Social

Vaccinarea – garantul sănătății

Vă amintim că puteți susține redacția CUVÂNTUL printr-o variantă de donație din cele trei: Contribuitor, Fan și Patron, iar noi vom continua să vă bucurăm cu știri de calitate! Împreună putem face mai multe!

Statutul imun al organismului uman împotriva bolilor infecțioase depinde de un șir de factori naturali și artificiali.

Imunitatea naturală este dobândită de însuși organismul, iar dacă în diferite împrejurări de viață  această imunitate naturală scade ori lipsește, agenții patogeni (bacterii, virusuri) pătrund în organismul lipsit de apărare și provoacă boală, cu decesul milioanelor de vieți omenești. Epidemiile, pandemiile de holeră, febră tifoidă au fost cauza dispariției multor state, civilizații. 

Există diferite metode de profilaxie și combatere a bolilor infecțioase. Una din acestea este imunizarea artificială, adică crearea în organism a statutului imun contra diferitor boli infecțioase prin vaccinare. Astfel este stimulată activitatea sistemului imun, care protejează nu doar persoana vaccinată, dar și pe cei din jur, imunizarea colectivă care este formată la majoritatea populației cu o acoperire prin vaccinare nu mai mică de 95%.

Imunizarea nu doar păstrează sănătatea, dar și ajută statul să economisească bani. De exemplu, un vaccin contra rujeolei costă 45 de lei, iar tratamentul unui bolnav de rujeolă ajunge până la 7 mii de lei. Un dolar investit în imunizare economisește cel puțin 16 dolari necesari pentru tratament. Deci imunizarea aduce statului profit impunător. În Republica Moldova anual se cheltuie zeci de milioane de lei pentru imunizarea populației. Astfel în anul 2019 cheltuielile în acest scop au constituit 24 mln de lei.     

Vaccinarea populației în Republica Moldova este gratis și se desfăşoară conform Programului Național de Imunizări și calendarului de vaccinări. 

Destul de agravată este situaţia epidemiologică cauzată de Covid-19. Important este să conștientizăm, că vaccinarea protejează sănătatea, n-are reacții adverse, stimulează imunitatea personală și tangenţial a celor din jur.Persoana vaccinată în majoritatea cazurilor nu face boala ori dacă face, aceasta decurge în formă ușoară.

Îndemnăm populația să nu refuze vaccinarea, să fie în siguranța serviciilor medicale.

V.Danilescu, medic epidemiolog, CSP Orhei subdiviziunea Telenești    

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker