republicii Moldova. 

Din păcate, timp de 30 de ani NU a existat voință politică în a reda libertatea energetică Republicii Moldova. 

Unde e voința politică? Să o căutăm în urnele de vot la alegerile din 11 iulie!”, îndeamnă Ana Guţu.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker