RezinaSocial

La Duminica Mironosiţelor, cu dragoste pentru femeie şi familie

În fiecare an, Duminica Femeilor Mironosiţe aduce o bucurie aparte familiei duhovniceşti a bisericii „Înălţarea Domnului” şi „Sfinţii Ocrotitori ai Moldovei” din oraşul Rezina.

Predica părintelui Stanislav Atamanenco, împodobită cu vorbe de preţuire pentru femeile creştine, floarea dăruită fiecărei femei prezente la Sfânta Liturghie, totdeauna ne-au umplut sufletul de bucurie, dar şi de recunoştinţă pentru acest dar dumnezeiesc – o Duminică în an de cinstire meritată.

Mărire pentru Maica Domnului şi Femeile purtătoare de mir or, prin ele, a venit această cinste pentru femeile creştine.

Ei bine, primăvara curentă a fost cu totul darnică în prilejuri de bucurie. Acum o săptămână preotul ne-a amintit că la 15 mai, în dimineaţa zilei de sâmbătă, în locaşul sfânt va evolua corul „Gnosis” cu un buchet de compoziţii muzicale duhovniceşti.

Adevărată sărbătoare de suflet!

Părintele Stanislav, prezentator al reprezentaţiei artistice, a adus la cunoştinţă prilejul care a adunat grămăjoară membrii formaţiei corale şi creştinii rezineni. Dacă în duminica a doua după Sfintele Paşti, ni s-a reamintit că Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Apostol Toma, ca mărturisitor al Învierii lui Hristos, în duminica a treia după Sfintele Paşti Biserica Neamului face pomenirea femeilor mironosiţe ca mărturisitoare ale Învierii Domnului. 

Prin urmare, s-a remarcat în continuare, sfintele Femei mironosiţe reprezintă icoana tuturor femeilor evlavioase din Biserica lui Hristos, întrucât ele au deschis calea mărturisirii credinţei în Învierea Domnului pentru toate femeile dreptmăritoare de la sfinte mucenice, sfinte cuvioase, sfinte împărătese şi până la toate mamele creştine, care nasc şi cresc prunci în credinţă şi iubire faţă de Dumnezeu şi de semeni. 

Din acest motiv, după cum a informat prezentatorul, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin Hotărârea respectivă din 22 iulie 2020, a declarat a treia duminică după Paşti ca fiind Duminica Femeilor Creştine. Această iniţiativă de apreciere a credinţei şi curajului femeilor creştine evidenţiază importanţa lucrării misionare a femeilor în viaţa bisericii şi a societăţii. În acest sens, se menţionează: naşterea şi creşterea copiilor în credinţa creştină dreptmăritoare; catehizarea copiilor – în calitate de bunici, mame, soţii, surori; educaţia religioasă şi teologică a copiilor şi tinerilor – ca profesoare de religie, preutese, educatoare, învăţătoare şi cadre didactice de specialitate; activităţi social-filantropice; desfăşurarea de activităţi medicale, de asistenţă socială şi de voluntariat – în calitate de doctore, asistente şi infirmiere; derularea de activităţi mass-media şi jurnalism creştin; activitatea în instituţii de administraţie publică, arte, cultură, armată, justiţie, agricultură, industrie, comerţ, cercetare ştiinţifică, contribuind, astfel, la bunul mers al vieţii ecleziale şi sociale.

Totodată, a menţionat parohul locaşului sfânt, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte Ziua naţională a familiei în duminica cea mai apropiată de 15 mai, ca fiind Duminica Familiei Creştine, ocrotită de Sfântul Apostol Andronic şi soţia sa, Iunita. Aceştea au propovăduit Evanghelia lui Hristos străbunilor noştri traci, în regiunea Panoni-ei, adică în apropierea ţării noastre de azi. Pentru fericirea familiei se mai fac rugăciuni către sfinţii mucenici Adrian şi Natalia din Nicomedia, către sfinţii mucenici Hrisant şi Daria, cuvioşii schimonahi Chiril şi Maria din Rostov. Din vechime, creştinii s-au rugat pentru bunăstarea familiei la icoana Maicii Domnului.

Pentru a supraviețui avem nevoie de susținerea TA! Susține presa independentă!

Astfel, în anul curent, la 16 mai, serbăm o dublă sărbătoare: Duminica Femeilor Creştine şi Duminica Familiei Creştine.

Sărbătoarea de suflet a fost întregită de manifestarea artistică, susţinută de Serghei Crudu, Radu Solovei,  Dumitrean Albot, Nicolae Ceban, Gheorghe Mihailov. Au fost interpretate cântece religioase de preamărire a Domnului Hristos Cel Răstignit şi Înviat, a Luminii Dumnezeirii Lui, spre slava lui Dumnezeu Celui în Treime Lăudat. Au urmat imnuri de dragoste şi preţuire dedicate femeii – începând cu acel cunoscut „Sărut, femeie, mâna ta” şi terminând cu un adevărat recviem pentru cele plecare în veşnicie, care au iubit şi au fost iubite şi care trăiesc în memoria celor vii.

Coriştii de la Chişinău au reamintit publicului spectator rezinean că „Avem o ţară”, interpretând o piesă muzicală pe cunoscutele versuri ale lui Radu Gyr. Două strofe din text: „Avem troiţe sfinte, altare şi icoane, şi candeli ard cu mii de pâlpâiri. / Avem atâtea lacrimi şi prigoane / Că ne e plin pământul de Martiri. / Avem la Putna, sfânt şi viu cu duhul, / Pe cel ce-a fost Ortodoxiei scut; / Şi azi – de-l vom chema să-nvingă Apusul – / Va răsturna cinci veacuri de pământ”.

Preotul Stanislav Atamanenco, iniţiatorul şi moderatorul întrunirii de la inimă la inimă, a venit şi la încheiere cu vorbe potrivite în contextul sărbătorilor creştine serbate, din care n-au lipsit versurile, felicitările şi câte un trandafir alb pentru fiecare.

– Familia creştină este îndemnată în mod deosebit să fie ceea ce este dintru început, icoană a iubirii lui Dumnezeu în lume. Sfântul Ioan Gură de aur a numit pe bună dreptate familia creştină „biserica de acasă”, adică locaş sfânt în care se zideşte iubirea conjugală, iubirea dintre părinţi şi copii, fraţi şi surori, iubirea faţă de Dumnezeu şi aproapele, faţă de neam şi ţară.

 – Când spui „femeia”, ai spus „mama”, şi-ai spus „soţia”, „fiica”, „sora”, / Şi-ai spus „fiinţa cea mai scumpă şi mai iubită tuturora”, / Şi-ai spus „iubirea”, şi „căldura”, şi „frumuseţea” fără care / Ar fi-un pustiu, şi-ar fi-o durere, şi-ar fi-o tristeţe tot sub soare” (Traian Dorz). 

– Cu prilejul Duminicii Femeilor Creştine şi al Duminicii Familiei Creştine, ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască tuturor femeilor şi familiilor dreptmăritoare, precum le-a dăruit mai întâi sfintelor femei mironosiţe, bucurie, binecuvântare şi ajutor în toate faptele bune. Pace, sănătate întru mulţi şi binecuvântaţi ani. 

Liuba Catrinici

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker