ReutersSocial

Statutul de venetică le-a marcat cariera pedagogică

Nu prea avem ocazie să discutăm cu pedagogii aflați la pensie și retrași definitiv din activitate, decât ocazional or, fiind atrași de tumultul evenimentelor, ezităm să aflăm și părerea lor. Am decis să aflăm povestea Mariei Muntean din Sămășcani, raionul Şoldăneşti, care a avut o carieră mai neordinară.

Dumneaei nu a avut posibilitate să se afirme ca profesoară de matematică, chiar dacă absolvise facultatea cu mențiune. Visul ei din copilărie nu i s-a realizat din mai multe motive, inclusiv și din cauza că era considerată intrusă, venită sau, cum se spune prin părţile locului, venetică într-un colectiv, unde erau tocmai 6 profesori de matematică. Din această cauză şi soţul ei, la fel profesor de matematică, a predat tractorul şi educaţia fizică. 

Din fața clasei – în primărie, apoi în câmp

Debutul ei în pedagogie a fost unul fericit. După absolvirea Facultăţii de Fizică și Matematică la Universitatea Pedagogică din Bălți a fost angajată profesoară în școală, ca mai apoi să devină directoarea instituției. Dar s-a văzut nevoită să părăsească funcția respectivă după un an. A lucrat profesoară de matematică doar după ce soțul, care venise cu un an mai înainte în școala dată, i-a cedat orele sale, el la rândul său mulțumindu-se cu orele de studiere a tractorului și de educație fizică. 

Când în primărie a venit edil Vasile Bordeniuc, dumnealui i-a propus funcția de secretară a Consiliului Local. I-a fost foarte greu să se despartă de copii, dar, pănă la urmă, s–a consolat că avea o misiune la fel de importantă – trebuia să ajute oamenii. Și îi trata pe toți la fel – cu respect și atenție. S-a împăcat de minune în colectivul primăriei, încât 18 ani au trecut ca o clipă:

”Regretatul Vasile Bordeniuc îmi spunea să nu pierdem energia creatoare în certuri și scandaluri, iar în caz de apare vre-o problemă — să ne adresăm la dânsul. Ulterior, pe vremea județului, am fost într-o primărie cu satul megieș Fuzăuca. Încolo trebuia să ne ducem pe jos, deplasările acestea deveniseră chinuitoare, până într-o zi mi-am zis: gata, nu mai pot! 

Susține echipa printr-o donație pentru ca noi să putem continua misiunea nobilă de informare a cetățenilor!

Să revin în școală n-am mai putut: nu mai erau nici ore, nici clase de copii cui să le fi predat. Astfel, din 1999 până în prezent, nu am mai lăsat sapa din mână. Adică, am lucrat pe câmpurile și loturile familiei. Atât doar că am cea mai frumoasă grădină din sat. Aveam toate zarzavaturile și mai umpleam un beci cu borcane de conserve”, ne spune dna Maria Muntean.

Necazul pandemiei nu a trecut pe lângă ei: s-au tratat amândoi de Covid. Împreună cu soțul primesc o pensie de 3600 de lei. Când erau mai în putere, le ajungeau acești bani, acum nu le mai ajung.  

Despre atitudinea statului față de persoanele în etate

”De 1 octombrie, ziua persoanelor în etate, acum trei ani, am fost invitată și eu la primărie. Împlinisem 70 de ani. Am văzut mulți bătrâni necăjiți, cărora li s-au dat câte 100 de lei. Uite atunci m-am convins că persoanele vârstnice sunt lăsate în voia soartei. M-am convins că parlamentarii, guvernanții în general nu se gândesc la oameni. Dovezi – câte vrei. Să luăm parlamentul recent dizolvat: numai interese, numai scheme, dar de lumea sărăcită s-a uitat cu desăvârșire. Sunt oameni care au lucrat la tutun, unde presarea frunzelor uscate era o muncă foarte nocivă. Foarte greu le era și lucrătorilor din sectorul zootehnic pe timpul când au existat fermele. Nu cred că speranța de viață a acestora ar fi fost mai mare de 60 de ani. Am cunoscut problemele satului nu din auzite, fiindcă vizitam sectoarele de producere din gospodăria agricolă. Deși atunci lumea era mai optimistă, acum acest optimism s-a dus ca pe apa sâmbetei. Ajutor nu au de la cine cere, copiii nu-i pot sprijini financiar – nici ei nu au de lucru. Dar cea mai mare deziluzie o creează guvernarea: pe ei nici în cot nu-i doare și au uitat de problemele poporului. 

E bine că în sat avem un primar destoinic și care are grijă de oameni. Dumnealui s-a străduit și a deschis o piață, unde ai posibilitatea să-ți vinzi produsele și să procuri cele necesare. Dar sunt sceptică să se reușească ceva într-o scurtă perioadă de timp, prea s-a schimbat psihologia omului, care nu mai crede în nimeni”, explică dna Muntean.  

”Consumăm ce cultivăm” 

Singura și cea mai de nădejde sursă de existență o dă sectorul de lângă casă, unde cei doi pensionari cresc, practic, totul de ce au nevoie: cartofi, fasole, roșii, ardei etc. Dar pește și carne cam rar. Doamna Maria crede că, pe lângă faptul că aceste produse sunt scumpe, pe de asupra ar fi și injectate cu apă, pentru a trage la cântar. Adică, comercianții s-au învățat să amăgească lumea. Produsele crescute acasă sunt cu mai puțini nitrați și nitriți, adică producția agricolă bio ar putea să mărească speranța de viață.

„Indexarea pensiei şi îndemnizaţiile –  un fel de amăgeală”

Precum spuneam mai sus, dna Maria împreună cu soțul primesc în total 3600 de lei. ”Cu această pensie este imposibil să trăiești. În afară de produse alimentare, mai trebuie să achiți electricitatea, telefonul. Cu procurarea lemnelor este o poznă. Or, îndemnizația pentru procurarea lemnelor constituie 500 lei. Asta în timp ce prețul pentru un metru ster de lemne a crescut până la 700 de lei. Altfel spus, înseamnă că pe cei 500 de lei ne putem încălzi nu mai mult de 2 săptămâni. În situația dată, bătrânii o scot la capăt cu vreascuri sau cu vreun copac uscat. Indexarea este mai degrabă bătaie de joc”, spune cu durere fosta profesoară.

„Aleșii trebuie să vină în sat nu doar când au nevoie de votul nostru” 

Dna Muntean amintește de o situație încetățenită deja: după alegeri, aleșii și slugile poporului nu mai vin să se întâlnească cu oamenii. Și dacă până în 2000, adică până a veni PCRM masiv la guvernare, printre deputați mai nimereau şi pedagogi, agronomi, ingineri agricoli, apoi după asta locul lor l-au luat activiștii partidului. 

”De fapt, printre aceștia erau tot cei care completau rezerva de cadre a PCUS și care după 1991 au plecat la democrați. Uite așa de 30 de ani avem o categorie de politicieni care mint de îngheață apele. Altminteri, cum putem explica faptul că acești politicieni sar dintr-un partid în altul? 

Nu aș zice că în primărie nu se face nimic: s-au făcut drumuri în variantă albă, s-au curățat și amenajat fântânile… Dar mă gândesc așa: în cazul în care deputații ar veni în popor, ce le-ar spune oamenii după ce aceștia au votat legi anapoda sau populiste? Le-ar cere socoteală. Acum însă văd o situație dea dreptul paradoxală: ca regulă, deputatul sau președintele de partid vine în teritoriu și se întâlnește cu activiștii formațiunii, care de cele mai dese ori nu le pun întrebări incomode, nu le vorbesc despre problemele oamenilor de rând. Se întâlnesc și cu primarul ales pe listele partidului din care respectivul deputat face parte, dar eu cred că ar trebui să se întrevadă cu toți cetățenii, indiferent de simpatiile electoratului. Veniți între oamenii de rând, vorbiți cu ei, astfel vă veți familiariza cu problemele lor și veți uita de discordiile între voi”, spune pensionara. 

„Tinerilor să li se dea posibilitate să muncească acasă”

Una din cele mai mari probleme ale societății moldovenești este exodul tinerilor. Cum se întâmplă că majoritatea tinerilor care absolvesc colegii și facultăți completează rândurile șomerilor? 

”Doar cu mici excepții unii reușesc să se implice în afaceri, dar și acelea mai mult temporare. Spre exemplu, și la noi doi ti-neri au obținut proiecte și acum au plantații de alun, fruct care este solicitat și se bucură de cerere peste hotare. Dar este nevoie ca astfel de asistență să fie acordată și altor categorii de tineri, în diverse domenii, ca ei să poată prinde rădăcini acasă. De unde să luăm defalcări la buget și fondul social, dacă nu avem agenți economici care să-și onoreze toate obligațiunile de contribuabili? –  întreabă profesoara.

Am discutat cu dna Muntean și despre cei trei copii al lor, dar care nu li se află alături. ”Fiica mij-locie a ales pedagogia, își face munca cu inspirație și nestingherită. Are simțul datoriei împlinite și este bucuroasă că obiceiul de a desconsidera omul din motiv că a venit ”pe turta altcuiva” a trecut în istorie. Ea ne-a convins că de orice om cu omenia și profesionalismul lui este nevoie oriunde te-ai afla”, conchide Maria Muntean. 

Ion Cernei

Video: Victor Sofroni

Acest material apare în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker