Politic

N-aș vrea ca banul să fie decisiv în selectarea candidaților pentru funcţia de deputat

M-am înşelat amarnic! Credeam că suntem cea mai săracă țara din Europa! Lovitura din 1991, după devalorizarea rublei rusești, a micșorat valoarea depunerilor în bânci a cetățenilor cu trei zerouri. Erau niște rezerve agonisite pentru timpuri mai grele.

Au suferit și acei care păstrau economiile în borcane, îngropate în beci sau în livadă. Safeurile, mai ales la țară, nu erau întrebate. Băteau la ochi.

Vă amintim că puteți susține redacția CUVÂNTUL printr-o variantă de donație din cele trei: Contribuitor, Fan și Patron, iar noi vom continua să vă bucurăm cu știri de calitate! Împreună putem face mai multe!

Au urmat anii de criză, furturi bancare, declin economic… Numai nu pentru moldoveni. Moldovenii au prosperat, au recuperat pierderile suferite după devalorizare, şi-au crescut veniturile, s-au bucurat de posibilitățile financiare pentru călătorii prin lume. Cel mai mult au câștigat oamenii în vârstă, pensionarii!

-N-am înțeles? De ce credeți că scriu aceste rânduri dintr-un salon de la Costiujeni? Mă socotiți pacientul lor? – aș întreba eu lumea cu discernământ. Nu. Sunt sănătos, treaz, cu mintea la locul ei. Cu argumentele de mai jos o să vă conving de concluziile de mai sus.

Am hotărât să mai cotrobăiesc prin niște date statistice. Am selectat din internet și reviste peste 100 de declarații de integritate de la diferite grupuri de funcționari publici autohtoni. Le-am sistematizat și am obţinut niște date spectaculoase.

În primul rând, am format grupul de funcționari care în ultimii 15 ani în afară de funcții publice au practicat și afaceri. Al doilea grup sunt cei care au deținut numai funcții publice.

Din primul grup, averile obținute exclusiv din sursele proprii le-au declarat 38% din funcționari, din grupul doi – numai 11% ne-au convins că banii sunt datorită muncii personale la greu.

Astfel, dintre funcţionarii primului grup care alcătuiesc cele 62,0%, 29% au declarat că trăiesc din donațiile de la bunici, socri, părinți, rude, neveste, amante. Din grupul doi de funcționari au beneficiat de surse similare 63,0%!

De ce m-ați socotit nebun? Nu vedeți ce averi au acumulat bunicii, părinții, socrii în perioada de criză? Voi afirmați că sunt săraci. Dacă nu erau pensionarii, majoritatea deputaților, miniștrilor, consilierilor, juriștilor, procurorilor, secretarilor de stat stăteau la piață cu mâna întinsă. 

Cifrele au mai dezvăluit ceva. În Moldova sunt practicate cele mai mici prețuri la procurarea automobilelor de lux cu vârsta 8-10 ani pentru funcționarii publici! Cu 10 – 30 de mii de lei ei devin proprietarii unui automobil ce trezește invidia vecinilor. Am selectat din declarații 15 automobile, prețul lor de procurare și m-am pornit la piețele specializate din capitală. La solicitarea mea de a cumpăra, la prețurile indicate de funcţionari în declarații, un automobil, mă petreceau cu un fluierat și degetul arătător la tâmplă… Și pentru ei devenisem pacient… ANI (Autoritatea Națională de Integritate) are așa prețuri, cu reduceri, da voi nu aveți. Și eu am fost ministru și deputat, le spuneam vânzătorilor. Nu i-am convins!

Sarcasmul acestei publicații s-a plămădit după niște gânduri.

Viitoarele alegeri anticipate…, liste electorale de candidați…, declarații de avere și … avizul pozitiv al ANI. Primii pe listele multor partide vor fi acei care au nevoie de imunitate. În acest scop nu vor fi zgârciți, vor “sponsoriza“ partidul în semn de recunoștință. E adevărat, scrutinul cere cheltuieli: publicitate, deplasări, motorină, salarii membrilor staff-urilor etc. În multe cazuri nu lipseşte nici coruperea alegătorilor… 

Constantin Oboroc, colegul meu din Guvernele Druc și Muravschi, la inițiativa unor grupuri de susținători, a hotărât să candideze la ultimul scrutin pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Efortul de a-l convinge de inoportunitatea acestui pas a fost în zadar, deşi, trebuie să recunoaştem, era o candidatură bună. Nu l-a convins nici argumentul lipsei suportului financiar pentru campanie… Ca rezultat, nu a acumulat numărul necesar de susținători. La Vărzărești, locul său de trai, Constantin se întorcea din capitală cu …rutiera. Nu i-a propus nici un susținător să-l conducă acasă cu automobilul personal. A rămas și cu datorii…

Nu aș vrea ca banul să fie decisiv în selectarea candidaților pentru funcţia de deputat la formarea listelor electorale. Avem nevoie de candidați integri, ne suspectați de corupție. Ca niciodată oamenii vor penaliza (trebuie să penalizeze!) partidele ce îmbrățișează corupții, hoții și minciunoșii. Alegătorii vor schimbare. A apărut o speranță a cetățenilor. Să nu dăm greș!

                                 
Constantin Tampiza, ex-vice-premier, ex-ministru al Economiei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker