
ADEPT: Procedura de obținere a certificatului pentru drept de vot necesită a fi simplificată
Procedura de solicitare și obținere a certificatului pentru drept de vot în Republica Moldova este prea anevoioasă și trebuie simplificată. La această concluzie au ajuns experții de la Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT.
Potrivit ADEPT, procedura de obținere a certificatului pentru drept de vot constituie o provocare pentru cetățenii care-și au domiciliul și/sau reședința valabilă la distanțe mari de locul aflării. Pentru acești alegători, obținerea certificatului pentru drept de vot presupune o deplasare dus-întors de sute de kilometri până în localitatea unde-și au domiciliul.
„Dinamica eliberării certificatului din 2014 încoace arată o scădere constantă a numărului de certificate pentru drept de vot eliberate, excepție fiind turul doi de scrutin prezidențial din 2020”, se arată într-un comunicat al instituției.
În context, ADEPT propune digitalizarea eliberării certificatului, care să poată fi solicitat și eliberat în regim on-line. O altă soluție propusă este promovarea declarației privind noul loc de ședere și extinderea perioadei în care cetățeanul poate declara noul loc de ședere până la o săptămână înainte de ziua alegerilor și nu cu o lună până la alegeri cum este acum. Astfel, prin declararea noului loc de ședere, alegătorii nu mai trebuie să solicite un certificat pentru drept de vot. În prezent, de acest drept fac uz foarte puțini alegători ca urmare a necunoașterii. ADEPT recomandă autorităților să popularizeze informația despre declararea noului loc de ședere.
Experții mai spun că din cauza divergențelor dintre prevederile Codului Electoral și cadrul normativ electoral, astăzi în R.Moldova se constată o situație bizară. Persoanele care nu au înregistrare la domiciliu și/sau reședința expirată pot să-și exprime dreptul la vot în orice secție de votare, spre deosebire de alegătorii cu domiciliu sau viză de reședință valabilă. Pentru a dispune de același drept și a vota în orice secție de votare, ultimii trebuie să parcurgă toate procedurile de obținere a certificatului cu drept de vot. Asociația ADEPT recomandă autorităților să revizuiască cadrul legal electoral și să înlăture și alte neconcordanțe legale identificate până la organizarea următorului scrutin în Republica Moldova.