Politic

Igor Grigoriev: Intimidările și amenințările m-au făcut să cer azil politic

A făcut-o pe Irina Vlah başcană a Găgăuziei, anterior în această funcţie ajungând numai bărbaţi. I-a spus cumătrului său, Igor Dodon, care promova în acea campanie federalizarea Republicii Moldova, în față: „Igor, poate îți ajunge să vinzi țara în dreapta și în stânga, să trădezi interesul național”.

L-a făcut pe Ilan Şor primar al Orheiului, oraş în care el nu era nici măcar cunoscut. Acum spune: „…îmi cer scuze în fața orheienilor și tuturor basarabenilor, pentru această greșeală și nu am să obosesc să-mi cer scuze pentru această faptă niciodată”. 

Pe 5 octombrie 2016, peste câteva minute după publicarea unui interviu în presa de la Chişinău, a primit un sms de la Dodon: „ești un om terminat”.

Igor Grigoriev, cel care a fost șeful campaniilor electorale a Irinei Vlah şi a lui Şor, a cerut azil politic în Spania. Dânsul a acceptat să ofere un interviu pentru săptămânalul CUVÂNTUL.

 

– Dle Grigoriev, după interviul oferit în toamna anului 2016 portalului deschide.md, care a fost publicat și în CUVÂNTUL, presa a scris că Igor Dodon v-a trimis un sms ”eşti terminat”. Din acest motiv ați părăsit R.Moldova sau mai sunt și altele?

– Într-adevăr, pe 5 octombrie 2016, peste câteva minute după publicarea interviului, am primit un sms de la Dodon: „ești un om terminat”, pe care î-l calific ca amenințare până în prezent, mai ales că la emisiunea „În profunzime”, cu participarea lui Dodon, de la ProTv din 18 ianuarie c., acesta iarăși m-a atacat, declarând că sunt bolnav psihic și a spus răspicat: „Dumnezeu să-l ierte”, ceea ce iarăși este o ameninţare.

La cererea de solicitare a azilului politic și interviul acordat autorităților spaniole, care a durat circa 5 ore, am anexat probe expuse pe 130 de foi. Printre ele – și amenințarea primită de la Dodon prin sms, intimidările cu care m-am ciocnit pe parcursul anului 2017, preîntâmpinările să vorbesc mai puțin dacă nu doresc să fiu izolat ori să mă trezesc cu câteva dosare penale. La toate acestea se mai adaugă şi descrierea situației grave din Republica Moldova, ţară capturată de oligarhia locală, materiale despre furtul miliardului, politicieni condamnați fără dreptul la justiție corectă și transparentă, etc. Sunt foarte recunoscător autorităților spaniole că au derulat procedura de examinare a dosarului, mi-au oferit adăpost și protecție.

– De ce anume Spania?

– În noiembrie 2016 am avut o pierdere mare – a decedat tata, după ce în 2011 rămăsesem fără mama. Și tot în 2016 mulți din prieteni, foști colegi, chiar rude au încetat să mai comunice cu mine. Unicele rude care mi-au rămas aproape sunt fratele mai mic, care este stabilit în Spania de 15 ani și sora mamei, care la fel locuiește în Spania, de 20 de ani. Anume din acest motiv am decis să vin în Spania, unde sper să am o casă, o masă și alături oameni care îmi sunt dragi și care mă vor susține, pentru ce le mulțumesc foarte mult și le sunt foarte recunoscător! Vreau să vă spun, că în aceste 3,5 luni m-am îndrăgostit de Spania și spanioli, sunt buni, atenți, săritori la nevoie. Am deja 2 luni de când frecventez de 4 ori pe săptămână lecții de spaniolă la școala pentru adulți străini, este foarte interesant.

– Mai mulți ani ați fost într-o echipă cu Igor Dodon, alți fruntași ai PCRM, actuali democrați și socialiști, cunoașteți și relațiile lor din culise. Cât de reale, în opinia Dvs., sunt divergențele actuale dintre I. Dodon și V. Plahotniuc, partidele lor?

– Pe Dodon î-l cunosc din 1992, de la facultatea de economie a Universității Agrare de Stat din Moldova, unde am învățat împreună, am locuit într-un cămin, am fost și prieteni de familie, mi-a botezat fiicele, deci am fost și cumetri. dar relațiile noastre s-au terminat în anul 2011, din cauza narcisismului lui Dodon. Ultima dată am comunicat pe 22 martie 2015, când totalizam rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, eu fiind șeful staff-ului dnei Irina Vlah, care a câștigat alegerile. În acea campanie Dodon promova federalizarea Republicii Moldova și atunci, seara, i-am zis în față: „Igor, poate îți ajunge să vinzi țara în dreapta și în stânga, să trădezi interesul național”. După asta relațiile dintre noi s-au răcit capital.

Între Dodon şi Plahotniuc nu este nicio divergență, ei își coordonează în permanență acțiunile și conlucrează foarte strâns din anul 2005, când Dodon a devenit viceministru, dar și mai strâns – din 2006, când a ajuns ministru al economiei. Dodon susține că s-a opus privatizării hotelului „Codru”. Minciuni! Nu putea să se opună, dar nici nu dorea, după cum și acum recurge doar la niște declarații și acțiuni populiste față de noul stăpân. În perioada când deținea funcția de ministru al economiei, până în 2009, la holdingul lui Plahotniuc – interesele economice ale căruia le promova în Guvern şi Parlament, – Dodon era cifrat sub numele ”Vizir”. Iar în anii 2009-2011 regulat se întâlnea cu ambasadorul SUA Asif Chodry și ambasadorul UE Dirk Shrubel, pe care îi informa despre tot ce se întâmpla în fracțiunea PCRM și în partid și că este gata să plece din fracțiune, dar are nevoie de suport și siguranță.

Pe de altă parte, avea întrevederi cu reprezentanți ai unor instituții din Rusia, cu care la fel ceva negocia, ca ulterior să cumpere PSRM-ul cu resurse suspecte și netransparente, trădându-l pe Voronin, în spatele căruia a făcut un joc murdar, în interesul carierei personale. Tot așa l-a trădat pe Usatâi când, în toamna anului 2014, l-a scos din cursa parlamentară. Tot așa i-a trădat și i-a folosit pe partenerii de proteste din perioada 2015-2016, ca în cele din urmă să se înscăuneze la Președinție, nu fără ajutorul lui Plahotniuc şi decizia neconstituţională din 4 martie 2016 a Curţii Constituţionale.

Politica în interesul cetățenilor nu se face așa. politica adevărată trebuie să aibă alte scopuri: bunăstarea cetățenilor, dezvoltarea social-economică a țării, dar NU îndobitocirea oamenilor, degradarea societății prin manipulare, capturarea structurilor statului, fel de fel de acțiuni populiste ieftine.

Aş mai vrea să menţionez, că Dodon este unul din cei care ştie foarte bine cine, cum şi când a furat miliardul, de fapt nu numai unul, căci este om din sistema „vizir” și nu în zadar fracțiunea lui, adică PSRM, în 15 octombrie 2015, a votat pentru ridicarea imunității lui Filat (țapul ispășitor). De fapt, toți cei care au votat pentru ridicarea imunității lui Filat sunt într-un fel sau altul complici la furtul miliardului, la procesul de tergiversare a  anchetei pe acest dosar şi manipulare a opiniei publice.

– Ilan Şor, o persoană necunocută în Orhei, la alegerile locale din 2015 a câștigat mandatul de primar nu fără ajutorul Dvs. Cum s-a întâmplat că echipa pe care aţi condus-o, practic într-o săptămână, a reușit să pună citadela Mișcării de Eliberare Națională din R.Moldova la picioarele rusofililor V.Klimenko și I. Şor?

– Da, am fost șeful campaniei electorale a lui Şor și în mare parte datorită mie el a câştigat alegerile. Folosindu-mă de acest prilej, eu îmi cer scuze în fața orheienilor și tuturor basarabenilor pentru această greșeală și nu am să obosesc să-mi cer scuze pentru această faptă niciodată. Campania a fost una de succes, ca și altele organizate și desfășurate cu participarea mea. Am știut cum să organizez lucrul, cum să mobilizez într-un timp scurt oamenii, drept că și resurse erau destule din partea lui Şor. Dar cel mai important ce am simţit în primele 5 zile de campanie și am intuit că Şor va câștiga, era lipsa unui contracandidat puternic. Toţi într-un fel sau altul erau discreditați. Mai mult, PLDM-ul, în persoana lui Filat, îl trădase pe canditatul lor, Vitalie Colun, care rămăsese singur şi se lupta cu morile de vânt, iar cei de la PDM au primit indicație zarvă mare să nu facă, cum de altfel nu au făcut nici apoi. Mai mult aș spune, prin neacțiunile lor democrații îl susțin tacit pe Şor, care la alegerile din acest an va deveni deputat și va obține imunitate parlamentară. Iată așa se va ”moderniza” clasa politică din R. Moldova, după modificarea de către PDM și PSRM, la indicația binomului Plahotniuc+Dodon,  a Codului Electoral. Desigur, dacă partea conștientă a electoratului din R.Moldova nu se va trezi până atunci…

–  I.Şor declară că vrea să transforme Orheiul într-un paradis al imperiului său. În pofida rapoartelor Kroll, altor acuzații grave mediatizate de organele de drept, sentinței conform căreia ar trebui să se afle după gratii, Justiția și Guvernarea din R.Moldova sunt extrem de îngăduitoare cu dânsul, i-au permis să-și facă un partid, să călătorească liber prin Europa, să sfideze în modul cel mai obraznic legislația privind administrația publică locală, etc. Care-s pilonii principali pe care se ține atât de bine imperiul Şor?

– Între actuala Guvernare, din care face parte și instituția prezidențială, fracțiunea PSRM (care numai opoziție nu este) și Şor există o legătură foarte strânsă, toate fiind coordonate dintr-un singur centru, pe care toți î-l știu, dar se tem să-i spună pe nume. Este clar, ca fără acordul lui Plahotniuc și tăcerea lui Dodon, Şor nu ajungea în fruntea băncilor și aeroportului și nu avea să facă ceea ce a făcut. El a fost promovat acolo cu un scop anumit și, în continuare, stăpânii îl protejează. Toată această mascaradă va culmina cu rezultatele alegerilor parlamentare din toamna anului 2018, cand printre deputați majoritatea vor constitui-o omenii celor doi stăpâni, inclusiv Şor. Așa-i scenariul. și realizarea lui, repet, va depinde mult de electorat.

– Care formațiuni politice credeți că au șanse reale de a câștiga alegerile parlamentare din anul curent. De ce?

– Judecând după situația de azi, alegerile parlamentare următoare din R. Moldova pot fi câștigate de oligarhi, criminali. Și asta din cauza degradării societăţii, exodului masiv al cetăţenilor, teroarea și mizeria care domnește în țară, condiții pe care societatea din R.Moldova încă le acceptă…

– Ce ar trebui să se întâmple în R.Moldova, ca să reveniți în Patrie?

– Îmi pare foarte rău că am fost nevoit să plec din țara mea, unde mi-a rămas scumpa mea familie, pe care prin aceste interviuri poate o pun în pericol. Dar nu mai pot, nu sunt în drept să tac, așa am fost educat de părinții mei, cu care mă mândresc mult, împreună cu care am trecut prin grozăviile războiului de la Nistru. În 1992, în casa părintească din s. Mihailovca, raionul Râbniţa, au intrat cazacii și gardiștii, pe mine și pe tata ne-au bătut măr, amenințându-ne cu automatele. Cum am scăpat, numai Dumnezeu ştie. În 1998 au aruncat o grenadă în casa unde dormeau părinții. Ambii au fost grav răniți, dar au supraviețuit. Și toate acestea numai pentru că părinții spuneau sus și tare să sunt BASARABENI, că transnistria este pământ moldovenesc. Și eu sunt gata să mă întorc acasă în orice moment, căci țara trebuie eliberată din CAPTIVITATE!!!

Tudor Iașcenco

P.S.: Am încercat să aflăm şi opiniile persoanelor vizate, dar nu ne-a reuşit. Suntem oricând disponibili să publicăm şi punctele de vedere ale dumnealor.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker