InvestigațiiSocial

Locuințe sociale în Rezina la prețul celor din capitală

Vă amintim că puteți susține redacția CUVÂNTUL printr-o variantă de donație din cele trei: Contribuitor, Fan și Patron, iar noi vom continua să vă bucurăm cu știri de calitate! Împreună putem face mai multe!

În august 2016, Consiliul raional Rezina a aprobat costul Proiectului de construcţie a locuinţelor pentru păturile social-vulnerabile, faza II în or. Rezina – 2,2 mln euro (peste doi ani suma s-a majorat cu încă 200 mii euro). 35,68% din cheltuieli urmau să fie acoperite de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, restul 64,32% – de către administraţia raionului, cota căreia se diviza în două părţi: contribuţia financiară – 650 mii euro şi cea materială – clădirea unui bloc cu nouă nivele nefinalizat, terenul aferent acestuia, documentaţia de proiect şi cea de verificare şi expertizare a proiectului în valoare totală de 770 mii euro. Ştirea imediat a fost prezentată de sursele de informaţie afiliate guvernării şi administraţiei raionului Rezina drept o nouă realizare a guvernării democrate. 

Nici unii, nici alţii însă nu invocau careva argumente privind prioritatea pentru Rezina a acestui obiect şi a unor atare cheltuieli acoperite preponderent din împrumuturi bancare. Mai mult: locuinţele din blocul respectiv deja fusese repartizate unor familii din comuna Rezina şi conflictul între acestea şi administraţia oraşului încă mocnea.

În ședința din 16 aprilie 2021, Consiliul Raional Rezina a pus în discuție subiectul contractării unui împrumut de 6.334.000 lei de la BC ”Moldinconbank” SA de lei pentru finalizarea proiectului de construcție a locuințelor sociale, început cu mult timp înainte.

”Se împuternicește Președintele raionului Rezina, dl Ciorici Valeriu de a semna contractarea unui împrumut în valoare de 6334000 lei de la banca comercială ,Moldinconbank” SA în scopul executării condițiilor contractului de recreditare nr. 5/2 din 30.11.2016, încheiat între Consiliul raional Rezina și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), pentru achitarea contribuției financiare în scopul finalizării proiectului ,,Construcția locuințelor sociale pentru păturile socialmente vulnerabile” din or. Rezina, str. 1 Mai 6, pe un termen de 36 luni, cu respectarea tuturor prevederilor legale”, se arată în decizie. 

Conform raportorului Eugeniu Postu, șeful Direcției Economie, au fost înaintate cinci propuneri comerciale de la cinci bănci diferite, iar Moldinconbank a oferit cea mai avantajoasă variantă pentru contractarea creditului. Ce ține de repartizarea apartamentelor, domnul Postu a declarat că, Consiliul Raional Rezina a aprobat lista cu beneficiarii apartamentelor, iar aceștia vor fi persoane cu dizabilități, mame cu copii, familii social-vulnerabile. Raportorul a mai dat asigurări că suma de 6.334.000 este finală, iar alt împrumut nu va fi contractat, suma alocată fiind suficientă pentru a acoperi toate cheltuielile.

Astfel, din numărul total de consilieri, 4 s-au abținut să voteze pentru acest împrumut, între care și consiliera Liuba Stavinschi. Dânsa a declarat că nu a votat pentru acest proiect din motivul neclarităților care stau la baza lui, nu și din motivul că nu dorește să trăiască cineva în acel bloc de locuințe sociale.  Conform spuselor doamnei Stavinschi, regulamentul repartizării acelor locuințe trebuie revăzut și de venit cu un raport final în fața consilierilor, iar după de întocmit lista finală a contribuitorilor. Totodată, exista suspiciuni că banii nu au fost cheltuiți conform contractului, a conchis Liuba Stavinschi.

Costul investiției fără cheltuieli aferente este de 304 euro per m2, iar împrumutul va fi contractat pe un termen de 36 de luni. 

La rândul său, consilierul Victor Cibotari a declarat pentru CUVÂNTUL că prețul de 304 euro/m2 este extrem de mare, acesta fiind un preț pentru Chișinău, dar nicidecum pentru Rezina, în condițiile în care blocurile erau deja ridicate, iar terenul demult procurat 

”Daca erau și cei din conducerea raională cu puțină școală de matematică, atunci socoteau și ei și vedeau că suma alocată pentru reparație ajungea pentru procurarea a 70 de apartamente gata construite și finisate. Dar în așa caz nu le nimerea nimic în buzunar. Acum Consiliul Raional mai contractează un credit alături de cel luat de Graur pentru a finisa lucrările. Prețul de 305 euro poate fi în Chișinău, luând în considerare prețul terenului în intravilan și toate lucrările de la zero, dar nici decum la Rezina, când blocul deja era ridicat, la care nu trebuiau nici documente de proiectare, nici terenul sa-l mai cumperi. Acestea sunt afacerile politicienilor moldoveni, pe care decenii la rând alegătorii îi tot înaintează în Parlament.”, a declarat Victor Cibotari.

Redacția Cuvântul va urmări în continuare acest subiect și va reveni pe parcurs. 

Vezi și: Cu mii de locuinţe fără stăpân, care se ruinează, guvernarea investeşte credite în construcţia locativă.
Vezi și: Culisele afacerii cu locuințe sociale.
Vezi și: RECTIFICARE/ Revenim la articolul: „Culisele afacerii cu locuinţe sociale”.

Anton Zabelinschi

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker