APISocialTelenești

Nedreptăţiţi de guvernare, bătrânii sunt ajutați de către săteni

Bătrânii solitari nu sunt un fenomen, dar o realitate evidentă, cu care societatea nu trebuie să se împace așa de ușor. La Țânțăreni, raionul Teleneşti, am însoţit-o pe lucrătoarea  socială Tamara Meleca la două din cele șase persoane care le are sub tutela sa – Parascovia Brădescu și Efrosenia Ambrosi. 

Parascovia Brădescu are 81 de ani şi a rămas singură după decesul soțului, acum 10 ani.

Parascovia Brădescu are 81 de ani şi a rămas singură după decesul soțului, acum 10 ani.
Parascovia Brădescu are 81 de ani şi a rămas singură după decesul soțului, acum 10 ani.

– După ce am ieșit la pensie, nu am mai găsit unde să mai lucrez, deși eram în putere. Pensie am 1200 de lei, mult sub necesităţi. Mai înainte mă duceam la magazin, dar neputința a îndepărtat și magazinul, și primăria de mine. Mă ajută Tamara, care este lucrătoare socială, și vecinii. Multă lume bună e în satul nostru. De stat ce să zic? Alegeți, oameni buni, pe cine trebuie, să nu ne căinăm patru ani”, ne spune pensionara. 

Efrosenia Ambrosi, în vârstă de 88 de ani, locuieşte singură într-o mahala. Situația ei este ceva mai complicată. Vecinii nu intră, fiindcă nu îi are – cei tineri sunt la munci peste hotare, mai mulți din cei de o vârstă cu ea fie au decedat, fie i-au luat copiii la ei pentru perioada de iarnă:

”Mi-au furat lemnele din șopron. Sunt lemnele care mi le-a dat în toamnă o organizaţie neguvernamentală și cu care trebuia să ies din iarna asta. Nu aveam s-o scot la capăt, dacă nu m-ar fi ajutat Tamara, împreună cu soțul ei. Pensie am 1200 de lei, tot Tamara mi-o aduce.  Cota de pământ am dat-o la o rudă, dar nu-și prea aduce aminte de mine, are și el grijile lui”- ni s-a confesat bătrâna. 

Tamara Meleca, lucrătoare socială, ne spune că are în îngrijire şase bătrâni solitari: 

Parascovia Brădescu are 81 de ani şi a rămas singură după decesul soțului, acum 10 ani.

-Apă, produse le cumpăr şi le aduc împreună cu soțul, cu maşina noastră. Facem ce putem, dar vă spun sincer: nu poți lucra în această funcţie fără să nu ai milă şi dragoste față de acești oameni.

Dina Stratu, asistentă socială comunitară la Țânțăreni, ne-a relatat că în sat sunt înregistrați 10 bătrâni solitari, care sunt ajutați de către un ONG din localitate.  Conduce cu această acțiune dna Ludmila Stoica, directoarea gimnaziului din localitate.

Nedreptatiti Dina Stratu

Dna Stoica ne-a lămurit că e vorba de organizaţia non-guvernamentală ”Adoptă un bătrân”.

„Această organizaţie este condusă de Tatiana Rusu Jizdan. Dumneaei are în custodie mai multe localități, dintre care două sunt din raionul Teleneşti: Chiștelnița cu 20 și Țânțăreni cu 10 bătrâni solitari. Ducem de regulă câte o pâine pe zi fiecărui beneficiar, iar la sfârșit de lună și la sărbători – câte un pachet cu alimente. De asemenea le-am oferit doi metri steri de lemne încă în toamnă”.   

Dna Stoica a mai remarcat că mai mulți locuitori ai satului, întruniți în societăți de binefacere, între aceștea surorile Galina și Lucia Bulat, Natalia Roșca, Aurica Popa împart de sărbători alimente și bani  bătrânilor solitari din localitate. 

Dumitru Stoica, primarul de Țânțăreni, ne-a spus cu regret, că în sat există mai mulţi pensionari cărora statul le-a stabilit o pensie foarte mică. Cei solitari sunt deserviţi de lucrătorii sociali, dar şi de către consăteni or, a ajuta pe cei mai în vârstă rămași singuri este în tradiția satului și a poporului nostru în general:

”Faţa unei comunităţi este atitudinea faţă de bătrâni şi de copii. Dacă să vorbim de atitudinea față de bătrâni, nu o dată am discutat cu cei care şi-au uitat părinţii, buneii în etate şi îi vizitează doar uneori, rar de tot, la vreo sărbătoare. Le-am zis: aveți marele noroc să-i aveți vii, pe când alții nu-i mai au. Bucurați-vă de asta! Trebuie să fim conștienți că nimeni dintre noi nu va rămâne veșnic tânăr și aşa cum ne comportăm noi cu bătrânii, așa se vor comporta cu noi și copiii, nepoţii noștri. Chiar dacă vremurile sunt tulburi, deloc simple, e păcat să nu-i ajutăm pe toți fără să ne amintească cineva.  Îmbogățim sufletește dacă adoptăm barem un om în etate”, a remarcat primarul.  

Ion Cernei, Victor Sofroni

Foto, video:Victor Sofroni

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker