APISocialTelenești

VIDEO// Zâmbetele copiilor, găzduite de Consiliul Raional Telenești

Consiliul Raional Teleneşti, tradiţional găzdaș al unor vernisaje de pictură ale micilor pictori din raion, găzduiește la moment creaţiile umoris-tice ale celor 150 de copii ai Școlii Raionale de Arte Plastice „Nicolae Moisei”. Expoziţia de caricatură adună peste 300 de lucrări realizate în acuarelă şi creion, care au înfăţişat diferite personaje. 

De mai mulți ani autorităţile publice locale oferă spaţiu în cadrul instituţiei pentru promovarea tinerelor talente la toate cele trei niveluri ale clădirii, o situație remarcabilă pentru Republica  Moldova.

Dna Svetlana Caprian, directoarea Școlii de Arte Plastice, ne spune că în perioada de pande-mie elevii școlii au căutat oportunități de a se afirma:

”La concursul pe care l-am anunțat au participat toți 150 de copii din cele șase filiale ale școlii noastre. Nu am instituit rigori, astfel descătușând iniţiativa creatoare a copiilor. Subiecte, precum vedeți, au fost tot atâtea câte desene au fost prezentate – de la șarje prietenești ale colegilor până la portrete ale marilor pictori ai lumii. Important este că, datorită acestei expoziții am reușit să facem lumea din Telenești mai optimistă. Asta este riposta noastră dată pandemiei”, a menționat dna Caprian.      

Vernisajul a fost inaugurat de 1 aprilie, astfel șarjele prietenești, executate reușit într-o manieră nouă, expuse pe holurile Consiliului Raional, au declanșat emoții și sentimente de bucurie și beatitudine. Vernisajul a fost vizitat de  Leonid Popescu, Artist al Poporului, Maestru în Artă și reporteri ai Televiziunii Naționale, care au ținut să-i încurajeze şi să-i susţină în acest mod pe elevi. La evenimentul de inaugurare a fost invitat și protagonistul zilei, Cristian Cebanu, autorul a 15 lucrări, învingătorul concursului „De ziua glumelor”, organizat în parteneriat cu Asociaţia de caligrafie „DACIA” Chişinău  a cărui președinte, artistul plastic Valeriu Herţa, a fost şi preşedintele juriului. Învingătorul concursului a fost felicitat de șefa Direcţiei Generale Educaţie Telenești, doamna Alina Pascaru, de secretarul Consiliului Raional, domnul Sergiu Lazăr,  de șeful Secției Cultură, Tineret şi Sport, domnul Pavel Casian, de maestrul Leonid Popescu, originar din Sărăteni și publicistul Tudor Țopa, originar din Chițcani. 

Suntem la datorie 24/24, investim zilnic în jurnalismul de calitate: suflet, cunoștințe, muncă, resurse, pentru a informa corect, echidistant fiecare cititor în parte. Pentru a supraviețui avem nevoie și de ajutorul comunității CUVÂNTUL. Vrei să încerci să o faci împreună cu noi?

Contactat telefonic de noi, maestrul Leonid Popescu a remarcat importanța acestui eveniment pentru aceste timpuri deloc simple: ”Am rămas impresionați de ceea ce întreprind la Telenești, în ciuda acestei pandemii – s-a organizat o expoziție care nu pur și simplu schimbă dispoziția omului spre una optimistă – aceste acțiuni schimbă, îndreaptă mentalitatea pe calea firescului! Ne-am zis cu maestrul Tudor Țopa: dacă au început-o micii pictori, apoi noi trebuie să continuăm. Vom organiza împreună o expoziție de lucrări ale noastre, adică de carte și pictură, după fina-lizarea vernisajului de caricaturi ale copiilor, astfel ca după iarnă să vină neapărat și primăvara în suflete”, a menționat pictorul.   

Din cauza restricțiilor impuse de criza pandemică, n-au putut participa la eveniment alți premianți ai aceluiași concurs, care s-au învrednicit de locurile I, II, III și mențiuni speciale. Expoziția de caricaturi va fi găzduită până la sfârșitul lunii curente. 

Ion Cernei

Foto, video: Victor Sofroni

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker