Social

Copilărie cu gust de alcool

În Moldova, copiii încep să consume alcool încă din clasele primare, iar până ajung la maturitate cei mai mulți se îmbată cel puțin o dată. Cazurile de comă alcoolică sunt tot mai frecvente printre copii, în timp ce autoritățile nu au un mecanism clar de prevenire. Tentația e și mai mare pentru copii, atunci când la numai câțiva pași de școală se vinde bere, coniac sau whisky.

 

Intoxicaţi cu alcool din pruncie

Lenuța, în vârstă de 11 ani, a trecut printr-un episod de comă alcoolică pe când era în clasa întâi. A băut din sticla de rachiu lăsată pe masă de mama sa, iar apoi a ieșit din casă. Ar fi murit înghetată într-o râpă dacă nu o găsea un consătean. Mai târziu fata le-a povestit medicilor că voia să se încălzească, așa cum făcea mama ei. Femeia o bătea, de fiecare dată când se îmbăta. Puținii bani care veneau în casă erau cheltuiți pe băutură. Autoritățile s-au apucat să caute o soluție abia atunci când copilul s-a pomenit la un pas de moarte, pe patul de spital. Acum Lenuța se află în casa unui asistent parental profesionist, iar direcția asistență socială a cerut instanțelor ca mama fetei să fie lipsită de drepturi părintești.

În familia lui Ionel, un alt copil care a trecut prin comă alcoolică, băutura era servită numai la sărbători. Prima beție ar fi putut să se termine pentru copil cu moartea – a băut rachiu la îndemnul unor prieteni din tabăra de odihnă, unde a mers în vacanța de vară. Experiența l-a costat câteva luni de spitalizare și probleme grave cu ficatul.

O altă adolescentă a fost nevoită să schimbe școală după ce, la vârsta de 14 ani, în timpul orelor, i se făcuse rău și a început să vomite. Profesorii au chemat medicii de la Urgență, care și-au dat seama imediat că eleva consumase alcool. Dovada – o sticlă de coniac găsită chiar în rucsacul adolescentei.

Ulterior, colegii au povestit că, în pauze, fata împreună cu alți doi amici din clasă mergea în preajma școlii ca să ia câteva „înghițituri de tărie” pentru a-și face dispoziție.

Există și cazuri în care copii foarte mici au ajuns la spital cu intoxicație alcoolică. Un băiețel de 3 ani din Capitală a fost internat acum câțiva ani în stare gravă după ce a băut vin. Copilul, care fusese lăsat fără supraveghere, a găsit o sticlă cu alcool și a băut până a căzut inconștient.

Victor Șcarevnea, șeful Secției primiri urgente la Centrul Mamei și Copilului ne-a relatat că în fiecare săptămână în această instituție este internat cel puțin un copil cu intoxicație alcoolică. În luna august au fost internați 4 copii cu o astfel de diagnoză.

 

Să-i învățăm tradițiile, dar nu până la comă!”

În raionul Cahul, problema consumului de alcool printre copii este monitorizată în cadrul unei evaluări a stării sănătății populației în funcție de factorii de risc. Inițiativa aparține Centrului de Sănătate Publică (CSP) din raion.

„Urmărim factorii de risc, inclusiv prin niște sondaje socio-medicale pe care le facem și în rândul elevilor din școli”, povestește Vladimir Lâsenco, șeful CSP Cahul. Specialistul susține că problema consumului de alcool și tabagismul este una acută în rândurile tinerilor şi că de vină sunt tradițiile și legile permisive: „Când un copil vede că maturii din familie consumă alcool sau fumează, va face același lucru. Legea ar trebui să fie mult mai dură cu cei care comercializează alcool copiilor”.

La rândul său, Galina Leșco, directoarea Centrului prietenos tinerilor „Neovita” afirmă că în cazul copiilor și adolescenților alcoolul are efecte devastatoare, iar coma alcoolică lasă urmări grave pentru organismul copilului pentru tot restul vieții: „În perioada de adolescență, de creștere masivă, când structurile creierului nu sunt încă maturizate până la capăt și nici toate sistemele fermentative din organism nu sunt închegate, asta duce la consecințe extrem de toxice și devastatoare în organism”.

Un alt pericol, potrivit specialistei, este că dacă nu este recuperat la timp, un adolescent care consumă astăzi alcool va deveni pe viitor un adult alcoolic. Totodată, consumul de alcool comportă și alte riscuri, cum ar fi sexul neprotejat, violurile, sarcinile nedorite.

 

Nu avem specialiști destui

Autoritățile din raioane spun că nu au prea multe soluții atunci când apare problema consumului de alcool printre copii. Ion Racu, șeful direcției Asistență Socială și Protecția Familiei, Orhei afirmă că de multe ori asistenții sociali, primarii sau cadrele didactice nu știu cum să acționeze atunci când un copil are probleme legate de consumul de alcool: „Nu poţi să acuzi omul – să-i spui în față că tu ești alcoolic. Este un subiect foarte sensibil și trebuie să fie oameni foarte bine pregătiți. Încercăm să le explicăm copiilor toate riscurile, dar e complicat pentru că trebuie să fii specialist”.

Funcționarul ne povestește că nu a avut prea multe soluții la îndemână în cazul unui adolescent de 14 ani, care locuia împreună cu bunicul său. Copilul a avut prima experiență de consum de alcool încă pe când era în clasele primare, fugea de acasă, iar dacă cineva încerca să îl convingă să renunțe la pahar, amenința că își pune capăt zilelor, spune Ion Racu. Adolescentul a fost plasat la un centru comunitar, a fost o zi la școală, după care s-a întors acasă. Ion Racu consideră că vina o poartă autoritățile locale: „Le spun primarilor să ia măsuri pentru că ei sunt autoritatea tutelară, să nu permită ca barurile să activeze în apropierea instituțiilor de învățământ și până la ore foarte târzii, dar ei spun că deciziile aparțin consiliilor locale”.

 

La bar, lângă școală

Pe parcursul anului 2015, angajaţii Poliţiei au încheiat 89 de procese-verbale pentru comercializare cu amănuntul a băuturilor alcoolice copiilor. Totodată, agenții constatatori au inițiat 40 de proceduri contravenționale pentru aducerea minorilor în stare de ebrietate. Chiar dacă un regulament al Ministerului Afacerilor Interne interzice comercializarea băuturilor alcoolice în preajma școlilor, prevederea este încălcată în multe localităţi.

 

Copiii nu sunt incluși în statisticile oficiale privind alcoolismul

Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că tot mai mulți copii se alcoolizează de la vârste fragede, în timp ce statisticile Dispensarului Republican de Narcologie nu înregistrează mai mult de câteva zeci de cazuri de acest fel în fiecare an. Directorul centrului, Mihai Oprea, recunoaște că în realitate numărul copiilor care au probleme cu alcoolul este mult mai mare, dar că, spre deosebire de maturi, adolescenții nu sunt luați la evidență de medicii narcologi.

„Copiii și adolescenții nu manifestă semne evidente de boală, dar este pericolul ca peste 2-3 ani de consum mai mult sau mai puțin sistematic ei să devină dependenți de alcool”, spune specialistul.

Singura soluție pe care o are Dispensarul de narcologie este ca adolescenții cu probleme să se afle mereu în vizorul psihologului școlar: „În fiecare instituție școlară din țară trebuie să existe un psiholog, aceşti copii trebuie incluși în programe educaționale și de profilaxie în scopul diminuări consumului și restabilirii unui comportament inofensiv din punct de vedere narcologic”.

În același timp, potrivit datelor oficiale, numărul psihologilor școlari este mult sub cifra instituțiilor școlare din țară. Deficitul de cadre e mai acut mai ales în școlile din sate, anume acolo unde se atestă cele mai multe cazuri de consum de alcool în rândul copiilor.

 

Majoritatea s-a îmbătat cel puțin o dată în viață

Un studiu de evaluare a comportamentelor de sănătate ale copiilor de vârstă școlară în Republica Moldova, lansat în 2014, arată că fiecare al treilea copil de 11 ani a consumat alcool cel puțin o dată în viață. În rândul celor de 13 ani, astfel de experiențe a avut fiecare al doilea, iar în cazul celor de 17 ani, cifra se apropie de suta de procente. Fiecare al zecelea respondent de 11 ani și fiecare al patrulea de 13 ani s-a îmbătat cel puțin o dată în viață.

Un raport al companiei de securitate informatică Kaspersky Lab arată că, în 9 la sută din timpul petrecut pe Internet, copiii caută informaţii despre alcool, droguri şi tutun.

Moldova se află pe locul doi în lista țărilor în care se consumă cel mai mult alcool în rândul populației adulte, conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății.

Potrivit datelor Minis-terului Sănătății, la începutul anului curent în instituţiile narcologice din țară se aflau la evidență peste 46 mii de bolnavi de alcoolism cronic și 583 de bolnavi cu psihoze alcoolice.

Natalia Porubin, Elena Moldoveanu

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker