Social

2/3 dintre moldoveni nu merg niciodată la odihnă

Într-un studiu realizat de către CBS AXA, la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, pe un eșantion de 1114 persoane, s-a ajuns la concluzia că 2/3 din moldoveni nu au fost niciodată la odihnă.

Alții 32,4% au fost cel puțin o dată în ultimii cinci ani. Dintre aceștia, 15% au mers o dată în an, 12% – o dată la câțiva ani, iar 5% – de 2-3 ori pe an. În anul pandemic, am avut o scădere de 4,3 ori a numărului de călătorii în scopul de odihnă, comparativ cu anul 2019.

Potrivit studiului realizat, 80% dintre călătoriile de odihnă ale moldovenilor sunt făcute peste hotare. Țara preferată pentru destinație este Ucraina, unde aproape 47% aleg să se odihnească. Bulgaria este preferată de către circa 31% dintre moldoveni. Mai mult de 17% aleg să meargă în Turcia. Alții puțin peste 12% preferă România. În Italia merg mai mult de 10% dintre moldoveni, iar Grecia este preferată de către 12,2% de moldoveni. În țări ca Franța, Spania, Rusia SUA, Muntenegro merg mai puțin de 10% dintre moldoveni.

Tinerii, de la 18 la 29 de ani, 54,4%, sau fiecare al doilea tânăr, merg cel puțin o dată în câțiva ani la odihnă, urmați de cei de 30-44 de ani. Cei de vârsta 60+, care de obicei sunt oameni cu venituri modeste – doar 13% merg la odihnă, sau fiecare a șaptea persoană. Mai mult de jumătate dintre turiștii moldoveni au studii superioare și un nivel de trai înalt. 45,2% dintre cetățenii care locuiesc în mediul urban aleg să meargă la odihnă. Cât privește populația rurală, doar 20% sau fiecare a cincea persoană. Bărbații, aproape 37%, merg cel mai des la odihnă, comparativ cu femeile, circa 29%.

Potrivit sondajului, moldovenii care se odihnesc în Ucraina au, în mare parte, studii medii generale, venituri medii, duc un mod de viață modest, astfel că își permit să se odihnească la un preț nu foarte mare și aproape de casă pentru a-și minimiza costurile.

În România se odihnesc cel mai mult tinerii, de vârsta 18-29 de ani, în mare parte cu studii medii general, cu un nivel de trai mai scăzut.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker