Autorităţile publice locale: ce fac şi pentru cineSocialTelenești

La Telenești, nivelul de implicare a cetățenilor în actul guvernării rămâne încă foarte scăzut

Chiar dacă reprezentanții Consiliului Raional Telenești afirmă că activitatea instituției este mai transparentă decât acum 10-15 ani, totuși sunt voci care susțin că mai este mult de muncă, mai ales în ceea ce privește informarea cetățenilor în mod deschis și explicit despre activitatea autorităților publice, consultarea cetățenilor, altor părți interesate în procesul de elaborare și de adoptare a deciziilor, adică participarea oamenilor la guvernare.

De asemenea, este vorba de abilitarea cetățenilor de a înțelege în ce măsură pot fi afectați de adoptarea deciziei autorității publice şi cum anume pot influenţa procesul decizional. Or, o administrare pe deplin transparentă presupune nu doar informarea, dar şi participarea cetățenilor la procesul decizional, devenind un principiu indispensabil al statului de drept.  

La Telenești, nivelul de implicare a cetățenilor în actul guvernării rămâne încă foarte scăzut

Deși legislația asigură fiecărui cetățean dreptul de a participa la orice ședință a organului legislativ local, de a primi extras din orice decizie a Consiliului (cu excepția celor care conțin informații protejate, reglementate prin acte normative separate), de a solicita informații de interes public, puțini cetățeni încă se folosesc de aceste drepturi, mai ales când e vorba de Consiliile Raionale. Ce căi există și în ce măsură sunt ele exploatate pentru a transparentiza activitatea aleșilor raionali, ca informația să ajungă la cât mai mulți cetățeni aflăm de la Sergiu Lazăr, secretar al Consiliului Raional Telenești de 7 ani, magistru în administrația publică, care supraveghează și editarea „Monitorului de Telenești”. Dânsul consideră că activitatea Consiliului Raional e suficient de transparentă, prin comparație cu situația de acum 10-15 ani, dar este loc pentru mai bine.

„Toate Deciziile adoptate sunt publicate în buletinul informativ al Consiliului Raional „Monitorul de Telenești”, care se editează deja al XI-lea an (cu excepția informațiilor care conțin date cu caracter personal). La fel, din august 2017, sunt publicare şi în Registrul de stat al actelor locale. La sediul Consiliului Raional sunt disponibile 3 panouri informative: două în interiorul clădirii administrative și unul în perimetrul terenului aferent. Deciziile, prioritar cele cu un impact social major, sunt plasate aici în dependență de spațiul disponibil. Pe site-ul oficial www.telenesti.md sunt publicate proiectele de decizie, deciziile și dispozițiile cu caracter normativ”, ne-a spus secretarul Consiliului Raional Telenești.  

A existat însă o perioadă când înregistrările video ale ședințelor Consiliului Raional au fost plasate pe site-ul oficial al Consiliului. Acum nu mai sunt. Dl Lazăr însă consideră că ar fi bine să se revină la această practică. 

„Cu părere de rău, în teritoriu nu avem nici un post de televiziune local, care ar facilita acest proces. Da, a existat o perioadă când înregistrările video ale ședințelor Consiliului Raional au fost plasate pe site-ul oficial al Consiliului, însă, la solicitarea unor consilieri raionali din legislatura precedentă, justificată prin prisma respectării prevederilor Legii nr. 133 din 08.07.2011 privind protecția datelor cu caracter personal, Hotărârii Guvernului nr. 1123 din 14.12.2010 privind aprobarea cerințelor față de asigurarea securității datelor cu caracter personal la prelucrarea acestora în cadrul sistemelor informaționale de date cu caracter personal, această procedură a fost sistată. În context, consider că ar fi bine ca ședințele Consiliului Raional să fie transmise on-line, cu respectarea normelor juridice care asigură protecția datelor cu caracter personal. Acest fapt ar amplifica interesul public față de procesul decizional și totodată ar responsabiliza factorii de decizie”, a opinat Sergiu Lazăr. 

Vă amintim că puteți susține redacția CUVÂNTUL printr-o variantă de donație din cele trei: Contribuitor, Fan și Patron, iar noi vom continua să vă bucurăm cu știri de calitate! Împreună putem face mai multe!

Dumnealui a făcut şi un calcul al costurilor estimative pentru echipament, inclusiv costuri pentru obținerea titlului de operator cu drept de a prelucra datele cu caracter personal – acestea ar fi în jur de 144 mii de lei.

Ziariștii nu întâmpină impedimente dacă se prezintă la ședințele Consiliului Raional. Am fost asigurați că și cetățenii de rând au acces în sală, ședințele fiind publice.

„Sala de ședințe existentă are per total 55 de locuri, din care 33 sunt ocupate de consilieri, restul sunt disponibile pentru public. Din păcate, cetățenii nu manifestă interes pentru a participa la ședințele Consiliului Raional, cu excepția unor cazuri de rezonanță cum ar fi numirea sau demiterea unor titulari ai funcțiilor de demnitate publică. Totodată, orice cetățean poate veni să consulte un proiect de decizie sau o decizie la secretar”. 

L-am întrebat pe dl Lazăr, de când este secretar, câți cetățeni au venit ori au solicitat extras din vreo decizie? Ce subiecte sunt vizate cel mai des? 

„În mare măsură copii autentificate de pe decizii sunt solicitate de către conducătorii instituțiilor publice. Cetățenii din afara sistemului administrativ au solicitat cel mai des copii de pe decizii în cazurile când au fost vizați la examinarea cererilor de ajutor material. Titularii vizați în proiectele de decizii sunt invitați la ședințele comisiilor consultative de specialitate și la ședințele Cosiliului Raional pentru a-și expune opinia privitor la aplicarea deciziilor după aprobarea acestora.

 Cu referire la proiectele de decizie și deciziile aprobate, acestea sunt supuse consultărilor publice prin intermediul platformelor sus-menționate. Ceea ce se observă, cu regret, este faptul că cetățenii, organizațiile nonguvernamentale nu manifestă un interes sporit pentru a consulta proiectele, pentru a veni cu propuneri justificate (cel puțin prin intermediul adresei electronice oficiale) în scopul îmbunătățirii acestora. Cel mai des noi informăm cetățenii on-line prin diferite grupuri de interese”, a spus Sergiu Lazăr. 

Și unii lideri de opinie consideră că transparența procesului decizional în Consiliul Raional Telenești s-a îmbunătățit în comparație cu situația de acum 10-15 ani, dar  nu se face suficient ca populația să conștientizeze necesitatea supravegherii actului decizional, să se ia măsuri pentru dezvoltarea societății civile, să fie sporit interesul public față de activitatea aleșilor locali, cheltuirea banilor publici.

La Telenesti Vladimir Stratulat

Vladimir Stratulat, ex-consilier raional, este de părere că activitatea Consiliului Telenești este mai transparentă decât era înainte de a apărea „Monitorul de Telenești. ” În linii generale, activitatea Consiliului Raional este reflectată în „Monitorul de Telenești” nu rău.

Dar trebuie să știi / să ai cunoștințe a te orienta în cifre, transferuri etc. Oamenii de rând pot să nu aibă asemenea abilități ori să nu-i prea intereseze cheltuirea fiecărui leu public, dar din Deciziile Consiliului Raional, făcute publice, inclusiv în buletinul informativ care se găsește în biblioteci, pot afla informații care se referă nemijlocit la satul, orașul ori persoane din localitatea lor. 

De exemplu, ce sume au fost repartizate localității lor și pentru ce lucrări anume. Doar că ar fi de dorit să monitorizeze mai activ valorificarea acestora și calitatea lucrărilor”, crede dl Stratulat.

Victor Sârbu, blogher, subliniază că nici aleșii locali nu întotdeauna se folosesc de informațiile făcute publice de Consiliul Raional. Dânsul a adus următorul exemplu: ”Consiliului Raional Telenești a organizat audieri publice pe marginea chestiunii legate de reconstrucția Stelei Memoriei din centrul raional. Conducerea raionului a invitat mai multă lume la dezbateri, inclusiv presa locală. Ziarul CUVÂNTUL a desfășurat și un sondaj referitor la faptul cum trebuie să arate noul monument, necesitatea unei plite comemorative cu numele originarilor din comuna urbană Telenești căzuți pe câmpurile de luptă etc. Dar la examinarea chestiunii în următoarea ședință a Consiliului s-a constatat, că majoritatea absolută a consilierilor din opoziție nu au citit materialul respectiv! Adică nu s-au interesat, dar poate nu au dorit să afle opiniile expuse de respondenți, însă pretenții au înaintat destule. De aici concluzia mea: noi publicăm  materialele ca să le citească  toată lumea, mai ales aleșii locali”.

La rândul său Nicolae Stegărescu, pensionar din s. Suhuluceni, își dorește ca ședințele să fie transmise on-line. ”Astfel alegătorul ar putea vedea pe viu atitudinea fiecărui consilier față de obligațiunile lui și i-ar responsabiliza pe aleșii locali. Or, nu fiecare om dintr-un sat oarecare va veni să asiste la o ședință ori să ceară să i se furnizeze o Decizie, deși are acest drept. Într-o legislatură precedentă s-a încercat transmiterea on-line a ședințelor Consiliului Raional, dar nu prea reușit cred că din cauză că semnalul era uneori prea slab. Din câte am înțeles eu, nivelul înalt de transparență se datorează inclusiv unor proiecte implementate mai înainte de către ONG-urile locale, acțiuni care au avut efectul scontat. Dacă ținem cont de faptul că odată nu era nici un fel de transparență în activitatea organelor locale, acum posibilități de a afla orice informație ne interesează sunt, trebuie doar să devină populația mai activă, să le ceară socoteală factorilor de decizie pentru cheltuirea banilor publici, pentru orice decizie incorectă etc., inclusiv prin petiții, critici, expunerea opiniilor în mass-media, în ședințe etc. Mai este important ca populația să fie sensibilizată să înțeleagă importanța transparenței actului guvernării. Site-ul Consiliului Raional, rețelele de socializare utilizate, buletinul informativ trebuie să aibă cât mai mulți beneficiari or, pentru asta Consiliul cheltuie mijloace substanțiale”, îndeamnă dl Stegărescu.

Elena Roman, Ion Cernei

Captura de ecran din 2021 04 07 la 16.26.05 1

Acest material este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene. 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker