RezinaSocial

Paşte de carte şi recunoştinţă, la Pripiceni-Răzeşi

Pe 9 aprilie, împreună cu dl Vasile Şoimaru, am făcut o vizită la biblioteca din Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, aflată chiar în casa parohială de cândva. Am venit cu un lot de carte românească, inclusiv volume semnate de Eugen Statnic, Dumitru Matcovschi, cărți de memorii ale unor înaintași care au făcut Unirea de la 1918, Renașterea Națională la 1989 și Independența la 1991.

Ne-a întâlnit în prag bibliotecara Mihaela Tipa, care s-a dovedit a fi fiica părintelui Sergiu Botnari, parohul bisericii din localitate. Dânsa ne-a anunţat că pripicenenii solicită ca biblioteca să poarte numele lui Eugen Statnic, inginer electronist cu renume mondial în domeniu, născut în 1929, în comuna Pripiceni-Răzeşi, acum raionul Rezina, în familia preotului-paroh Arcadie Statnic, care timp de 7 ani a preoţit aici, iar mama sa, Nadejda, a fost învăţătoare.

 În 2011, peste exact 80 de ani, Eugen Statnic, stabilit în Germania, se întorcea pentru prima dată în satul unde a văzut lumina zilei.

În 1931, părintele Arcadie a fost transferat în misiune parohială la sudul Basarabiei, împreună cu familia. Eugen Statnic s-a refugiat în aprilie 1944 cu ultimul tren spre România, și-a făcut studiile la Universitatea din Timișoara, a creat un laborator de proiectări electronice, unde a fost construit primul televizor color românesc. Domniei sale îi mai aparține încă o invenţie care a schimbat lumea – este vorba de becul LED, care consumă extrem de puțin curent electric, licența acestuia fiind procurată de cele mai mari companii  producătoare de articole electrice de uz casnic din lume. În prezent dl Statnic trăiește la Munchen, Germania.

Paşte de carte şi recunoştinţă, la Pripiceni-Răzeşi

Dânsul este şi un desăvârşit istoric autodidact, autor al mai multor cărți despre istoria Basarabiei, pe care le-a editat din surse proprii şi le-a făcut cadou bibliotecilor din Republica Moldova. A reușit să-şi vadă baștina abia în 2011, cu ajutorul profesorului universitar Vasile Șoimaru, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. În cele patru vizite ale sale la Pripiceni, în 2011, 2015, 2017 şi 2018, s-a întâlnit cu elevii şi profesorii de la școala din sat, cu săteni, a asistat la un serviciu divin oficiat de părintele Sergiu Botnari, a vizitat casa parohială unde în 1929 a apărut pe lume şi, apropo, unde acum se află biblioteca publică.

Satul nu a uitat de familia Statnic şi doreşte să-i înveşnicească numele. Sosiţi la Pripiceni, ne-a întâlnit în pragul bibliotecii Mihaela Tipa, bibliotecara. Degrabă veni și părintele Serghei, însoțit de preoteasa Ana şi doi pici drăgălaşi și curioși – copiii Mihaelei.  Părintele a avut grijă mai întâi să ne arate răstignirea înălţată la intrarea în sat din banii trimiși de către dl Statnic. Apoi dl Vasile Șoimaru a oferit un interviu filmat cu telefonul mobil de către o elevă de 10 ani, în care a vorbit despre personalitatea inginerului și scriitorului Eugen Statnic.  

Privind cât de bine se isprăveşte copila cu gadgetul, Mihaela Tipa ne spune că dânsa, totuşi, a primit ca pe o binecuvântare noutatea că este numită bibliotecară: ”Interesul pentru carte în condițiile când lumea, mai ales cei tineri, nu-și scot nasul din gadgeturi, se cam depreciază, mai ales dacă am ţine cont și de faptul că fondul de carte este cel vechi, adică din perioada sovietică, iar carte românească avem puţină. Trebuie să pun în funcțiune rețeaua de calculatoare, să mai procurăm câteva la cele două pe care le avem încă de pe când a fost implementat programul ”Novateca”, ne spune bibliotecara.

Ne arată cartea ”Temă pentru acasă” a regretatului scriitor-academician  Nicolae Dabija, ne spune că este cartea ei personală, dar a adus-o special ca s-o citească oricine dorește:

”Avem printre săteni copii și nepoți de foști deportați, care au avut nevoie s-o citească. Chiar am avut o dezbatere aici, izbucnită spontan – cineva n-a fost de acord cu autorul în unele momente ce țin de adevărul istoric, opinie care nu a fost acceptată de alți participanți la discuție. Cel care a pornit discuția era de părere că protagonistul principal al cărții, învățător, lesne putea fi împușcat de NKVD-iștii care au descoperit portretul profanat al tătucăi popoarelor, Stalin. Dar, călăii regimului au devenit un pic mai milostivi după cel de-al Doilea Război Mondial, când pentru un timp fusese abolită pedeapsa cu moartea. Important este că a trezit interes aceasta și alte cărți. Volumele pe care ni le-a adus domnul profesor Șoimaru, între care şi cărțile lui Eugen Statnic, sunt foarte binevenite, acestea vor fi citite în afara programului școlar. Ele se citesc ușor, fiindcă pământeanul nostru le-a scris trecând prin inima sa fiecare frază”, ne spune Mihaela Tipa. 

Vă amintim că puteți susține redacția CUVÂNTUL printr-o variantă de donație din cele trei: Contribuitor, Fan și Patron, iar noi vom continua să vă bucurăm cu știri de calitate! Împreună putem face mai multe!

Părintele Sergiu adaugă, că vrea ca spiritul  preotului Arcadie Statnic, care a fost acum 90 de ani paroh la Pripiceni, că fie stea călăuzitoare pentru sat:

”Casa parohială a fost moștenită de atunci și e un semn dat de la Dumnezeu că aici se află biblioteca. Numele părintelui Arcadie a rămas în istoria satului nostru prin faptul că în predicile sale chema pe enoriași să-şi dea copiii la carte or, omul cu ştiinţă de carte poate să-și schimbe radical viața sa şi a altora. Și dacă avem somități care-și trag originea de la noi, dar sunt vestiți în lume, apoi totul își are începutul încă de pe atunci. Preotul este un mijlocitor între Dumnezeu și oameni și este important ca misiunea asta să fie urmată și dusă cu responsabilitate”, a remarcat părintele Sergiu Botnari.

Paşte de carte şi recunoştinţă, la Pripiceni-Răzeşi

Mihaela Tipa ne relatează că face demersurile necesare pentru ca biblioteca din sat să poarte numele inginerului și scriitorului Eugen Statnic:

”Suntem impresionați de capacitatea lui de muncă, de spiritul de inventator, de stilul lejer, dar și temerar, cu care-și scrie cărțile. Adică avem nevoie de exemplul acestui om valoros, care trebuie să ne fie reper moral”, ne spune dna Tipa.                                                                                                                                     În rest bibliotecara se mândrește cu succesele beneficiarilor instituției. Astfel, copii din sat au participat la concursul  naţional „Teatrala Iuliană” în perioada ianuarie-februarie curent şi biblioteca Pripiceni este unica instituție care a obținut șase diplome naționale datorită acestor copii minunați, în special Feliciei Teut, care a fost calificată ca cea mai reușită prezentare la nivel naţional: 

”Îi felicit pentru curajul și îndrăzneala de a face față unei provocări deloc ușoare pentru unii, întrucât abilitățile teatrale nu sunt neapărat domeniul lor, dar anume ei au demonstrat că pot! Provocările și concursurile continuă, așa că vă aștept la bibliotecă într-un număr cât mai mare, pentru a dovedi țării întregi, că Pripiceni-Răzeși are capacitate pentru a se afirma”, a ţinut să transmită sătenilor mesajul Mihaela Tipa. 

La rândul său, dl Vasile Soimaru a opinat: „În sfârșit, după ce harnica Mihaela Tipa, mamă tânără, cu doi copilași mici, a preluat cârma bibliotecii comunale din satul dlui Eugen Statnic („neamțul” nostru din Germania, de 91 de ani), a ajuns în sat donația de cărți și hărți… Ce-i drept, înaintea noastră au ajuns și alți donatori, și vor mai sosi, inclusiv noi vom mai merge într-acolo cu o nouă donație din seria „Biblioteca școlarului”, fiind cea mai întrebată de către elevii din sat.  

Și cam toate satele basarabene sunt în așteptarea acestor donații, care și pe timp de pandemie fac lumină în sate… Și Cornova mea așteaptă și, în curând, voi pleca ACASĂ cu o solidă donație pentru Biblioteca „Dimitrie Gusti”… Fiți siguri că vom reveni la această Temă pentru acasă şi pe timp de pandemie. 

Ion Cernei, Victor Sofroni

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker