Economie

Ce preţ achită la gaz moldovenii către firmele lui Dodon din Transnistria

Preţul spot la gazele naturale pe piaţa europeană a ajuns la doar 34-45 de dolari pentru o mie de metri cubi. În acelaşi timp Republica Moldova achită un preţ de aproape trei ori mai mare pentru gazele livrate de „Gazprom”. Şi gazele trimise de ruși României sunt de trei ori mai ieftine decât la prețul negociat de Igor Dodon cu separatiștii de la Tiraspol.

Gazele care vin de la „Gazprom” se opresc în Transnistria. Astfel, Igor Dodon și-a făcut firme intermediare în Transnistria pentru a jefui moldovenii. Gazul livrat de firmele controlate de Igor Dodon este de trei ori mai scump și ajunge să coste și 180 de dolari pentru o mie de metri cubi. Moldovenii sunt jefuiți de firmele lui Dodon și sunt obligați să plătească lunar facturi imense la gaz.

În acelaşi timp în primul trimestru al anului 2020, Republica Moldova a cumpărat gaze de la „Gazprom” la un preţ mediu de 180,26 dolari pentru o mie de metri cubi.

În prezent preţul este de circa 160 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică de trei ori şi ceva mai scump decât la bursele regionale.

Tendinţa generală de scădere a preţurilor mondiale la gaze este o consecinţă a scăderii cererii şi a excesului de ofertă de GNL, scrie Timpul.md.

La rândul său, NewsMaker scria zilele acestea: „Concernul „Gazprom”, căruia îi aparțin jumătate din acțiunile „Moldovagaz”, intenționează să oblige guvernul Moldovei să-și asume datoria de  $7 mlrd a Transnistriei pentru gaz. Potrivit surselor NM, banii ar urma să fie achitați pe parcursul a 2-3 ani. Prevederile au fost incluse în schița unui acord care ar urma să fie semnat de către părți și care nu a fost făcut publică, deocamdată. 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker