Social

Sfintele Paşti, sărbătoarea Învierii

„Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său cel Unul Născut L-a dat, ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” 

(Ioan 3, 16).

Cel dintâi lucru care l-a spus Domnul Isus Hristos după Înviere este cuvântul „Bucuraţi-vă”. Urmând acest îndemn la bucurie, unul din cele cinci daruri ale Învierii, fireşte numai cu bucurie mărturisim şi la acest început de mai, că lumina Învierii a inundat iarăşi inima şi sufletul nostru, înlesnindu-ne calea spre gânduri ziditoare şi fapte bune.

Pe acest picior de plai, pe această gură de rai, chiar dacă se află la „încheieturi de imperii, unde tensiunile nu scad niciodată”, trăim minunea Învierii Fiului lui Dumnezeu în vreme ce natura îmbracă veşmânt reînnoit, când totul se trezeşte la viaţă – răsare, înmugureşte, învierzeşte, înfloreşte spre rodire. Altfel spus, astăzi zidirea lui Dumnezeu se primeneşte pentru Sfintele Paşti, sărbătoarea sărbătorilor.  

Reamintesc, în dimineaţa luminosului praznic, răsăritul soarelui, timp de 2-3 minute, nu este cel obişnuit, dar unul ce se bucură şi se veseleşte împreună cu tot ce este facerea mâinilor lui Dumnezeu. În timpul liturghiei pascale despre acest miracol se cântă: „Astăzi toate s-au umplut de lumină, cerul şi pământul, şi cele de sub pământ”. Cu adevărat, în Hristos toată făptura se înnoieşte!

Vă amintim că puteți susține redacția CUVÂNTUL printr-o variantă de donație din cele trei: Contribuitor, Fan și Patron, iar noi vom continua să vă bucurăm cu știri de calitate! Împreună putem face mai multe!

Despre un alt miracol, o altă minune, dar nu înainte de a reitera că sărbătoarea Sfintelor Paşti nu este serbată ca un eveniment aflat sub semnul trecutului. Biserica ne îndeamnă în fiecare an să participăm la Învierea Domnului, care s-a lucrat şi se lucrează tainic şi în prezent, să trăim această mare sărbătoare creştină. Fiinţa omenească nu poate pătrunde întru totul cele dumnezeieşti, aşa că Isus Hristos dăruieşte şi în zilele noastre semne şi minuni: „La Ierusalim, de Paşti, făcliile Patriarhului Ierusalimului se aprind în mod miraculos în interiorul Sfântului Mormânt, locul de unde Mântuitorul a înviat, după trei zile de la îngropare. E o minune, care ne vesteşte că Învierea lui Hristos este o realitate şi nu un mit”. 

Despre Focul Sfânt, cea mai mare minune creştină, mărturiseşte Diodorus I, unul dintre Patriarhii ortodocşi ai Ierusalimului, care au fost părtaşi nemijlociţi ai minunii: „(…) Rugăciunea în Sfântul Mormânt este pentru mine un moment de mare sfinţenie, într-un loc foarte sfânt. De aici a Înviat cu slavă Domnul şi de aici s-a răspândit Lumina în lume. (…) Catolicii şi protestanţii numesc biserica aceasta Biserica Sfântului Mormânt. Noi o numim Biserica Învierii. Învierea este pentru creştinii ortodocşi centrul credinţei. Prin Învierea Lui, Hristos a câştigat victoria finală asupra morţii, nu doar asupra morţii Sale, ci şi asupra celor care sunt aproape de El.

Nu cred că este o întâmplare că Focul Sfânt apare exact în locul acesta. La Matei 28,3 se spune că atunci când Domnul a înviat din morţi, a venit un înger îmbrăcat într-o lumină înfricoşătoare. Cred că lumina care a învăluit îngerul, la învierea Domnului, este aceeaşi cu lumina care apare miraculos în fiecare Sâmbătă de Paşti. Hristos vrea să ne reamintească, că Învierea Sa este o realitate. El a venit cu adevărat în lume pentru a aduce sacrificiul necesar ca, prin moartea şi învierea Sa, să se poată reuni omul cu Creatorul său. 

Îmi găsesc drumul prin întuneric în camera interioară, unde cad în genunchi. Aici spun anumite rugăciuni, care ne-au fost transmise de-a lungul secolelor, şi după aceasta aştept. Câteodată aştept câteva minute, dar în mod obişnuit minunea se întâmplă imediat după ce am spus rugăciunea. Din mijlocul pietrei pe care a fost culcat Isus se revarsă o lumină nedefinită. În mod normal cu tentă albăstruie, dar culoarea se poate schimba şi lua multe nuanţe. Nu poate fi descrisă prin cuvinte omeneşti.

Lumina răsare din piatră, ca şi ceaţa care se ridică deasupra unui loc. Piatra pare acoperită de un nor, dar este Lumina. Lumina se comportă diferit în fiecare an. Uneori acoperă toată piatra, alteori luminează tot Mormântul, aşa încât oamenii de afară văd Mormântul plin de lumină. Lumina nu arde, ea are altă consistenţă, diferită de lumina focului care arde în candelă. La un moment dat, Lumina se înalţă şi formează o coloană în care focul este de natură diferită, aşa că pot aprinde lumânările mele de la el. După ce am aprins flacăra, ies şi dau Focul”, mărturiseşte Patriarhul.

Părintele Teofil Părăian, referindu-se la darurile Învierii, spune că a fi cu Domnul Hristos înseamnă a fi sub binecuvântare, a fi sub iertarea păcatelor, a fi în marginile păcii, în marginile bucuriei şi ale netemerii. Rezultă că dintre darurile Învierii, cinci sunt mai de căpetenie şi anume: iertarea păcatelor, bucuria, netemerea, pacea şi binecuvântarea. În mod ceva mai detaliat, aşa cum le vede marele duhovnic.

Sfântul Evanghelist Ioan istoriseşte că Domnul Hristos, în cea dintâi zi a Învierii Sale, a suflat peste ucenicii Săi şi a zis: „Luaţi duh sfânt, cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate, şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute”, deci iertarea păcatelor este în legătură cu Învierea.  

Şi Sfântul Ioan Gură de Aur, în Cuvântul de la Paşti, zice: „Nimeni să nu se tânguiască pentru păcate, că iertarea din mormânt a răsărit”. Darul cel mai deosebit este iertarea păcatelor. Fără iertarea păcatelor nu pot fi trăite celelalte daruri ale Învierii. 

Când Domnul Hristos S-a întâlnit cu femeile mironosiţe, care se întorceau de la Mormântul gol, le-a spus: „Bucuraţi-vă”! Şi dup ă aceea îndată „Nu vă temeţi!”. Sunt cuvinte spuse femeilor mironosiţe după Înviere, cuvinte din care înţelegem că Domnul Hristos vrea să ne bucurăm şi că din Mormântul dătător de viaţă izvorăsc bucuria şi curajul, netemerea. Curajul este o virtute creştină, o virtute morală, pentru că numai aşa ne putem manifesta credinţa în Mântuitorul, Care a zis: „Îndrăzniţi. Eu am biruit lumea”.

Domnul Hristos, după Învierea Sa din morţi, de fiecare dată când S-a întâlnit cu ucenicii Săi, le-a zis: „Pace vouă”. Cuvintele acestea, pace vouă, sunt cuvinte de salut ale evreilor. Mântuitorul nu numai că i-a salutat pe ucenici cu cuvintele pace vouă, ci le-a şi dat pacea.  Domnul Hristos spune şi despre bucurie, şi despre pace că sunt lucruri pe care El le dă.

Domnul Hristos, după ce şi-a îndeplinit pe pământ cele pentru care a venit El, Fiul lui Dumnezeu, S-a înălţat în Ceruri, binecuvântându-i pe ucenici. Binecuvântarea este mare lucru, binecuvântarea arată întotdeauna bunăvoinţă, binecuvântarea arată întotdeauna lărgime de suflet. Pentru a primi binecuvântarea, trebuie să ducem o viaţă Mântuitorul s-o poată binecuvânta. O viaţă asemănătoare cu cea a ucenicilor, o viaţă asemănătoare cu cea a Maicii Domnului, pentru că, în tradiţia Bisericii este că şi Maica Domnului a fost la Înălţarea Domnului Isus Hristos, aşa cum a fost şi atunci când Duhul Sfânt s-a pogorât peste sfinţii apostoli. 

În mesajele pastorale din acest an, la fel ca cele oferite în anii precedenţi, suntem îndemnaţi ca bucuria Învierii Domnului să o împărtăşim de la inimă la inimă ca dovadă a dragostei lăsată pe pământ şi sădită în noi de Hristos Cel Înviat. Lumina Sfintei Învieri să lumineze, prin fapte bune, sufletele celor orfani, bătrâni, bolnavi, săraci, îndoliaţi şi singuri, ca să simtă fiecare că iubirea jertfelnică a lui Hristos Cel Răstignit şi Înviat pentru mântuirea lumii este izvor de lumină, de pace şi de bucurie. Ni se aminteşte, în perioada de pandemie pe care o traversăm, că este mare nevoie de rugăciune şi de ajutorare frăţească, de apropiere de Dumnezeu şi de solidaritate practică între oameni. În lumina marelui praznic al Învierii Domnului, sărbători pascale cu multe bucurii duhovniceşti pentru fiecare familie, pace şi sănătate! 

Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat! 

Liuba Catrinici

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker