ApropoOrheiSocial

De 9 mai, cu marş de promenadă prin Orhei

În diverşi ani, am participat la mai multe depuneri de flori cu ocazia zilei de 9 Mai la Orhei, dar am impresia că mai deșănțată abordare a evenimentului ca duminica trecută nu a fost admisă niciodată. 

Noi muncim câte 12 ore pe zi pentru ați livra ȚIE doza zilnică de știri veridice și independente. Susține echipa printr-o donație pentru ca noi să putem continua misiunea nobilă de informare a cetățenilor!

În primul rând, nu au fost respectate deloc nici una din rigorile de  precauție legate de pandemie – lumea a venit fără mască, a mers în rânduri strânse ca la paradă. Orchestra a interpretat muzică de promenadă, pe parcă lumea era la Ziua Vinului, iar în mulțime erau prezenţi vreo duzină de copii cu vârste de 6-10 ani, îmbrăcați în ghimnastiorci de ostaș roșu, cu bonete cu steluțe roșii și panglici vărgate, adică dovada lipsei totale de tact or, războiul e un lucru feroce, cu milioane de morți, distrugeri nu numai de valori materiale, dar şi de destine. Normal ar fi fost dacă evenimentul se desfăşura în acompaniamentul marşurilor funebre, cu mai puţine declaraţii, dar cu mesaj clar, antirăzboinic, cu respect față de viețile pierdute în război, cu eliminarea mesajului de ură. 

Deșănțate au fost și luările de cuvânt. Primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, a pomenit (și nu o dată) despre cei care au căzut pe câmpurile de muncă, deși cred că era vorba de câmpurile de luptă ale războiului, a vorbit de holocaust, blocadă, dar nici un cuvânt de jertfa de sânge a basarabenilor noştri în această conflagrație mondială. Dl Verejanu  a încurcat externarea cu exterminarea popoarelor, comemorarea victelor cu comemorarea victimelor, a decis să le mulțumească veteranilor de război care au rămas în viață, dar din câte ştiu, în Orhei nu mai este în viață nici unul dintre ei.  

Orheienii cu discernământ au rămas consternaţi şi de cuvântarea deputatei Marina Tauber. Dna Tauber a pomenit nu o dată de ”primarul de onoare” al Orheiului, Ilan Șor, pentru care 9 mai este sărbătoare personală (greu de priceput cum anume or, tatăl său, Miron Şor, s-a născut în 1943, iar el însuși – în 1987. ”Musiunea noastră este să păstrăm pacea în țara noastră și la Orhei și să fim toleranți la opiniile fiecăruia”, a menționat deputata, frază care s-a lipit ca nuca de perete dacă am ţine cont de faptul că acum câțiva ani dumneaei, împreună cu Pavel Verejanu, în fruntea câtorva zeci de activiste scandalagii, i-au blocat într-o gheretă pe activiștii PPDA din Orhei și i-au bruscat pe jurnaliștii locali aflați în misiune.

Au mai luat cuvântul în rusește deputații Partidului Șor  Roman Vitiuc și Reghina Apostolova, care s-au dovedit oratori ceva mai buni decât Tauber, Verejanu și Marina Cravcenco, vicepreședinta raionului – aceștea au vorbit cu calapoade propagandistice de acum 40 de ani, de parcă la Orhei a revenit puterea sovietică. 

Evenimentul a mai avut o particularitate – lume a fost foarte puțină, doar câțiva funcționari de la primărie și Consiliul Raional Orhei, 2-3 veterani ai Războiului de la Nistru, nu au fost prezenţi efectivul de la Inspectoratul de poliţie Orhei (cum se proceda de obicei), iar copiii în uniformă militară au fost aduși de la Chișinău. Și în genere comportamentul habarnic al celor prezenți la manifestare m-a convins încă o dată că Orheiul nu a avut o guvernare mai incompetentă ca acum.

Câte odată se face impresia că aceștea n-au citit barem o carte serioasă până la sfârșit, altminteri screamătul de a se prezenta mari oratori nu ar fi arătat așa de jalnic. Partidul Șor, votat masiv de alegătorul de aici pentru te miri ce, a instalat în funcţii oameni aduşi de la Chișinău, pe care nu-i interesează nimic – nici idee națională, nici administrare chibzuită în APL, nici bunăstarea populației. Doar banii lui Șor. Ei se vor afla aici atâta timp cât fugarul va avea bani. Evident, cum vor dispărea banii – vor dispărea din Orhei şi aceste persoane… Dar orheienii, ce gândesc orheienii când votează nişte hoţi sau intruşi!? 

Ion Cernei 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker