Social

Liceul este o instituţie pentru copiii dotaţi

La Căzăneşti, după lichidarea şcolii auxiliare a fost fondat un liceu clasic – al doilea în raionul Teleneşti. Colectivul instituţiei a hotărât să solicite să i se atribuie numele lui Adrian Păunescu, refuzat de şcoala din Copăceni, baştina reputatului scriitor român.

Interviul cu dna Mariana Banari, directoarea Liceului Teoretic ”Adrian Păunescu” din Căzăneşti, raionul Teleneşti a fost precedat de o surpriză emoţionantă: elevii și cadrele didactice, cu flori, muzică și versuri au felicitat-o cu ocazia zilei de naștere şi, desigur, sărbătorii profesionale, deoarece eram tocmai în ajunul Zilei Pedagogului.

Mariana Banari este una din cele mai tinere directoare de şcoală din raionul Telenești. Dumneaei conduce liceul din 2011, de la fondare. A absolvit Facultatea de Filologie la Universitatea Pedagogică ”Ion Creangă” în 2007, iar peste doi ani – Facultatea de Limbă și Literatură Engleză la Institutul de Științe în Educație, unde a susţinut și masteratul. Până la obținerea prin concurs a funcției de directoare a LT ”Adrian Păunescu” a predat limba engleză la liceul din Brânzeni. Este căsătorită, mamă a unui băiat și a două fete.

 

– Doamnă Mariana Banari, cum a apărut și a fost implementat conceptul LT ”Adrian Păunescu” la Căzănești?

– În anul 2010 a fost închis gimnaziul-internat de aici, în locul lui fiind fondat liceul nostru. Ideea aparține ex-președintelui raionului Boris Burcă.

Împreună cu Ion Negrescu, pe atunci șeful Direcției Educație, au înaintat Ministerului Educației conceptul instituţiei noastre. Ion Negrescu a propus ca instituţia să poarte numele lui Adrian Păunescu, unul din cei mai mari poeți ai României, originar din satul Copăceni, actualul raion Sângerei. Unchiul dlui Negrescu, pe care-l chema tot Ion, în anii 40 ai secolului trecut era preot-paroh la Copăceni și l-a botezat pe viitorul poet. În 2011 la Copăceni era primar un reprezentant al PCRM.Pedagogii din partea locului voiau să confere gimnaziului din localitate numele redutabilului pământean, dar primarul era categoric împotrivă. Acum luc-rurile s-au schimbat. Anul trecut o delegație de elevi și cadre didactice de la noi a participat la o manifestare de comemorare a poetului la gimnaziul din Copăceni, care deja poartă numele lui Păunescu. Mai vreau să menţionez, că liceul nostru se află pe locul fostului conac al boierului Uvaliev, un mecenat care a contribuit ca mulți copii ai țăranilor din sat să înveţe carte.

– Care sunt cele mai importante realizări ale instituției în cei cinci ani de la fondare?

– Inițial am avut peste 100 de elevi din mai bine de 10 sate, inclusiv de la Mâdrești, Hirișeni, etc. Acum sunt 75. Mai mulți părinţi au înțeles că liceul este o instituţie pentru copiii dotaţi. Am început-o pe loc gol, nici tu manuale, nici materiale didactice. Cu ajutorul Direcției Educație am reușit să depășim toate problemele.

Acum avem trei clase computerizate, o bibliotecă cu un fond substanţial de carte. La cinci ani de activitate ne-am convins că formula de liceu clasic aleasă atunci a fost foarte potrivită.  

– Care planuri nu aţi reușit să le realizaţi şi din ce cauze? 

– Avem un cămin bun, care se încălzește bine pe timp de iarnă, dar nu-i bine că într-o odaie sunt cazaţi câte patru elevi. Vrem să reconstruim căminul ca într-un compartiment să fie cazaţi numai câte 2 elevi şi să dispună de condiţii normale de trai şi odihnă, de pregătire pentru lecții. Sper să reuşim aceste reconstrucţii până la sfârşitul anului curent de studii.

– Succesele instituției depind mult de cadrele didactice. Iar un liceu clasic are nevoie de pedagogi bine pregătiţi…

– La luceul nostru s-au adunat profesori cu har de la Cel de Sus. De exemplu, dna Nina Botnari, profesoară de matematică are un dar extraordinar de a preda materalul așa că elevul iese de la lecție cu tema pentru a doua zi pregătită. Dorina Climentovschi, profesoară de istorie, n-a avut până acum niciun elev cu restanțe la disciplina respectivă. Vasile  Rubanov, profesor de educație fizică a reușit să fie și primar al comunei.

– În raionul Telenești sunt două licee clasice. În opinia Dvs., care este locul liceului de la Căzănești în sistemul raional de educație?  

– Elevii noștri participă la toate olimpiadele raioanle și republicane pe discipline. De regulă anual 3-5 elevi obțin diplome și premii. Mai participăm la diferite activități de voluntariat, acțiuni privind schimbul de experiență cu elevii și pedagogii în străinătate. Întrucât Liceul ”Lucian Blaga” din Teleneşti are o experiență de activitate de aproape 20 de ani, deocamdată e dificil să concurăm cu el. Dar nu ne dăm bătuţi. La BAC-ul de astă vară am avut şase restanțieri – mai puţini ca în anii trecuţi. De aceea am putea spune că anul de învățământ 2015-2016  a fost unul reușit.

Ion Cernei                                                                            

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker