Drepturile omului: garanții versus realități

„Eu cred că este posibil să construim o Moldovă unde dreptul să fie mai drept, legea mai lege, iar statul mai stat. TU VREI să m

Ele sunt discutate, criticate, revendicate, pentru ele s-a vărsat sânge, s-au dus războaie și revoluții, ele sunt pretutindeni. Probabil că v-ați dat deja seama despre ce vorbesc, exact e ceea la ce v-ați gândit, este vorba de drepturi, drepturile omului. Noțiunea de „drept” pare a fi atât de simplă la prima vedere, în realitate aceasta ascunde o complexitate, care nu poate fi tradusă în termeni uzuali.

Consider că unele persoane interpretează greșit totuși sintagma „drepturile omului”, bazându-se doar pe caracterul libertin ale acestora. De fapt un drept presupune o responsabilitate și nu trebuie să neglijăm aceasta. Jean-Jacques Rousseau, reflectînd conceptul contractului social, accentua că tu cedezi drepturile tale comunității, exact ca tine fac și eu, în rezultat condiția mea se împletește cu a ta.

Eu țin mult la egalitate și detest discriminarea, ce precum otrava se strecoară în societate pentru a dezbina. Indiferent de statutul social, stare financiară, religie, orientare politică, omul rămâne în esență același.

Mie îmi place foarte mult noțiunea de stat de drept. Cred că anume ea e cireșica de pe tortul democratic. Legea trebuie să fie sfântă, nu doar pentru mine, dar și pentru tine. Poți avea tu miliarde, poți fi tu cerșetor sau rege, chinez sau rus, musulman sau creștin, important și primordial e aspectul că tu ești OM!!!

Eu sunt domnișoară, o femeie în devenire, și cel mai mult la moment mă preocupă discriminarea pe criteriu de gen în politică. Îmi doresc să activez în acest domeniu, însă analizînd politicul din Republica Moldova sesizez faptul că situația este destul de gravă. Femeile care au avut curajul să se implice în arta guvernării țării noastre pot fi numărate  pe degete. Întrebare: ,,De ce?’’

Răspuns: „Fiindcă s-a format un stereotip pe parcursul anilor, că femeile nu au ce căuta la posturile de conducere, că ele reprezintă sexul slab.” Oameni buni, nu e adevărat!!! De exemplu la școală, în fiecare clasă este câte o fată care învață cel mai bine, cea mai mare medie o are ea. Conform studiilor realizate de psihologi, femeile sunt mult mai responsabile decât bărbații și există exemple veritabile, care au demonstrat că reprezentantele genului frumos pot face față provocărilor din politică.

Margaret Thatcher, Angela Merkel și desigur, astăzi se discută mult despre Hillary Clinton, care luptă pentru postul de președinte al Statelor Unite ale Americii, dacă ea va învinge, aceasta va fi încă o victorie a noastră, a celor care își doresc să spargă toate prejudecățile precum că noi nu știm să conducem, precum că noi suntem hipersensibile și așa mai departe.

La dezbaterile din 27 septembrie, Clinton a fost mult mai calmă decât Trump, lucru care sugerează faptul că ea are răbdarea unui diplomat, este înzestrată cu capacitatea de a negocia spre rezolvarea cât mai eficientă a problemelor stringente, ceea ce nu putem spune despre Trump, care știe doar să provoace și să aducă insulte la adresa oponentului său, adică să joace murdar.

Dar să ne întoarcem acasă, la noi, cei de peste ocean o să-și facă alegerea. Mă bucur că avem și noi pretendente la funcția de președinte, acesta e deja un semn bun. Un semnal pozitiv de schimbare a lucrurilor este și votarea legii în lectură finală, de către Parlament, la 14 aprilie 2016, care prevede că femeile vor fi reprezentate în proporție de 40 la sută în guvern și pe listele electorale la alegeri. Și totuși citind  eseul meu, am impresia că veți zice: ,,Această fată are abia 18 ani și deja se vede în politică. Vrabia mălai visează.” De aceea țin să menționez că eu depun maximum efort pentru ca să fiu la curent cu tot ce se-ntâmplă în Republica Moldova, analizez comportamentul actorilor politici, consult mai multe surse media, pentru a exclude propaganda posturilor de televiziune monopolizate.

Vara aceasta am avut onoarea să particip la mai multe școli, am trait experiențe de neuitat, și în cadrul unei din acestea mi s-a adresat o întrebare cu privire la planurile mele de viitor. Eu le-am enunțat într-un mod cât se poate de coerent, deoarece mi-am fixat prioritățile pentru mai mulți ani, fiindcă știu ce vreau să fac, ca mai apoi un tânăr să-mi spună de ce nu am vorbit și despre întemeierea unei familii. I-am răspuns că pentru mine la moment pe primul loc este cariera și nimic altceva. După aceea tânărul în cauză mi-a replicat că de fapt o femeie ar trebui să stea acasă și să crească copii, adică eu nu am ce căuta în politică sau în afaceri doar pentru că sunt femeie?! Desigur m-am simțit ofensată și practic am înțeles că mentalitatea unor bărbați este marcată de un egoism total.

Dacă căutăm rădăcinile problemei discriminării pe bază de gen o vom găsi în trecutul îndepărtat când se spunea că femeia stă și păzește casa, iar bărbatul merge la vânătoare, primii bărbații au primit dreptul la vot, femeilor li s-a permis acest lucru mult mai tîrziu, după un șir de revolte și mișcări.

Sunt abia la început de cale, dar simt că am venit pe acest pământ cu o misiune foarte importantă, cea de a aduce lumină, eleganță și delicatețe în sfera politică, din această țară. Sunt diferiți bărbați și femei, cineva visează la o dragoste mare și frumoasă, dar altcineava tinde spre realizarea profesională. Eu îmi văd împlinirea în acest fotoliu, care să-mi ofere dreptul la inițiativă legislativă. M-am săturat să-mi tot fie rușine de prostiile spuse și nespuse în Parlamentul ăsta, care se pretinde a fi una dintre cele trei puteri în stat. Doamnele sunt mai echilibrate și mai cumpătate decât domnii ce se lasă duși de val, fără ca să analizeze la rece toate aspectele. Doar în spatele unui bărbat de succes, stă o femeie puternică.

Noi ne-am săturat să stăm în spate, ne dorim să fim nu în fața voastră, stimați bărbați, ci la un nivel cu voi, pentru că noi înțelegem că această lume are nevoie de egalitate!

Eu am ales în acest eseu să vorbesc despre segmentul dat al discriminării, pe care l-am atestat  în societate și care mă doare pe mine personal.

În concluzie, democrația presupune respectarea drepturilor omului, dar în același timp noi suntem conștienți că dacă există termenul respectare, neapărat se va găsi cineva care va face inversul, adică va încălca. Conform legii el trebuie pedepsit, iar justiția trebuie să fie echitabilă, însă neapărat va exista un judecător corupt, care va prefera să promoveze mai departe justiția selectivă. E un lanț logic real, o utopie ar fi să credem că peste noapte totul se va schimba, este nevoie de zeci de ani, pentru a trata comunitatea bolnavă. Adevărat este că totul însă începe de sus, doar acolo sunt resurse legislative, executive și judiciare, care intrînd în reacție, pot elabora planul renașterii sociale. Eu cred că este posibil să construim o Moldovă unde dreptul să fie mai drept, legea mai lege, iar statul mai stat. TU VREI să mă ajuți?

Ariadna IGNATIUC, redactor-şef al buletinului “Orh-Ideea”,

cl. A XII-a, L/T “Onisifor Ghibu”

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker