In memoriam

Mihai Gașper: Am căutat să fim un exemplu bun pentru Furceni

Luni l-am petrecut pe ultimul drum cu tot satul, dar și toată lumea bună din țară, pe Mihai Gașper, prietenul nostru de la Furceni, Orhei, agricultorul cu dar de la Dumnezeu, Apostolul satelor, care a convins o lume că agricultura este un domeniu care cere știință, intuiție și încredere în forțele proprii, dar și o muncă titanică. 

Bădița Mihai primea în casa lui pe oricine – nimeni nu pleca de la el flămând și însetat, dar și cu ferma convingere că omul nu trebuie să facă degeaba umbră pământului. 

Dacă i-am înălţa un monument lui Mihai Gașper, apoi neapărat cu o lampă în mână or, el a luminat calea unor tineri agricultori, le-a dovedit că se poate face agricultură, ba mai mult decât atât – ca aceasta să lucreze pentru export, să fie ecologică, deci cu pespectivă… 

    Într-un interviu din toamna anului 2018, ne spunea: 

– Eu sunt satisfăcut de viaţa mea. Am pornit-o cu dreptul de la început, am avut întotdeauna sprijinul familiei, al soţiei Elizaveta. După şcoală a trebuit să aleg între agronomie, aviația militară și inginerie agricolă. Am ales ingineria. Am început ca ajutor de tractorist, ca să trec toate treptele până la inginer–șef în gospodăria agricolă. Am fost ales deputat în ultimul Soviet Suprem al URSS. De mai mulţi ani sunt fermier, meserie pe care o fac cu mare plăcere. Iar dacă munca o faci cu plăcere, uiţi de boli și necazuri.

Sunt un adept convins al agriculturii ecologice. Vreau să restabilesc structura și fertilitatea solului în mod natural, pentru a depăşi exploatări drastice cu utilizarea chimicalelor. M-am convins de-a lungul anilor că, utilizând de multe ori incorect şi fără normă chimicalele, otrăvim mediul, obţinem o producţie agricolă dăunătoare sănătăţii omului. Agricultura ecologică necesită cheltuieli, responsabilitate mai mare, dar toate aceste cheltuieli şi eforturi sunt justificate. Pentru că, folosind aceste produse, consumatorul va avea nevoie de mai puţine medicamente, va evita probleme de sănătate. Cu regret, puţini producători astăzi acceptă aceste tehnologii. În raionul Orhei suntem doar doi. Am doi parteneri care-mi procură roada chiar de la buncărul combinei.

Agricultura ecologică ar putea da un nou suflu sectorului agrar.Deocamdată aproape totul este exportat în Europa. Îmi doresc foarte mult ca şi ai noștri să înţeleagă beneficiile produselor ecologice, fapt ce ne-ar permite să sporim durabilitatea agriculturii şi speranţa de viaţă a concetăţenilor. Nu este tocmai ușor să treci la cultivarea unor cereale ecologice, este nevoie de mai mulţi ani, cercetări și analize, până obții certificatul respectiv. Dar toate acestea merită…

Acum sunt alți oameni la guvernare, cu o altă mentalitate, ceea ce ne insuflă mai multă încredere şi speranțe în nişte schimbări pozitive. Înțelegem că este nevoie de timp pentru a ieşi din mocirla în care ne bălăcim de circa trei decenii. Dar sperăm că noua guvernare se va întoarce cu faţa spre agricultori.

L-am întrebat atunci cu ce se mândrește în deosebi Mihai Gașper? Mi-a răspuns:

– Mai întâi de toate cu familia, cei trei copii și zece nepoți. De fapt, toate reușitele le datorăm anume familiei, care rămâne unită în pofida faptului că de una din cele două fiice ne desparte un ocean, fiul locuieşte la Chișinău, iar cealaltă fiică – la Orhei. Am săpat fântâni în sat, am ajutat biserica, am plantat o livadă, cultivăm diferite culturi agricole… Am căutat să fim un exemplu bun pentru Furceni și, cred, ne-a reușit.

Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker