Evenimente

ADEPT: Procedura de obținere a certificatului pentru drept de vot necesită a fi simplificată

Procedura de solicitare și obținere a certificatului pentru drept de vot în Republica Moldova este prea anevoioasă și trebuie simplificată. La această concluzie au ajuns experții de la Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT.

Potrivit ADEPT, procedura de obținere a certificatului pentru drept de vot constituie o provocare pentru cetățenii care-și au domiciliul și/sau reședința valabilă la distanțe mari de locul aflării. Pentru acești alegători, obținerea certificatului pentru drept de vot presupune o deplasare dus-întors de sute de kilometri până în localitatea unde-și au domiciliul.

„Dinamica eliberării certificatului din 2014 încoace arată o scădere constantă a numărului de certificate pentru drept de vot eliberate, excepție fiind turul doi de scrutin prezidențial din 2020”, se arată într-un comunicat al instituției.

În context, ADEPT propune digitalizarea eliberării certificatului, care să poată fi solicitat și eliberat în regim on-line. O altă soluție propusă este promovarea declarației privind noul loc de ședere și extinderea perioadei în care cetățeanul poate declara noul loc de ședere până la o săptămână înainte de ziua alegerilor și nu cu o lună până la alegeri cum este acum. Astfel, prin declararea noului loc de ședere, alegătorii nu mai trebuie să solicite un certificat pentru drept de vot. În prezent, de acest drept fac uz foarte puțini alegători ca urmare a necunoașterii. ADEPT recomandă autorităților să popularizeze informația despre declararea noului loc de ședere.

Experții mai spun că din cauza divergențelor dintre prevederile Codului Electoral și cadrul normativ electoral, astăzi în R.Moldova se constată o situație bizară. Persoanele care nu au înregistrare la domiciliu și/sau reședința expirată pot să-și exprime dreptul la vot în orice secție de votare, spre deosebire de alegătorii cu domiciliu sau viză de reședință valabilă. Pentru a dispune de același drept și a vota în orice secție de votare, ultimii trebuie să parcurgă toate procedurile de obținere a certificatului cu drept de vot. Asociația ADEPT recomandă autorităților să revizuiască cadrul legal electoral și să înlăture și alte neconcordanțe legale identificate până la organizarea următorului scrutin în Republica Moldova.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker