Economie

3.502 solicitări de motorină din ajutorul oferit de România

Vă amintim că puteți susține redacția CUVÂNTUL printr-o variantă de donație din cele trei: Contribuitor, Fan și Patron, iar noi vom continua să vă bucurăm cu știri de calitate! Împreună putem face mai multe!

Responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) au emis pe 21 aprilie un comunicat de presă prin care anunță că au finalizat procedura de evaluare a cererilor de solicitare a motorinei din ajutorul umanitar extern acordat de România, transmite Agora.md

Potrivit notei emise, au fost evaluate 3.502 cereri de solicitare a ajutorului umanitar sub formă de motorină, recepționate în perioada 16 martie – 5 aprilie curent, de la 3.430 producători agricoli unici. Cele mai multe solicitări de ajutor umanitar au fost depuse de producătorii agricoli din raioanele: Cahul – 232 cereri, Comrat – 177 cereri, Căușeni – 176 cereri, Orhei – 164 cereri, Ștefan-Vodă – 152 cereri.

Conform datelor preliminare, producătorii agricoli au declarat că, în anul trecut, au fost afectate de secetă circa 475 mii hectare de teren agricol, cel mai mult fiind afectate terenurile cultivate cu porumb – 49,3% (234,4 mii ha), floarea-soarelui – 45,9% (218,0 mii ha),  soia – 7,7 mii ha, sorg – 7,3 mii ha, sfecla de zahăr- 2,9 mii ha, mazărea -2,7 mii ha, etc. Pentru neîntrunirea criteriilor de eligibilitate, 7 dosare au fost respinse.

Datele preliminare arată că, după aplicarea coeficientului de categorisire a producătorilor agricoli, suprafața de teren eligibilă constituie circa 325 mii ha. Cuantumul mediu cantitativ per hectar de motorină ar constitui circa 18,46 litri.

Potrivit Ministerului Agriculturii, mărimea ajutorului per hectar de teren arabil afectat se calculează în baza cantității totale de motorină disponibilă, raportată la suprafața totală eligibilă.

În luna decembrie 2020, aflat într-o vizita oficială la Chișinău, președintele român Klaus Iohannis a declarat că în vederea sprijinirii agricultorilor din R. Moldova, România va acorda ca ajutor aproximativ 6.000 de tone de motorină.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker