Evenimente

Preotul a sfărâmat cu ciocanul clopotele bisericii

Dangătul clopotului este vocea lui Dumnezeu. Dar nu și la Ghiduleni. Despre scandal ne-a informat chiar primarul comunei, Liviu Ciubotaru, precizând că luni incidentul legat de clopotele bisericii va fi discutat la o adunare a cetăţenilor.

 

În sala căminului de cultură s-au adunat câteva zeci de săteni. Între timp s-a apropiat și preotul Alexei Pozdircă. Liviu Ciubotaru a informat asistenţa că acum câteva zile parohul satului a sfărâmat cu un ciocan clopotele vechi ale bisericii. Preotul ar fi procedat astfel pe motiv că asociația cu care s-a încheiat contract de cumpărare a unor clopote noi a promis să facă o scutire de 750 de euro în schimbul clopotelor vechi.

Potrivit primarului, clopotele care au fost demontate sunt o raritate muzeistică, fiind turnate între anii 1828 – 1864. Sătenii au propus ca acestea să fie expuse în locaşul sfânt ca relicve istorice. Mai ales că biserica din satul Ghiduleni, cu toate bunurile ei, este trecută în Registrul monumentelor ocrotite de stat. Potrivit primarului, prin fapta sa parohul Alexei Pozdircă a adus mari pagube bisericii și culturii naționale şi administraţia comunei a găsit de cuviință să se adreseze organelor respective pentru a efectua expertiza componenței aliajului metalic din care au fost turnate clopotele şi a estima valoarea pagubei, a stabili scopul adevărat al distrugerii clopotelor (la o adică, acestea puteau fi predate în starea în care se aflau).

Parohul Alexei Pozdircă a spus că la 30 septembrie c. biserica a încheiat contract cu o asociație, care s-a obligat să aducă din Iaroslavl (Federaţia Rusă) un set de clopote noi, cu greutatea de 62, 32, 16, 8 și 6 kg respectiv, costul total fiind de 3750 euro. Dar deoarece la ziua de azi au fost adunaţi doar 3000 de euro, dânsul a hotărât cu reprezentanţii asociației, să dea în contul celor 750 de euro clopotele vechi. Astfel dânsul, cu ajutorul unui sătean, a sfărâmat clopotele, pregătindu-le de expediere. La moment clopotele sparte se află în incinta bisericii. Unul – cel mai mic – a rămas întreg pentru a fi expus în locaşul sfânt. „De loc nu am vrut să aduc vreo pagubă bisericii și satului”, a menţionat în încheiere preotul-paroh.  

Participanţii la întrunire au criticat dur acţiunile preotului:

Ion Marchitan: „Preotul nu a luat în primire icoanele și toată averea bisericii, care într-o bună zi ar putea să dispară. Dumnealui nu a avut nici un drept să distrugă clopotele bisericii, iar cei 750 euro noi am fi putut să-i adunăm”.   

Vasile Cociorvă: „Am avut cândva un clopot mare care, la fel, a fost dus nu se știe unde. Greșeala noastră este că nu ţinem sub controlul satului ce se face în biserică, instituţiile publice. Preotul, împreună cu vreo câțiva susținători ai săi, fac ce le trece prin cap”.

Ana Patiurcă: „Părerea consătenilor despre preot se înrăutăţeşte pe zi ce trece și asta nu-i bine”.

Aurica Dolghi: „Preotul nu a procedat bine distrugând clopotele. Ne mai rămâne să distrugem biserica și să plecăm cu toții din sat… Preotul dacă vrea mașină, apoi să o cumpere, dar nu din clopote”.

Sătenii au obligat primarul să convoace la biserică adunarea generală a cetăţenilor satului pentru a discuta detaliat cele întâmplate şi a lua o decizie definitivă.   

 

 

 

Ion Perciun

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker