Social

Hectare de semănături distruse de grindină la Șoldănești

În doar 20 de minute, mai mulți gospodari din raionul Șoldănești au rămas fără culturi agricole. Deşi în apropierea satului Pohoarna este instalată o stație antigrindină şi în timpul ploii au fost lansate șapte rachete, puhoaiele şi grindina de vinerea trecută au distrus hectare de grâu, floarea-soarelui, tutun și rapiță, transmite Nordnews.md. În prezent autorităţile evaluiază pierderile. 

Cel mai mult au avut de suferit agricultorii din Pohoarna, unde apa a ajuns până la jumătate de metru, iar grindina s-a așternut într-un strat de până la 10 centimetri. La trei zile de la ravagii, gheața încă nu se topise.

Serghei Moldovan din satul Pohoarna spune că puhoaiele de apă au spălat totul în cale: „Am plantat jumătate de hectar de tutun. Am făcut seră, am crescut răsad, când era frig am făcut focul ca să nu înghețe și numai l-am răsădit pe deal, am plătit oamenii pentru că m-au ajutat, am plătit două tractoare pentru a aduce apă, dar a dat ploaia și ne-a spălat totul”.

Și gospodarii din sat au rămas cu grădinile goale. Tot ce au cultivat de la începutul primăverii a fost distrus de grindină.

Autoritățile locale spun că pagubele provocate de grindină sunt foarte mari. În prezent, o comisie specială calculează pierderile înregistrate.

„Am apelat și la Comisia Raională pentru Sutuații Excepționale. Împreună cu reprezentanții Direcției Agricole evaluăm situația, monitorizăm. Este vorba despre grâu, despre floarea-soarelui. 

Floarea-soarelul a ieșit din pâmânt în două frunze, dar dacă tulpina este puternică, ea rezistă și putem scăpa ușor. Avem persoane fizice care au fost afectate, avem zmeură, avem și nucari pe două hectare. La Societatea pe Acțiuni agricolă din localitate este vorba despre 300 de ha de grâu, 150 de ha de floarea-soarelui”, a punctat primarul satului Pohoarna, Andrei Bulat.

În apropierea satului Pohoarna este instalată o stație antigrindină. În timpul ploii au fost lansate șapte rachete.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker