
Ziua de 9 Mai a fost marcată la Telenești cu un mi-ting şi depuneri de flori la Memorialul eroilor căzuți pe câmpurile de luptă.
Această zi a prins contur sub o conotație dublă și se referă la data în care aliații au obținut victorie asupra Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai distrugătoare conflagrații din istoria Europei. Ghidați de apropierea țării noastre de standardele europene, Parlamentul Republicii Moldova a declarat ziua de 9 mai drept Ziua Victoriei și Ziua Europei. Această conotație dublă unifică popoare sub un singur simbol – cel al Păcii și Unității.
Vicepreședinţii raionului, Alexandru Tăburceanu și Alexandru Isac, secretarul Consiliului Raional, Sergiu Lazăr, șefii subdiviziunilor Consiliului Raional, primarul orașului, Vadim Lelic, angajați ai primăriei, conducători și reprezentanți ai serviciilor desconcentrate în teritoriu, precum și un grup de combatanți în diferite conflagraţii și locuitori s-au adunat de dimineață la mitingul de comemorare a militarilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial şi onorare a Zilei Europei.
Chiar şi peste 76 de ani de la încheierea războiului, ecoul lui rămâne încă viu, inclusiv prin cei trei veterani de război rămași în viața din orașul Telenești și comuna Sărătenii Vechi, dar şi prin chinurile suferite de văduvele şi orfanii rămaşi în urma acelui măcel. În ajun, în semn de recunoștință, conducerea raionului i-a vizitatz pe cei 3 veterani rămași în viață – Maria Motruc şi Victor Petrocenco din Telenești și Ion Tulgara din Sărătenii Vechi, oferindu-le din partea Consiliului Raional câte un coș cu merinde și câte un ajutor financiar acordat anual de către Guvernul Republicii Moldova cu prilejul zilei de 9 Mai.
Și pentru că era în preajma Paștelor Blajinilor, un gest de atenție din partea Consiliului Raional a fost făcut pentru familiile tinerilor pompieri decedați la datorie – Gheorghe Șova din or. Telenești și Nicolae Popa din satul Verejeni. Pentru a alina puțin din durerea familiilor suferinde, președinta raionului, Mariana Ombun, a decis să viziteze și aceste două mame pentru a le aduce câte un coș cu merinde în semn de solidaritate față de pierderea irecuperabilă.
Diana Ungur, funcționară la CR Telenești